Zaterdag 04/07/2020

Achtergrond

Boussoufa's schare lakeien tegen de eenzaamheid

Mbark Boussoufa.

Topvoetballer Mbark Boussoufa (31) omringt zich nog steeds met de neefjes en vriendjes met wie hij als kleine jongen op straat voetbalde. Als manager, kok, bankier of bodyguard proeven ze mee van zijn succes. "Mijn vriendschap met die jongens is onbetaalbaar."

Toch maar goed dat de Gentse Ghelamco Arena wat op de groei is gebouwd. Want nu Mbark Boussoufa weer een Buffalo is, mogen ze de volgende maanden wat tafels bijschuiven in de vip-lounge. Sinds de kleine balvirtuoos ons land vier jaar geleden verliet om in Rusland een fortuin bij elkaar te gaan voetballen, heeft hij namelijk een stevige hofhouding uitgebouwd.

De vergelijking met de stoet aan kleerkasten die met opgerolde spierballen en zwarte zonnebrillen afgelopen weekend nog in het zog van bokser Floyd Mayweather door een Antwerpse discotheek denderde, is gelukkig uit de lucht gegrepen. Maar toch: ook Boussoufa is de spilfiguur van een hele entourage. Dat blijkt uit Voetbalmiljonair uit Oost, een vorig jaar gemaakte documentaire waarin de sterspeler ruim twee jaar een Nederlandse cameraploeg over zijn schouder liet meekijken tijdens zijn verblijf in Moskou.

Dat hij het vier jaar kon uithouden in het kille en koude Rusland was zonder meer te danken aan de volgelingen die hem zoveel mogelijk gezelschap hielden in zijn gouden kooi. "Zijn broer 'Moussi', jeugdvriend en manager Lorenzo en zijn neef Nouredine als manusje-van-alles zijn de drie hoofdfiguren in de posse van Mbark", zegt een zakenpartner van de speler. "Zij zijn in de mate van het mogelijke de hele tijd bij hem in huis, gaan overal met hem mee en lossen, behalve voetballen, eigenlijk alles voor hem op." Aangevuld met wat overgebleven jeugdvrienden, neven en achterneven leverde dat een kleurrijk ensemble op in Moskou.

Trammelant

In hoofdzaak was hun bestaansreden simpel: Boussoufa na het voetballen gezelschap houden. Spelletjes snooker, tafeltennis en PlayStation waren - net als gewoon samen eten of zwemmen - het medicijn tegen zijn eenzaamheid. De tweevoudige Gouden Schoen betaalde met de glimlach maandelijks 60.000 euro aan huur voor een riante villa, in plaats van een appartementje in de Russische hoofdstad.

Als dank omdat ze mochten meeprofiteren van dat luxeleventje zorgt de entourage ervoor dat 'Bous' zich om niets hoeft te bekommeren. Ze gaan op huizenjacht, roeren in de potten en doen de inkopen. Zijn vader Slima Boussoufa vindt de posse allemaal best, zo liet hij uitschijnen in de documentaire. "Mbark verdient het geld(zo'n 3,5 miljoen euro netto per jaar, SSB/NVK)en hij bepaalt wat hij ermee doet. Hij is altijd met die jongens, betaalt hun eten en drinken, kleren, vliegtickets; hij geeft ze alles. Waarom? Hij wil dat zo. Niemand mag over zijn vrienden iets zeggen."

Moustafa 'Moussi' Boussoufa is de persoonlijke assistent van de twee jaar oudere Mbark. Een luxebaan, dat geeft hij graag toe. "Ik blijf altijd aan zijn zijde en ben de enige die naar de bank mag. Eigenlijk mag ik pakken wat ik wil, dat recht heb ik, want Mbark vertrouwt me. Alles voor hem regelen is mijn baan. Als hij wat nodig heeft, moet ik zorgen dat het in huis is. Met een grote familie moet je veel nadenken.More money, more problems."

En soms zijn er al eens problemen. Toen er iets was misgelopen met een boodschappenlijstje maakte Mbark zich flink druk in de wagen op weg naar de training. Zo'n trammelant kon de voetballer wel missen.

Beeld © Voetbalmiljonair uit Oost
Beeld kos

Soms gaat het best ver. Wilde Boussoufa in Moskou zijn haren laten bijknippen, dan zorgde Moussi ervoor dat Percy kwam overvliegen uit Amsterdam. Hij was de kapper in de wijk waar de jonge Mbark opgroeide en waar hij als kleine jongen gewoonlijk het geld niet had om een nieuwe snit te betalen. "Als ik later voetballer word, dan betaal ik je dubbel, hoor", klonk het toen. Profetische woorden waren het.

