Zondag 23/01/2022

Bpost-bonzen op het matje

Bij bpost zijn er bestuursleden die weinig opdagen voor vergaderingen en toch meer dan 20.000 euro per jaar verdienen. Bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) vraagt een verklaring van het postbedrijf. Sp.a eist dat bestuursleden van overheidsbedrijven minstens 80 procent van de vergaderingen bijwonen. Anders moet hun vergoeding drastisch omlaag.

In het jaarrapport van bpost voor 2015 staat voor het eerst een tabel met de aanwezigheden van alle bestuursleden. Daarbij valt vooral het cijfer achter bestuurder Laurent Levaux op. In 2015 heeft hij maar aan drie van de elf raden van bestuur deelgenomen. Toch krijgt hij daarvoor een riante vergoeding. Vorig jaar was dat voor een bestuurder bijna 20.000 euro, naast een zitpenning van 1.600 euro per bijgewoonde vergadering.

Levaux is de gewezen CEO van bagageafhandelaar Aviapartner. In juni moest hij opstappen na aanhoudend vakbondsprotest. Hij zetelt in de raad van bestuur van het postbedrijf sinds 2012.

"Een postbode die zo vaak afwezig is, wordt meteen ontslagen", fulmineert David Geerts, parlementslid van oppositiepartij sp.a. Hij bracht de zaak vorige week onder de aandacht van bevoegd minister De Croo. Vandaag wordt ze verder besproken in het federaal parlement.

"Je kunt je toch wel de vraag stellen of dat allemaal nog correct en aanvaardbaar is", vervolgt Geerts. "Zeker als je weet dat de werknemers bij bpost ondertussen verplicht worden om een alsmaar hogere werkdruk te aanvaarden. Ze moeten nu ook op zaterdag aan de bak."

De socialist vraagt zich af wat de meerwaarde is van een bestuursmandaat als iemand zelden opdaagt op de raad van bestuur. Ook Luc Lallemand, de topman van het spoorbedrijf Infrabel, heeft vorig jaar vijf van de elf vergaderingen gemist. "Het kan zijn dat ze het druk hebben met hun dagelijkse job, maar dan moeten ze hun conclusies trekken." De andere bestuursleden verschenen wel bijna altijd op het appel volgens het jaarverslag.

De Croo vraagt alvast een goede uitleg van bpost. Hij heeft een brief gestuurd naar de voorzitter van de raad van bestuur, Françoise Masai. "Van bestuursleden bij een overheidsbedrijf als bpost verwachten we wel dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen in de raad van bestuur", laat De Croo via zijn woordvoerder weten. "Een regelmatige aanwezigheid is toch heel belangrijk."

Geerts wil een stap verder gaan. Hij wil opleggen dat de bestuursleden van overheidsbedrijven minstens 80 procent van de raden van bestuur bijwonen. Als ze dat niet doen, moet een deel van hun vaste vergoeding ingetrokken worden. In uiterste nood kan een ontslag nodig zijn. "Wie zoveel geld verdient, moet opdagen."

De Croo wijst erop dat overheidsbedrijven zoals bpost, die op de beurs staan, sinds vorig jaar een stuk onafhankelijker werken van de politiek. Dat was een doelbewuste keuze. Zomaar snijden in de vergoedingen kan dus niet meer. "Maar bpost is wel gehouden aan de regels van goed bestuur, zoals andere beursgenoteerde bedrijven. We verwachten dus een goede uitleg."

Verplichtingen in buitenland

Levaux zelf reageert verbaasd op de heisa. Hij noemt zich een van de meest actieve bestuurders van bpost. Zijn afwezigheden op de raden van bestuur hebben te maken met verplichtingen in het buitenland. "Maar ik ben wel op bijna elke meeting van het strategisch comité. Daar worden de belangrijke beslissingen genomen, niet op de raad van bestuur."

Volgens Levaux moet een goede bestuurder meer doen dan vergaderingen van twee of drie uur bijwonen. "Ik werk hard samen met de aandeelhouders van bpost en ik heb het vertrek van onze vorige topman, Johnny Thijs goed begeleid. Wat is het belangrijkste?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234