Donderdag 01/10/2020

Veldrijden

BPost Bank Trofee opnieuw met klassement op tijd

Beeld PHOTO_NEWS

In het stadhuis van Oudenaarde werd vanavond de Bpost Bank Trofee veldrijden voorgesteld. Vorig jaar werd het klassement bij de eliterenners voor het eerst met tijdsverschillen opgesteld. Die lijn wordt dit jaar doorgetrokken. Nieuw is dat vanaf dit seizoen het tijdsklassement ook bij de vrouwen wordt ingevoerd.

"Wij kunnen niet elk jaar blijven vernieuwen", stelde Erwin Vervecken. "Er was al de formule 1 start, de tijdsopname in plaats van het puntenklassement en noem maar op. We moeten ook niet vernieuwen om te vernieuwen. De veldrit in Essen zal wel een gedaanteverwisseling ondergaan. De nieuwe site situeert zich aan het station. Vorig jaar kenden wij in Essen erg veel logistieke problemen. Alles zal nu een stuk beter bereikbaar zijn. Niet alleen voor de campers van de renners maar zeker voor het publiek. Het zal een veldrit blijven over een vlak terrein, maar er zullen wel enkele technische passages ingelast worden. De GP Rouwmoer van Essen zal een zware cross blijven."

"Voor wat betreft de Azencross van Loenhout hebben wij ook enkele nieuwe afspraken gemaakt. Het incident met Sven Nys, toen die zijn verhaal ging halen bij een dronken man die bier gooide naar de renners, zou verleden tijd moeten zijn. Er werden betere afspraken gemaakt met de mensen van de publiekstenten. De veiligheid van de renners primeert."

"Ook dit jaar hebben we een vaste deelnemerslijst, waarvoor de top van het veldrijden present tekende."

Vorig seizoen won Niels Albert de trofee, voor Klaas Vantornout en Kevin Pauwels.

Vaste deelnemers

Elite: Sven Nys, Niels Albert, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Bart Aernouts, Bart Wellens, Wietse Bosmans, Rob Peeters, Tom Meeusen, Dieter Vanthourenhout, Jim Aernouts, Jan Denuwelaere, Sven Vanthourenhout, Patrick Gaudy, Davy Commeyne, Joeri Adams, Vincent Baestaens, Kevin Cant, Kevin Eeckhout, Thijs van Amerongen (Ned), Corné van Kessel (Ned), Twan van den Brand (Ned), Thijs Al (Ned), Patrick van Leeuwen (Ned), Radomir Simunek (Tsj), Martin Bina (Tsj), Philipp Walsleben (Dui), Marcel Meisen (Dui), Julien Taramarcaz (Zwi), Jonathan Page (VSt), Ian Field (GBr), Mariusz Gil (Pol)

Beloften: Wout Van Aert, Laurens Sweeck, Gianni Vermeersch, Tim Merlier, Michael Vanthourenhout, Jens Adams, Diether Sweeck, Toon Aerts, Yorben Van Tichelt, Jens Vandekinderen, Mathieu van der Poel (Ned), David van der Poel (Ned), Lukas Müller (Zwi), Fabian Lienhard (Zwi), Quentin Jauregui (Fra)

Vrouwen: Sanne Cant, Ellen Van Loy, Githa Michiels, Joyce Vanderbeken, Sanne van Paassen (Ned), Sabrina Stultiens (Ned), Sophie de Boer (Ned), Nikki Harris (GBr), Helen Wyman (GBr), Pavla Havlikova (Tsj), Christine Vardaros, Margriet Kloppenburg (Den)

De wedstrijden
Zondag 13 oktober: GP Mario De Clercq Ronse
Vrijdag 1 november: Koppenbergcross Oudenaarde
Zaterdag 16 november: GP Hasselt
Zaterdag 21 december: Cyclocross Essen
Vrijdag 27 december: Azencross Loenhout
Woensdag 1 januari 2014: GP Sven Nys Baal
Zaterdag 8 februari 2014: Krawatencross Lille
Zondag 23 februari 2014: Internationale sluitingsprijs Oostmalle

Prijzengeld: 138.350 euro

Elite: 30.000 - 20.000 - 15.000 - 9.000 - 7.000 - 5.000 - 3.000 - 2.000 - 1.500 - 1.000 - 750 - 650 - 500 - 500 - 500

Beloften: 2.500 - 1.500 - 1.250 - 1.000 - 500

Vrouwen: 6.000 - 4.000 - 2.500 - 1.500 - 1.000 - 500 - 300 - 200 - 100 - 100

Eindstand 2012-2013:
1. Niels Albert in 7u49:53
2. Klaas Vantornout op 7:53
3. Kevin Pauwels 10:42
4. Rob Peeters 10:54; 5. Bart Wellens 12:48; 6. Sven Nys 12:56; 7. Thijs van Amerongen (Ned) 14:37; 8. Bart Aernouts 16:43; 9. Jan Denuwelaere 20:42; 10. Philipp Walsleben (Dui)

Palmares jongste vijf jaar:
Elite:
2008-2009: Sven Nys
2009-2010: Sven Nys
2010-2011: Sven Nys
2011-2012: Kevin Pauwels
2012-2013: Niels Albert

Beloften:
2008-2009: Philipp Walsleben (Dui)
2009-2010: Tom Meeusen
2010-2011: Lars van der Haar (Ned)
2011-2012: Lars van der Haar (Ned)
2012-2013: Wietse Bosmans

Vrouwen:
2008-2009: Daphny van den Brand (Ned)
2009-2010: Daphny van den Brand (Ned)
2010-2011: Sanne Cant
2011-2012: Daphny van den Brand (Ned)
2012-2013: Sanne Cant

Recordhouders qua eindzeges:
Elite (26 edities): Sven Nys 8 zeges (voor Paul Herygers, 5 zeges)
Beloften (12 edities): Wim Jacobs, Tom Meeusen en Lars van der Haar (Ned) 2 zeges
Vrouwen (6 edities): Daphny van den Brand (Ned) 4 zeges

Reglement:

Elite mannen en vrouwen: klassement op basis van tijd met een maximum verlies van vijf minuten per wedstrijd. De eerste drie van de uitslag krijgen 15, 10 en 5 seconden bonificatie. De tussenspurt na anderhalve ronde in elke wedstrijd levert 15, 10 en 5 seconden bonificatie op, plus 3, 2 en 1 punt voor het klassement van de tussenspurten bij de mannen. De eindwinnaar van dat klassement tussenspurten ontvangt 2.500 euro. Bij de mannen blijft ook de Belgacom snelste ronde behouden met per manche 1.000, 500 en 250 euro en 2.500 euro voor de renner die het meest aantal keren de snelste ronde reed.

Beloften en nieuwelingen: de eerste twintig van elke wedstrijd krijgen punten: 25-22-19-17-16-15-14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1. Bij de beloften komen de beste zeven resultaten in aanmerking. Bij de nieuwelingen tellen alleen de uitslagen van Loenhout, Baal, Lille en Oostmalle mee. Bij gelijkheid van punten geeft de uitslag van Oostmalle de doorslag. .

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234