Vrijdag 06/12/2019

Boze reacties op schrappen Wereldoriëntatie in basisonderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). Beeld BELGA

De Vlaamse regering heeft vandaag beslist om in het basisonderwijs het leergebied Wereldoriëntatie te schrappen en op te splitsen in 'Wetenschappen en techniek' en 'Mens en maatschappij'. De maatregel vloeit voort uit de plannen voor de hervorming van het secundair onderwijs. Maar de beslissing botst op heel kritische reacties vanuit de onderwijswereld.

Zo is er onder meer verzet van het katholiek basisonderwijs, de christelijke onderwijsbond COV en de koepel van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs OVSG.

De plannen om het leergebied Wereldoriëntatie (WO) te schrappen en op te splitsen zijn ondergebracht in onderwijsdecreet XXIV, een verzameldecreet met allerhande maatregelen voor het volgende schooljaar, dat de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd.

De plannen vloeien voort uit het masterplan voor de hervorming van het secundair onderwijs. Daarin was afgesproken dat zou onderzocht worden of leerlingen via Wereldoriëntatie het beoogde competentieniveau halen en dat zou gekeken worden of er een apart leergebied 'Wetenschap en techniek' kon komen.

Die knoop is nu blijkbaar doorgehakt. WO verdwijnt en wordt opgesplitst in 'Wetenschappen en techniek' en 'Mens en maatschappij'.

Maar vanuit de onderwijswereld komen er afwijzende reacties. Zo vindt de katholieke onderwijskoepel VSKO niet dat WO mag verdwijnen uit het basisonderwijs. "Wij verzetten ons fundamenteel tegen de opsplitsing en kiezen resoluut voor een geïntegreerd aanbod van Wereldoriëntatie", luidt het. Volgens het katholiek onderwijs heeft het geen zin om leergebieden op te splitsen en kan beter gekozen worden voor een "geïntegreerde aanpak" via Wereldoriëntatie.

Het katholiek basisonderwijs roept de Vlaamse parlementsleden op om de maatregel "af te wijzen en naar andere pistes te zoeken om binnen het leergebied Wereldoriëntatie wetenschappen en techniek te versterken".

Ook de christelijke onderwijsbond COV reageert afwijzend. "We zijn het principieel oneens met de beslissing", luidt het. "Welke garanties biedt een splitsing van het leergebied 'Wereldoriëntatie' dat de doelen wetenschappen en techniek beter worden bereikt?", vraagt algemeen secretaris Marianne Coopman zich af. Zij betreurt ook dat de beslissing er komt zonder grondig onderzoek. "Dit is de wereld op zijn kop. Het is ook denigrerend voor de leraren die zich, dag in dag uit, inzetten voor hoogstaand onderwijs".

Ook de koepel van het stedelijk onderwijs (OVSG) vindt het opsplitsen "geen goed idee". "Met het doel, de aandacht voor wetenschappen en techniek in het basisonderwijs versterken, zijn wij het eens. Met het middel, Wereloriëntatie splitsen in twee leergebieden helemaal niet", zegt OVSG-directeur Patriek Delbaere.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234