Zaterdag 19/10/2019

Bourlet wil niet weer twee jaar wachten

Procureur Michel Bourlet uit Neufchâteau trekt zich tijdelijk terug uit het dossier Dutroux. Hij noemt het 'deontologisch onmogelijk' om verder te werken na de klacht van de advocaat van Michel Nihoul. Juristen zien echter geen enkele reden waarom Bourlet zich daartoe verplicht zou moeten voelen. Vermoedelijk wil Bourlet met zijn daad vooral bekomen dat datgene waar hij van wordt beschuldigd snel wordt onderzocht.

Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck / Fabian Lefevere

Volgens de overlevering moet het tafereel zich in december 1996 hebben afgespeeld, op de trappen van het justitiepaleis in Neufchâteau, na een zitting van de raadkamer. Onder journalisten circuleerden geruchten over nakende nieuwe graafwerken in Jumet waar - naargelang de bron - twee, zeven tot elf kinderlijkjes zouden worden opgedolven. En ook over de satanische sekte Abrasax of andere nevendossiers (omtrent de X-getuigenissen), waarin sprake zou zijn van weldra met één grote arrestatiegolf naar Neufchâteau af te voeren "hooggeplaatsten"... Enkele Franstalige journalisten spraken Bourlet erover aan. Dat zou ongeveer zo zijn gegaan:

Journalist: "Kunnen wij vakantie nemen, deze kerst?"

Bourlet: "Dat zou ik niet doen als ik u was."

Journalist: "Verwacht u nieuwe arrestaties?"

Bourlet: "Oh, jazeker."

Journalist: "Van hooggeplaatsten?"

Bourlet, grijnzend: "Absoluut. Hele autocars vol."

Het ligt aan ieders interpretatievermogen om zes jaar na datum na te gaan in hoeverre Bourlet grapte, dan wel de media "vergiftigde", zoals de advocaat van Michel Nihoul, Frédérique Clément de Cléty, nu aanvoert. Hij verzamelde de voorbije weken getuigenissen van journalisten die zich bereid verklaarden om tegenover justitie te op hun erewoord te "getuigen" dat Bourlet toen dergelijke zaken heeft verkondigd. De klacht die de Cléty vorige vrijdag bij het parket-generaal in Luik tegen Bourlet indiende, lijkt vooral een reactie te zijn op de recente onthulling dat onderzoeksrechter Jacques Langlois op 12 september 1997 deelnam aan een vergadering met de journalisten van Au nom de la loi. Zij brachten vijf dagen later een mega-uitzending op antenne met als voornaamste doel het bij voorbaat onschuldig verklaren van verdachte Michel Nihoul. Langlois was ook betrokken bij de redactie van een artikel in het weekblad Knack. Beide incidenten maken de positie van de magistraat potentieel wankel. Sindsdien heet de situatie in het justitiepaleis van Neufchâteau "extreem gespannen" te zijn. De beslissing van Bourlet om het dossier na de klacht van Nihoul minstens tijdelijk naast zich neer te leggen wordt door insiders in Neufchâteau gezien als een manier om voorzichtige druk uit te oefenen op het parket-generaal in Luik. Dat zal moeten oordelen of de klacht wel verder onderzoek waard is. Bourlet weet zelf maar al te goed dat hij niks te maken heeft met de recente artikelen in De Morgen en Journal du Mardi en weet ook maar al te goed wat er zich eind 1996 werkelijk afspeelde op de trappen van het justitiepaleis. Hij wil vooral voorkomen dat loze aantijgingen opnieuw aanleiding geven tot een gerechtelijk onderzoek dat twee jaar blijft aanslepen, zoals enkele jaren geleden het geval was na een klacht van ex-BOB'er René Michaux. Twee jaar lang werden toen zijn telefoonlijnen bewaakt. Precies omdat de klacht van Michaux kant noch wal raakte, bleef het onderzoek aanslepen. Gino Russo, de vader van de vermoorde Mélissa, zei dit weekend te begrijpen dat Bourlet tijdelijk een stap opzij zet. "Het is een verstandige reactie", zei hij zaterdag aan de RTBF. "Het probleem is echter dat ik buiten mijnheer Bourlet niemand zie die dit dossier kan behandelen. Het ziet er dan ook naar uit dat het doel van de advocaten van Nihoul bereikt is." Paul Marchal, vader van de vermoorde An, die heel expliciet Bourlets vraag om doorverwijzing van Nihoul naar het assisenhof steunt, reageerde dit weekend eveneens ongerust. "Als Bourlet besluit om definitief de handdoek in de ring te gooien, dan zie ik niet in wat wij nog te verwachten hebben van het proces. Ik denk niet dat ik daar dan nog op aanwezig wil zijn."

Nogal wat juristen fronsten dit weekend de wenkbrauwen bij het besluit van Bourlet, die zelf stelde dat het voor hem "deontologisch onmogelijk" is om nog langer in de rechtszaal de degens te kruisen met Nihoul. Puur juridisch is er geen enkele reden om op te stappen, merken specialisten strafrecht op. Het is de taak van een procureur om aan te klagen als hij dat nodig acht op basis van het dossier. Dat is precies wat Bourlet heeft gedaan. Op dezelfde manier hebben Nihoul, en ook onderzoeksrechter Langlois, het recht om het daar niet mee eens te zijn. De advocaten van Nihoul wrijven Bourlet aan dat hij met lekken naar de pers de rechten van de verdediging heeft geschonden, en zo de procespositie van Nihoul heeft ondermijnd. Juristen noemen het "dubbelzinnig" dat de procureur perslekken worden aangewreven. In de wet-Franchimont is vastgelegd dat het juist de taak is van de procureur om de persmededelingen te doen. Hij kan dat naar eigen goeddunken, zonder uiteraard het geheim van het onderzoek te schenden. Natuurlijk dient hij wel overleg te plegen met de onderzoeksrechter en het geheim van het onderzoek te respecteren. Als zou blijken dat Bourlet op dat vlak buiten zijn boekje is gegaan, kan de Luikse procureur-generaal Anne Thily een substituut aanwijzen om zijn taak over te nemen. Over één ding zijn strafrechtexperts het intussen wel eens: een procureur die zich uit eigen beweging uit een dossier terugtrekt is du jamais vu.

De vorige keer dat Bourlet werd beschuldigd van 'perslekken' bleef het onderzoek twee jaar aanslepen, om uiteindelijk niets op te leveren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234