Zondag 23/01/2022

Update

"Bpost en PostNL samen beter gewapend tegen dalende volumes"

null Beeld belga
Beeld belga

Samen zijn bpost en PostNL beter gewapend tegen de dalende volumes in de brievenmarkt. Dat heeft Koen Van Gerven, ceo van bpost, gezegd in een toelichting op het verbeterde overnamevoorstel van bpost op de Nederlandse sectorgenoot. Een combinatie zal geen gedwongen ontslagen tot gevolg hebben, verzekerde Van Gerven nog. De Nederlandse minister van Economie Henk Kamp meent echter dat een overname "een stap terug" zou betekenen voor PostNL.

Redactie

De topman van bpost gaf vandaag extra toelichting over het nieuwe verbeterde voorstel. Bpost heeft 2,5 miljard euro veil voor PostNL. Concreet wil bpost 5,65 euro (in cash en aandelen) op tafel leggen per aandeel PostNL. "Een aantrekkelijk aanbod", aldus Van Gerven.

Van Gerven wees op de krachtige "industriële en strategische" logica van een combinatie tussen beide bedrijven. Bpost en PostNL zouden samen een toonaangevende speler worden op de post-, pakket- en e-commercemarkt in Europa, en samen goed zijn voor meer dan 6 miljard euro omzet en 1 miljard euro (ebitda)winst. België en Nederland hebben de mogelijkheid om een bepalende rol te spelen in een consoliderende markt. We willen die opportuniteit niet missen, aldus Van Gerven nog, die het uitdrukkelijk over een "fusie van gelijken" had.

Een combinatie van beide postbedrijven zou synergieën opleveren, maar zal niet leiden tot gedwongen ontslagen, verzekerde Van Gerven. "Er is een beperkte overlapping", aldus de topman, die herhaalde dat een fusie naar verwachting niet zal leiden tot significante ontslagen.

Het Belgische postbedrijf wil nu "snel schakelen" en zo spoedig mogelijk de eerder afgebroken gesprekken met de Nederlanders hervatten, met de bedoeling "op korte termijn" tot een transactie te komen. "We kijken uit naar de gesprekken over ons voorstel", aldus een optimistische topman.

Bpost-topman Koen Van Gerven Beeld BELGA
Bpost-topman Koen Van GervenBeeld BELGA

"Een stap terug"

De Nederlandse minister van Economie is een samensmelting echter niet genegen. Volgens Henk Kamp zou de overname van PostNL door bpost "een stap terug zijn" voor het bedrijf. Kamp stelt dat PostNL het zelfstandig goed doet. De politicus wees erop dat PostNL net als bpost een staatsbedrijf was, maar dat bewust besloten is om het bedrijf terug naar de markt te brengen.

Nederlandse minister van Economie Henk Kamp. Beeld ANP
Nederlandse minister van Economie Henk Kamp.Beeld ANP

Ook analisten zijn kritisch over de voordelen van een samengaan, zo schrijft het Nederlandse Financieele Dagblad. Er is weinig overlap tussen de netwerken van beide bedrijven, waardoor er weinig kostenvoordelen te behalen zijn, argumenteren ze. Bpost voorspelt meer dan 3.000 extra banen als gevolg van een versnelling van de groei in pakketbezorging. "Dit zou de eerste fusie zijn waar extra banen bij komen", zegt Andre Mulder van Kepler Cheuvreux.

"Molensteen rond de nek van personeel"

De socialistische vakbond ACOD Post toont zich erg bezorgd over de overnameplannen. Algemeen secretaris Jean-Pierre Nyns spreekt van een "molensteen rond de nek van het bpost-personeel".

Vooral het feit dat bpost bij een succesvol overnamebod zou privatiseren, zit de vakbond hoog. Nu heeft de Belgische staat nog 51 procent van de aandelen in handen, bij een overname verwatert dat tot 40 procent. "Dat is een privatisering en daar zijn wij absoluut geen voorstander van", zegt Nyns. "Bpost is op zijn huidige positie geraakt als staatsbedrijf. Ik vraag mij af of dit met een ander bestuur ook zou lukken", klinkt het.

Ook de plannen van bpost om de pensioenverplichtingen van PostNL na te komen, waardoor de Belgische overheid de pensioenen garandeert van de huidige en toekomstige gepensioneerden van PostNL, zijn een doorn in het oog.

Bpost stelde in zijn persmededeling gisteren dat "de nieuwe combinatie een aantrekkelijke en sociaal verantwoordelijke werkgever zal blijven", maar volgens de vakbond zijn daarvoor nog geen garanties gegeven. "Wij vragen ons af wat de consequenties zijn van een bod van deze omvang en weten niet of het personeel zal moeten inboeten om dit te kunnen betalen", besluit Nyns.

Ook de christelijke vakbond ACV-Transcom stelt zich vragen bij de overnameplannen, maar zegt momenteel nog grotendeels in het duister te tasten. "Voor ons is het het belangrijkste om te weten wat de gevolgen zijn voor de werknemers als het bedrijf inderdaad geprivatiseerd wordt en volgens de logica van een privébedrijf zal werken", zegt sectorverantwoordelijke Annick Boon. "Deze namiddag is een vergadering gepland met de directie, waarschijnlijk weten we dan meer."

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Sceptisch

De Nederlandse vakbond FNV is "sceptisch" over de plannen van bpost. Volgens de vakbond is het nog allerminst zeker of de voorgenomen fusie, zoals bpost zegt, inderdaad amper werkgelegenheid kost en zelfs nieuwe banen oplevert.

"Bpost heeft de uitgangspunten voor een fusie met PostNL geformuleerd, maar het moet nog blijken of deze overeind blijven staan", verklaarde FNV-onderhandelaar Ger Deleij. "In het belang van de Nederlandse werknemers gaan we het proces uiteraard met argusogen volgen. Sowieso willen wij inhoudelijk worden betrokken bij de afspraken die werknemers raken, vóórdat deze overname in een definitief stadium komt", aldus de vakbondsman.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234