Nu hij er het geld voor heeft, ondersteunt Boussoufa zijn vrienden, zo ziet ook Davy De Beule het. Zij waren destijds tijdens zijn eerste passage op AA Gent onafscheidelijke ploegmaats. "Als ze hem uit zijn witte Bentley zien stappen, zullen mensen misschien denken: wat een aansteller. Maar hij is iemand die iedereen helpt. Ook vroeger al, toen hij nog niet zo rijk was. Dat enorme verantwoordelijkheidsgevoel heeft hij altijd gehad. Hij was altijd samen met zijn makkers."

Zoals zijn beste vriend Lorenzo Wouter, die steeds tussen Rusland en zijn gezin in Nederland is blijven pendelen. Lorenzo en Mbark waren de twee strafste voetballertjes destijds in Amsterdam-Oost. "We kwamen elkaar tegen op het pleintje en kopten de bal honderd keer naar elkaar. Zo zijn we beste vrienden geworden. En nu ben ik zijn manager." Zowel Wouter als broer Moussi hebben hier in België in de lagere reeksen gevoetbald, tot Mbark naar Rusland verhuisde.

"Toen we 12 jaar waren hadden we dromen. Die zijn we nu aan het verwezenlijken", zegt Wouter in de documentaire. "We droomden ervan om te vliegen met een privévliegtuig. Hebben we gedaan. We wilden samen naar Las Vegas. Dat is ook gebeurd."

Trouwen

Een andere overgebleven jeugdvriend van in Amsterdam, Leon, was deze week de bodyguard met dienst toen Boussoufa zijn contract kwam tekenen in Gent. Daar keken ze nogal op toen de kleine en de reus samen uit de lift kwamen.

Ook zijn neven Nordine Boussoufa en Rachid El Ghazali zijn spilfiguren in de entourage van de voetballer. De ene is een manusje-van-alles, de andere speelt naast Lorenzo Wouter voor manager. Samen met 'Bous' hebben ze het managementbureau Sportsimpressario opgericht. Dat wil topsporters professioneel begeleiden. Met enkel woelwater Yassine El Ghanassy als bekend 'uithangbord' is er daar - zacht uitgedrukt - nog wat werk aan de winkel.

Voorts bekommert El Ghazali zich in opdracht van Boussoufa om beleggingen in vastgoed en wagens. Voornamelijk in Marokko, waar broer Moustafa met de Boussoufa Foundation lokale medische projecten in leven houdt. Dat hij zijn vrienden en familie zo dicht bij zich houdt, is omdat Mbark nooit wil vergeten waar hij vandaan komt. Dat blijkt duidelijk uitVoetbalmiljonair uit Oost. "Echte vrienden, die maak je nu niet meer. Als je ouder wordt, is het moeilijk om nog iemand goed te leren kennen. Daarom hecht ik veel waarde aan mijn vriendschap met die jongens. Zo'n goede band van jongsaf is onbetaalbaar. En die koester ik."

Beeld © Voetbalmiljonair uit Oost
Beeld kos

Eén prominente plek in de entourage van Boussoufa blijft nog vacant: een echtgenote. Daar waar veel collega-voetballers hun WAGs (wives and girlfriends) sneller verslijten dan een paar voetbalschoenen is de nu 31-jarige Buffalo nog nooit met een vrouw gesignaleerd. En dat zou dringend mogen veranderen, volgens zijn vader Slima. "Ik zou blij zijn als hij eens zou trouwen. Dan kan ik zijn kinderen nog zien. Ik heb suikerziekte en draag een pacemaker. Straks ben ik er niet meer. 'Asjeblieft, ga trouwen. Ik wil je kinderen zien voor ik doodga.' Dat zeg ik hem elke dag."

Vader Boussoufa deed naar eigen zeggen al heel wat pogingen om een geschikte vrouw uit te zoeken voor zijn zoon. "Een dochter van een koppel nette mensen. Liefde komt daarna wel als je bij elkaar bent. Maar hij wil niet."

Nochtans kijkt de kleine middenvelder ernaar uit om een gezin te stichten. De leer van de profeet Mohamed is wat dat betreft zijn houvast. "Daar staat dat ik moet kijken naar de religie, de schoonheid én de rijkdom van een vrouw. Een godvrezende is meestal ook een goede vrouw. Ik denk niet dat ik een verantwoordelijke echtgenote snel zal vinden in het uitgaansleven."

Broer Moussi windt er duidelijk minder doekjes om. "Mbark gewoon moet opletten voor golddiggers."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234