Zaterdag 20/07/2019

Update

Bpost bereikt akkoord over zaterdagwerk: "Een tweede Sabena werd vermeden"

Er is een akkoord over zaterdagwerk bij bpost. Tegenover de door de werkgever gevraagde extra flexibiliteit van het personeel, haalden de bonden ACOD en VSOA jobzekerheid en vrijwilligheid binnen. Dat is vandaag gebleken na de goedkeuring van de plannen in paritair comité.

"Dit dossier is een jaar geleden begonnen als een horrorscenario, maar het is dankzij ons geëvolueerd in het voordeel van het personeel", zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische ACOD. "De directie heeft alle bijkomende eisen ingewilligd."

Zo benadrukt Nyns dat alles op vrijwillige basis gebeurt en met compensaties. "Werknemers kunnen niet gedwongen worden om op zaterdag te werken." Wie zich opgeeft, krijgt extra ecocheques in ruil. Mensen kunnen er ook voor kiezen om op zaterdag een zesde dag te werken, in ruil voor 50 procent extra loon. Zondagswerk wordt volgens Nyns dubbel betaald. Er is ook sprake van werkzekerheid, een garantie die zou lopen tot 2020.

Pakjesmarkt

De plannen zijn vooral ingegeven door de nood aan meer flexibiliteit en competitiviteit in de concurrentiële pakjesmarkt, maar ook het krantencontract dat bpost onlangs binnenhaalde, speelt mee.

De aanpassingen aan het werkregime gelden op de gehele werkvloer, van sorteercentra over postkantoren tot de postbodes zelf. Ze gaan volgens bpost in op 1 januari 2016.

"Het nieuwe organisatiemodel garandeert niet alleen de huidige tewerkstelling, maar biedt goede perspectieven voor de toekomst", stelt bpost in een persbericht. "De wendbare organisatie laat zich vertalen in een verhoogde efficiëntie. Die hebben we nodig om het hoofd te bieden aan de dalende postvolumes."

Christelijke vakbond

In het paritair comité stemden vijftien van de achttien aanwezigen voor. De drie vertegenwoordigers van de christelijke vakbond stemden tegen. Die vakbond staakte de voorbije week ook tegen de plannen om van zaterdag een gewone weekdag te maken, zonder de extra's die er momenteel aan vasthangen. Zo krijgen postbodes die op zaterdag werken, twee uur compensatie. Hun werkweek telt 36 uren, tegen 38 uren voor de collega's die werken van maandag tot vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden