Dinsdag 24/11/2020

Bouwsector wil 6 euro per uur minder loonkost om hoofd boven water te houden

Beeld ANP XTRA

"De regering-Michel pakt graag uit met de slogan jobs, jobs, jobs. Maar de bouw wordt daar blijkbaar bij vergeten." Dat heeft Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, vandaag gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag van de bouwfederatie. Sinds 2012 gingen er in de bouwsector al 20.300 jobs verloren, en tegen 2020 staan nog eens 26.000 banen op de tocht. "Tenzij de overheid eindelijk maatregelen neemt om dat te voorkomen."

De Confederatie Bouw herhaalde haar pleidooi voor een loonkostverlaging van tenminste 6 euro per uur om het concurrentievermogen van de Belgische bouwbedrijven te herstellen. De sector heeft daarvoor ook een relanceplan opgesteld. Met een jaarlijkse steun van 600 miljoen euro is de investeringskost na twee jaar volledig gedekt. Door de loonkostverlaging ontstaat een herstelbeweging waarbij verloren jobs worden gerecupereerd en er ook nieuwe worden gecreëerd. Dat zorgt voor bijkomende inkomsten voor de staatskas.

"De regering heeft steun ten belope van 600 miljoen beloofd, maar die zou pas in 2020 ingaan en dan is het kalf verdronken", aldus de Confederatie Bouw. Volgens haar berekeningen gaan er tegen 2020 nog eens 26.000 jobs verloren. Oorzaken hiervan zijn klassiek: "De deloyale concurrentie en de sociale dumping", aldus de Confederatie.

België heeft het hoogste percentage gedetacheerde werknemers in de privésector. Dat percentage ligt met 3,6 procent een stuk hoger dan in buurlanden Frankrijk (1,4 procent) en Duitsland (3 procent). Uit enquêtes van de Confederatie bij haar leden blijkt voorts dat 78 procent van de Belgische bedrijven in 2013 opdrachten verloor door oneerlijke buitenlandse concurrentie; in 2015 was dat percentage al gestegen naar 84 procent.

"Wij hopen op een positief signaal van de overheid", zegt Robert de Mûelenaere, "zoniet maakt deze regering een kruis over een sector die voor een groot deel bijdraagt aan de werkgelegenheid en welvaart van onze economie."

Broze maar geen duurzame groei in bouwsector

Boven het jaarverslag over het jaar 2015 prijkt de titel "Broze groei voor de bouw". Op korte termijn bekeken gaat het dus niet slecht voor de sector, maar op lange termijn oogt het plaatje minder rooskleurig. De groei is (nog) niet duurzaam.

De bouwsector is er in geslaagd om in 2015 te groeien in een context die sinds de financiële crisis van enkele jaren gleden vrij moeilijk is gebleven. "De vraag lijkt de veerkracht te missen die nodig is voor een gulle en duurzame groei", heet het in het jaarverslag.

Met een groei van 2,1 pct heeft de bouw eigenlijk beter gepresteerd dan het gemiddelde van de economie. Er moet wel aangestipt worden dat de weersomstandigheden bij de overgang van 2015 en 2016 zeer mild waren. De Confederatie spreekt in dat verband van een "klimatologische bonus". Maar terwijl de orderboekjes in 2015 nog constant gevuld waren, constateert de Confederatie voor de sector in zijn geheel "een zekere stagnering" sinds begin 2016. Duurzame groei zit er dus niet in.

"Bij de nieuwe woongebouwen is er een terugval na twee jaar groei", meldt het Jaarverslag 2015. Voor een snelle groei van de vraag stijgt het beschikbare inkomen van de gezinnen onvoldoende en de werkloosheid daalt maar heel licht. De lage tarieven voor hypothecaire leningen zijn een goede zaak, maar ze dynamiseren niet bepaald de vraag.

Bij de nieuwe niet-woongebouwen is er sprake van een herstel na twee jaren van terugval, onder meer dank zij het programma voor nieuwe scholenbouw, de zogeheten "Scholen van Morgen". Ook voor 2016 wordt er groeipotentieel in deze sector verwacht, al hangt veel af van de evolutie van onze economie en de eruit volgende bedrijfsinvesteringen.

Renovatie van gebouwen blijkt het segment met de sterkste groeivooruitzichten (van 1,5 tot 2 procent voor dit jaar). De vooruitzichten in de sector van de burgerlijke bouwkunde zijn vrij onzeker, maar een gunstig effect kan komen van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 (hoewel heel wat lokale besturen onder druk staan om te besparen), het Waalse "insfrastructuurplan" en het Brusselse "tunnelplan".

De achilleshiel van de bouwsector is de krimp van de werkgelegenheid. Terwijl de activiteiten met 2 procent toenamen, is het aantal werknemers ook weer gedaald met 2 procent in het jaar 2015. En ook met een groeiverwachting van 1 procent voor 2016 zal de werkgelegenheid blijven dalen, zo verwacht de Confederatie in haar Jaarverslag 2015. Het aantal faillissementen is in 2015 gedaald, maar het aantal is toch weer opgelopen in de eerste maanden van 2016.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234