Zondag 20/10/2019

Boze politie blijft 'bobben'

Bij enkele BOB-alcoholcontroles zijn afgelopen weekend opvallend veel dronken automobilisten tegen de lamp gelopen. Ook eerder waren de resultaten slecht. De politie is vastberaden: 'Ook in februari blijven we intensief controleren.'

Bij BOB-controles het voorbije weekend liepen opvallend veel chauffeurs tegen de lamp. In sommige zones, zoals in Tongeren, bedroeg het aantal automobilisten dat positief blies liefst 15,2 procent. In Kortrijk waren de resultaten al helemaal verontrustend: daar bleek zaterdagavond bijna 20 procent van de 49 gecontroleerde bestuurders te diep in het glas te hebben gekeken. Met ook de cijfers van de controle vrijdagavond erbij kwam men uit op 17 betrapte chauffeurs op een totaal van 166, of een nog altijd aanzienlijke 10,2%. "Het is duidelijk dat veel mensen geen BOB-controles meer verwachten", aldus Thomas Tavernier van de Kortrijkse politie. Met oudjaar blies ook al 5,6 procent in gans Vlaanderen positief. Vorig jaar was dat slechts 2,9 en de jaren voordien was telkens een dalende trend merkbaar.

De huidige campagne blijkt een ongelukkige uitzondering. Of zit er sleet op de BOB-campagne, die ondertussen al 18 jaar loopt? In een poging de actie te vernieuwen, werd begin dit jaar 'Bob' vervangen door het werkwoord 'Bobben' en verschoof de doelgroep ook meer van jongeren naar 45-plussers. Het is te vroeg om te oordelen of die verschuiving gefaald heeft, meent het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). "We moeten de campagne in zijn geheel bekijken", zegt Karin Genoe van het BIVV. "Op 28 janauri sluit de campagne af. Op 6 februari zullen we oordelen."

Blijven controleren

Toch lijkt de politie wel al conclusies te trekken. Zij kondigen nu reeds aan om te blijven controleren. "Misschien dachten sommige automobilisten dat de politie het na de feestdagen wat rustiger aan zou doen, maar die chauffeurs hadden beter moeten weten", zegt politiewoordvoerster Kaatje Natens. "Aan het begin van de BOB-campagne is duidelijk gesteld dat die zou aanhouden tot eind januari en daar zijn we niet vanaf geweken. Meer zelfs: ook wie denkt dat we het in februari dan wat rustiger aan zullen doen, heeft het verkeerd voor. We blijven ook dan intensief controleren. De resultaten van afgelopen weekend bewijzen dat dit nodig is. In Brussel werd zelfs een vrouw tegengehouden met 2,2 promille alcohol in het bloed. Wie zoiets flikt in volle BOB-campagne, heeft een ontoelaatbare mentaliteit, punt."

Volgens Danny Smagghe van automobielorganisatie Touring speelt ook nog wat anders mee. "Onder meer op onze vraag zijn de controles de afgelopen weken 'gerichter' gebeurd. Het is geen geheim dat op vrijdag- en zaterdagavonden in januari nog heel wat bedrijven, vrienden of families hun nieuwjaar vieren op restaurant of elders. En dat zal dit weekend ongetwijfeld hebben bijgedragen tot de plotse opstoot van positieve alcoholtesten." Hoewel het BIVV de beslissing van de politie voorbarig lijkt te vinden, zijn ze wel blij met extra controles. "Dat is altijd een goede zaak", zegt Genoe. "Hoe groter de pakkans, hoe minder mensen dronken achter het stuur gaan zitten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234