Woensdag 20/01/2021

Uplace

Bourgeois: "In Vlaanderen bijna onmogelijk om nog projecten te realiseren"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois.Beeld BELGA

"Ik hoor Hans Bonte elke week zeggen dat er iets gedaan moet worden voor werklozen in zijn stad. Wel, Uplace zal dat doen." In 'De ochtend' op Radio 1 heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de beslissing van de Vlaamse regering verdedigd om het ruimtelijk uitvoeringsplan rond Uplace goed te keuren. Al schuift hij de verantwoordelijkheid deels van zich af.

Bourgeois benadrukt vooral dat het gaat om een acht jaar oud dossier, dat opgestart werd "toen de N-VA niet in de regering zat" en waarover "diverse opeenvolgende regeringen beslissingen hebben genomen".

"Als overheid moet je consequent handelen", meent hij. "Je kan als regering niet na acht jaar het roer omgooien. Na de sluiting van Renault Vilvoorde stond iedereen te smeken om iets met die vervallen zone te doen. Dit project maakt al jaren deel uit van het ruimtelijke plan voor dat gebied."

"Niet mijn dossier"

Bourgeois zegt zelf niet voor of tegen het project te zijn - "dit is mijn dossier niet" - maar sprak zich op Radio 1 wel positief uit over de geplande tewerkstelling. Eerder vandaag zeiden burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde en Unizo-topman Karel Van Eetvelt op Radio 1 dat het project net nefaste gevolgen zou hebben voor de tewerkstelling in de regio.

De minister-president herhaalde echter dat Uplace voor 3.000 jobs zal zorgen. "Ik hoor Hans Bonte elke week zeggen dat er iets gedaan moet worden voor de - vaak anderstalige - werklozen in zijn stad. Dit project zal werk verschaffen aan laaggeschoolden."

"Economie moet vooruit"

Van Eetvelt verwijt de Vlaamse regering "hypocrisie". "We wachten al vijf jaar op beloftes om de bestaande kernwinkelgebieden te versterken", zei hij. "Die werden in het regeringsakkoord opgenomen, maar men heeft niet de moed om beslissingen te nemen die in die richting gaan."

Bourgeois ontkent dat hij niet bekommerd is om de kleinhandel. "Wij zetten voor de ruimtelijk planning in op de kernen. Karel Van Eetvelt spreekt over winkelzones in de kerngebieden, ik heb het over de grote ruimtelijke fusies."

"Iedereen zegt dat onze economie vooruit moet. Maar ik stel vast dat het in Vlaanderen bijna onmogelijk wordt om nog investeringen te doen en projecten te realiseren", besluit Bourgeois.

Somers: "Achterhaald project"

Ook Bart Somers, Open Vld-fractieleider in het Vlaams Parlement en burgemeester van Mechelen, distantieert zich publiek van het Uplace-project. "Uplace is achterhaald project. Het staat haaks op actueel vlaams beleid dat handelskernen in steden wil versterken", zo tweette Somers.

De kritiek van Somers is, zeker vanuit zijn petje als burgemeester van Mechelen, niet nieuw, maar het is wel opvallend dat er vanuit alle meerderheidspartijen forse kritiek komt op de beslissing van de eigen regering. Zo bestempelde CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel Uplace al als een "uitloper van een beleid dat in het verleden werd gevoerd". "Bovendien moeten we nog zien of het project in zijn huidige vorm de eventuele toets van de Raad van State zal doorstaan. Indien niet, is het over en uit. Een herhaling van de Uplace-saga is geen optie", zei de CD&V'er woensdagavond.

Bart Somers (Open Vld).Beeld BELGA

"Lachwekkend"

Ook uit N-VA-hoek kwam forse kritiek op de beslissing, meer bepaald van Vlaams parlementslid Grete Remen (N-VA), zelf ondernemer: "Ik ben flagrant tegen Uplace. Het project is maatschappelijk niet meer relevant en staat haaks op een beleid dat handelskernen moet versterken. Ik hoop nog altijd op een njet". Remen ergert zich ook aan het feit dat Uplace zwaait met duizenden jobs. "Dat is gewoon lachwekkend. Het gaat om tijdelijke jobs in de bouw. Dat terwijl de detailhandel goed is voor een omzet van 55 miljard euro en 230.000 duurzame jobs."

