Maandag 29/11/2021

Bouwpromotor neemt Vlaamse overheid in de tang

ANTWERPEN l De extreem hoge huurprijs van 4,3 miljoen euro per jaar die de Vlaamse overheid betaalt voor het nieuwe Anna Bijnsgebouw in Antwerpen (DM 7/6), is het resultaat van keihard onderhandelen door bouwpromotor Robelco. Uit de vertrouwelijke nota's over de vastgoedoperatie waarop De Morgen de hand kon leggen, blijkt dat Robelco de Vlaamse overheid stevig in de tang nam.

Door Georges Timmerman

Eind 2005 zat de Vlaamse regering met een probleem. Ze wou het verouderde Copernicusgebouw aan het Kievitplein verkopen en vroeg daarvoor een minimumprijs van 15 miljoen euro. Er meldde zich echter maar één kandidaat-koper: Robelco, de vastgoedpromotor die aan hetzelfde plein een grootschalig kantorencomplex realiseerde. En Robelco wou niet meer dan 9 miljoen euro betalen.

De bouwpromotor leverde ook meteen de oplossing voor dat probleem. Robelco was eventueel bereid toch 15 miljoen euro te betalen, op voorwaarde dat de Vlaamse overheid minimaal 20.000 vierkante meter kantoorruimte voor een periode van 18 jaar zou huren in het Kievitpleinproject. "Hoewel de beide procedures (inhuring en verkoop) bij aanvang volledig onafhankelijk van elkaar werden gevoerd, is finaal een koppeling noodzakelijk gebleken om de vooropgestelde doelstelling te kunnen realiseren", bekende Vlaams minister van Bestuurszaken Bourgeois (N-VA), bevoegd voor de huisvesting van de Vlaamse ambtenaren, op 23 december 2005 in een nota aan de Vlaamse regering. "De koppeling is ook een vereiste van Robelco, de enige partij die in beide procedures bereid was om een bieding uit te brengen."

De nota van Bourgeois leert voorts dat Robelco aanvankelijk de Vlaamse Milieu Maatschappij op het oog had als huurder in het Kievitpleinproject, maar die gesprekken sprongen af. "Door het afhaken van de VMM kan 18.130 vierkante meter en 150 parkeerplaatsen worden toegezegd, wat voor Robelco minder is dan de beoogde 20.000 vierkante meter en dus een negatieve impact heeft op de geboden prijs", zo deelde de minister mee. Terloops werd ook nog een concurrent van Robelco uitgeschakeld. Vastgoedfirma Colliers-EPMC had eveneens mogelijk geschikte kantoorruimte in de aanbieding in de Antwerp Tower aan De Keyzerlei. "Finaal is het project Antwerp Tower uit de lijst verdwenen, wegens het niet ter beschikking zijn van voldoende oppervlakte en het niet tijdig kunnen vrijmaken van de nodige ruimte", aldus de nota.

Als gevolg van dat alles zat Robelco in een ijzersterke onderhandelingspositie. "Gezien de gelijktijdige onderhandeling over de verkoop van het Copernicusgebouw en de inhuring van het nieuwe gebouw, was er geen ruimte om de huurprijs naar beneden te krijgen", noteert Bourgeois.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234