Dinsdag 18/02/2020

Update

Bourgeois: "Positie minister-president is internationaal belangrijker geworden"

Beeld BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil graag de intra-Belgische protocollaire afspraken herzien. De minister-president zou in de protocollaire volgorde onmiddellijk na de eerste minister moeten komen, luidt het. "De positie van de minister-president is belangrijker geworden in het internationaal beleid", zei Bourgeois in Singapore in de marge van de handelsmissie onder leiding van prinses Astrid. Bourgeois verdedigt trouwens de beslissing om die prinselijke handelsmissies te halveren van vier naar twee per jaar.

Bourgeois is vandaag begonnen aan zijn driedaagse economische zending naar Singapore, een bezoek dat past binnen de ruimere prinselijke missie van prinses Astrid naar Maleisië en Singapore.

Het gaat om de eerste grote buitenlandse missie van Geert Bourgeois als minister-president. Meer dan 70 bedrijven en organisaties uit Vlaanderen nemen deel aan de zending. Het gaat om bedrijven uit verschillende sectoren, maar met name uit de cleantech, gezondheidszorg, transport en logistiek en de diamantsector.

Welvarend Singapore
Singapore is een van de meest welvarende landen ter wereld. "The Litte Red Dot", zoals Singapore ook genoemd wordt, is in oppervlakte drie keer kleiner dan de provincie Antwerpen, maar scoort torenhoge op allerlei economische rankings. Volgens de Wereldbank heeft Singapore al jaren het meest gunstige ondernemersklimaat. Ter vergelijking, België stond in de meest recente Wereldbank-ranking op plaats 42. "Een bewijs dat we moeten werken aan onze competitiviteit, onze loonkosthandicap, de noodzaak om onze economie verder te internationaliseren, minder te betuttelen als overheid en positief ondernemerschap te stimuleren", reageert minister-president Geert Bourgeois.

Enkele dagen geleden liet Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt verstaan dat Vlaanderen het aantal prinselijke missies zou moeten herbekijken. De Vlaamse regering besliste het aantal prinselijke missies te halveren en ook de financiering daaraan aan te passen. "Ik heb minister Marcourt daar nog niet over gesproken, maar dat is beslist in het regeerakkoord. Wij gaan ons meer focussen en inzetten op groeilanden, landen waar wij van denken dat het nut het hoogst is", aldus Bourgeois.

Tegen die beslissing is kritiek gekomen vanuit de ondernemerswereld. "Onbekend is onbemind", reageert Claire Tillekaerts, ceo van Flanders Investment and Trade (FIT). "Laat ons eerst zien wat we met onze eigen missies kunnen doen en dan zien of we de ondernemers kunnen overtuigen".

Afspraken aanpassen
Bourgeois wil ook de intra-Belgische protocolafspraken aanpassen. Dat staat met zoveel woorden in het Vlaams regeerakkoord. Bourgeois vindt dat de Vlaamse minister-president in het protocol meteen na de eerste minister zou moeten komen, dus voor de federale ministers en staatssecretarissen. Dat voorstel is nog niet met de federale regering besproken en de discussie staat volgens Bourgeois ook zeker los van de huidige missie, maar een aangepaste protocolorde zou volgens Bourgeois wel de logische weerspiegeling zijn van het gestegen gewicht van de deelstaten op het vlak van internationaal beleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234