Ook Open Vld-parlementslid Jo De Ro, zelf schepen in Vilvoorde en al langer tegenstander van de komst van Uplace, is scherp voor de genomen beslissing. Op Twitter schrijft hij: "Gezocht: doctoraatsstudent voor 'Onderzoek naar onbegrijpelijke beslissingen van de Vlaamse regering in de 21ste eeuw, de case #Uplace'".

Tobback: "Gedwongen door N-VA"

De reacties op het Vlaamse regeringsbesluit in verband met Uplace geven volgens Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a) duidelijk aan "dat CD&V en Open Vld door N-VA gedwongen worden om het Uplace-dossier goed te keuren". "Ook in Leuven en Mechelen moet het voor iedereen duidelijk zijn dat de lokale afdelingen van N-VA de kleine, hard werkende zelfstandige uitverkoopt aan Bart Verhaeghe", aldus Tobback.

"Er is in het Vlaams parlement geen meerderheid meer voor de komst van Uplace, maar de Schauvlieges en Turtelbooms durven kennelijk niet meer anders dan N-VA te volgen in deze dwaasheid. Ik herinner mij overigens een uitspraak van Bart De Wever uit het verleden 'dat iets zoals Uplace niet meer voor herhaling vatbaar was'. Als het niet in de eigen regio is dan kan het kennelijk nog wel", aldus Louis Tobback, die een beroepsprocedure zeker niet uitsluit tegen de definitieve beslissing die de Vlaamse regering over dit GRUP zal nemen nadat ze het advies van de Raad van State heeft ontvangen. "We gaan dat zorgvuldig bekijken", aldus de Leuvense burgervader.

Het goedgekeurde GRUP staat volgens Tobback helemaal in het teken van Uplace. "Je zou verwachten dat de regering prioriteit geeft aan de zware fileproblemen op de Brusselse ring. Na de 25.000 extra Uplace-wagens op de ring wil de N-VA nog eens een nationaal voetbalstadion op Parking C laten bouwen voor 60.000 toeschouwers. Dit zootje weet eigenlijk niet meer wat het doet en staat wat Uplace betreft kennelijk onder zware druk van een lobbyist die sterker is dan de 73 instanties die een bezwaarschrift indienden tegen het GRUP. Begrijpe ook wie kan, dat Vlaams minister Weyts voor de realisatie van Uplace probleemloos 60 miljoen euro kan vrijmaken, terwijl in Leuven De Lijn geen geld heeft voor extra-bussen naar de nieuwe UCLL-campus in Haasrode", aldus Tobback.

Louis Tobback.Beeld photo_news

"Nog meer files en luchtvervuiling"

De milieubeweging is niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering om het GRUP voor Uplace goed te keuren. "Uplace zal zorgen voor nóg meer files, luchtvervuiling en CO2-uitstoot", zeggen de Bond Beter Leefmilieu, de Brusselse stadsbeweging BRAL en Greenpeace. "Nu de klimaattop in Parijs van start is gegaan, is dit een volledig fout signaal."

Volgens de drie bewegingen zal Uplace dagelijks 25.000 auto's aantrekken, een "enorme verkeersstroom die nefast is voor de leefkwaliteit in de regio". "Vooral het ultrafijn stof en de verzurende stikstofoxiden zijn zorgwekkend voor de gezondheid", zegt Joost Vandenbroele van BRAL. Bovendien staan Uplace en het steeds toenemend autoverkeer haaks op het klimaatbeleid dat moet worden gevoerd. Volgens Erik Grietens van Bond Beter Leefmilieu is dit een fout signaal nu de klimaattop in Parijs is gestart.

De drie milieuverenigingen beraden zich over nieuwe juridische stappen, nadat het vorige GRUP door de Raad van State vernietigd werd op hun vraag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234