Maandag 21/06/2021

Boutmans: 'Een puur militaire logica is niets voor Europa'

In tegenstelling tot premier Verhofstadt vindt staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) de uitbouw van een Europese defensie geen goed idee. 'Het gevaar is groot dat dit proces vooral gedreven zal worden door de wapenindustrie.'

U loopt niet warm voor het idee van premier Verhofstadt om een volwaardige Europese defensiepoot uit te bouwen. Waarom niet?

Boutmans: "Omdat het gevaar reëel is dat men op deze manier Europa zal uitbouwen tot de tweede militaire macht naast de VS en dan krijg je het risico dat dit proces vooral gedreven zal worden door de wapenindustrie. Europa mag niet gaan denken zoals de VS. Een puur militaire logica is niets voor Europa."

Wat moet Europa dan doen om uit de schaduw van de VS te komen, zoals onlangs nog het geval was tijdens de Irak-crisis?

"Europa moet een veiligheidspolitiek voeren die gericht is op internationale verstandhouding. Conflicten vermijden door toenadering, daar ligt onze rol: toenadering zoeken met de moslimwereld en met andere niet-westerse mogendheden zoals China om spanningen en conflicten te vermijden. Europa moet een doorgedreven vredespolitiek voeren en geen militaire politiek."

Kan zo'n vredespolitiek niet worden versterkt door een efficiënt Europees leger dat kan worden ingezet als vredesmacht?

"Enkel in die zin kan een Europees leger nuttig zijn: een vredesmacht die zich specialiseert in het vermijden en indammen van oorlogen in landen als Kosovo, Kongo en Sierra Leone. Een bijkomende voorwaarde is volgens mij dat de totale uitgaven voor defensie niet stijgen. Een aantal VLD'ers heeft al uitspraken in die richting gedaan."

Waarom ontpopt premier Verhofstadt zich momenteel tot de grootste voorvechter van een Europees leger?

"Verhofstadt heeft dit idee gelanceerd in het zog van zijn vredespolitiek inzake Irak. Wij hebben hem steeds gesteund in zijn Irak-standpunt maar betwijfelen of het zo'n goed idee is om nu maar meteen voor een Europese defensie te pleiten. We komen in gevaarlijk vaarwater terecht. Voor een deel is dat typisch Verhofstadt: hij heeft een idee, wil dat snel en efficiënt uitvoeren en komt dan ergens anders terecht dan waar hij terecht had willen komen. Verhofstadt denkt waarschijnlijk, we trekken aan de kar en we zien wel waar we uitkomen."

Heeft Verhofstadts initiatief ook met de nabijheid van de verkiezingen te maken?

"De eerste minister manifesteert zich graag op internationale fora als een staatsman, waar op zich niets op tegen is. De vraag is natuurlijk of er binnen enkele weken veel zal overblijven van de plannen die dezer dagen op de minitop werden gelanceerd."

Koen Vidal

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234