Maandag 08/03/2021

11 juli-viering

Bourgeois oogst kritiek: "Waar anders dan in het Brusselse stadhuis kunnen we 11 juli beter vieren?"

Geert Bourgeois oogst kritiek met zijn voorstel om de 11 juli-viering elders te organiseren. Beeld Photo News
Geert Bourgeois oogst kritiek met zijn voorstel om de 11 juli-viering elders te organiseren.Beeld Photo News

Het voorstel van Vlaams minister-president Geert Bourgeois om de formule voor de traditionele 11 juli-viering in het Brusselse stadhuis te veranderen, stoot op kritiek van andere partijen. Brussels schepen van Nederlandstalige aangelegenheden Ans Persoons spreekt van een "symbolische daad met een politieke boodschap".

De traditie wil dat het Vlaams Parlement op 11 juli een viering organiseert in het Brusselse stadhuis. Bourgeois wil van de 11 juli-viering niet alleen een gezamenlijk initiatief van het parlement en de regering maken, hij stelt ook voor van locatie te veranderen. Het stadhuis zou dan ingeruild worden voor bijvoorbeeld de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS).

Brussels schepen van Nederlandstalige aangelegenheden Ans Persoons (sp.a), die de openingsspeech mag verzorgen bij de viering in het stadhuis, noemt het voorstel van Bourgeois een "symbolische daad met een politieke boodschap". "Elk jaar vieren de Franse en de Vlaamse Gemeenschap hier hun feest. Het stadhuis verlaten is niet zomaar een 'verhuis van locatie'. Het is de uitgestoken hand van Brussel weigeren, het is Vlaanderen opsluiten onder Vlamingen, het is nog meer afstand nemen van Brussel en België", vindt ze.

Sp.a: "Afbreuk aan de symboliek"

Haar partijgenoot Joris Vandenbroucke, fractieleider van sp.a in het Vlaamse Parlement, deelt die mening. "Waar anders dan in het stadhuis van onze hoofdstad zouden we beter de 11 juli-viering kunnen houden?", zegt hij. "Het Brusselse stadhuis blijft toch een symbolische locatie. Met zijn voorstel doet minister-president Bourgeois afbreuk aan de symboliek van de 11 juli-viering."

Ook de suggestie om de regering mee te betrekken bij de organisatie van het evenement, krijgt geen bijval van sp.a. "Het Vlaams Parlement is de beste vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap." Volgens Vandenbroucke kan er wel nagedacht worden over de formule van de viering.

CD&V: "Lang gevochten voor deze traditie"

"Verwonderlijk", noemt ook Vlaams Parlementslid Joris Poschet (CD&V) het voorstel van Bourgeois. "Het zou een einde maken aan een traditie waar wij, Brusselaars, lang voor gevochten hebben. De toespraak van de voorzitter van het Vlaams Parlement in het Brusselse stadhuis is niet alleen een statement door de inhoud en het moment, maar ook door de plaats. Het onderstreept dat de 19 Brusselse gemeenten integraal deel uitmaken van de Vlaamse Gemeenschap. Het is een hart onder de riem voor elkeen die zich Brusselse Vlaming of Nederlandstalige Brusselaar noemt. Blijkbaar wordt het belang hiervan niet aangevoeld."

Groen: "Symbolische waarde"

Ook Groen vindt dat de viering in het Brusselse stadhuis moet blijven. "Wij vinden het geen goed idee om het Brusselse stadhuis te verlaten", reageert fractieleider Björn Rzoska. "De viering is altijd in het stadhuis geweest en dat heeft een symbolische waarde."

Ook de piste om de organisatie mee in handen te leggen van de regering, krijgt geen steun van Groen. "11 juli is een feest voor alle Vlamingen. Het Vlaams Parlement en parlementsvoorzitter Peumans vertegenwoordigen ook alle Vlamingen, terwijl de regering toch altijd de afspiegeling is van een bepaalde politieke meerderheid. Voor ons blijft de organisatie best in handen van het Parlement", klinkt het.

Vlaams Belang: "Vreemd dat voorstel van N-VA komt"

Vlaams Belang vindt dat de Vlaamse regering zich "niet moet moeien" met de organisatie van de 11 juli-viering in Brussel. "Dat is een initiatief van het Vlaams Parlement dat de volledige Vlaamse bevolking weerspiegelt. De regering moet dat niet politiek proberen te accapareren", zegt fractieleider Chris Janssens.

Vlaams Belang wil ook niet weten van een locatiewissel. "Het is vreemd dat het net een N-VA'er is die voorstelt om het Brusselse stadhuis te verlaten. Terwijl men langs Franstalige kant er alles aan doet om Brussel te omarmen, wil N-VA blijkbaar het tegenovergestelde doen."

Bourgeois: "Handen in elkaar slaan"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois stelt geen afbreuk te willen doen aan tradities. "Het gaat om een voorstel van de minister-president om de handen in elkaar te slaan, en van de officiële 11 juli-viering in onze hoofdstad een gezamenlijk initiatief te maken van het Vlaams Parlement én de Vlaamse regering", zegt zijn woordvoerder in een reactie aan Belga.

Vooral het feit dat hij voorstelt om het Brusselse stadhuis in te ruilen voor een andere locatie, botst op verzet. Het kabinet van Bourgeois legt uit: "De minister-president heeft een suggestie gedaan om de bestaande viering te combineren met de receptie voor het diplomatieke korps die plaatsvindt in Hotel Errera. De Gotische zaal in het Brusselse stadhuis is te klein om zowel nationale en internationale gasten en de pers te ontvangen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234