Woensdag 15/07/2020

Dierenwelzijn

Bourgeois en Weyts: "Wetten hebben voorrang op religieuze gebruiken"

Ministers Geert Bourgeois en Ben Weyts.Beeld Photo News

Wetten hebben voorrang op religieuze gebruiken, en het parlement gaat dus door met de beslissing over het onverdoofd slachten die gisteren werd aangekondigd. Dat benadrukken ministers Geert Bourgeois en Ben Weyts, nadat zowel de Moslimexecutieve als de joodse gemeenschap het akkoord gisteren verwierpen.

Gisteren klonk vanuit de oppositie en dierenrechtenorganisaties veel lof voor het akkoord over onverdoofd slachten. Maar nadien bleek dat de Moslimexecutieve en de joodse gemeenschap het akkoord verwerpen.

Zowel Vlaams minister-president Geert Bourgeois als minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (beiden N-VA) zeggen begrip te hebben voor de kritiek. Maar de nieuwe regels worden in ieder geval ingevoerd.

"Dit is een belangrijke stap voor het dierenwelzijn", reageerde Bourgeois gisteravond in Terzake. Hij benadrukt dat verdere dialoog met de moslimgemeenschap nodig is, maar stelt tegelijk dat het parlement hiermee doorgaat. "Zo gaat dat in een democratie. Het is de boodschap die we geven in de inburgeringscursus: wetten hebben altijd de bovenhand op religieuze gebruiken. Dat is wat we aan nieuwkomers moeten duidelijk maken."

Eenzelfde geluid klinkt bij minister Weyts. Hij reageerde gisteren in Van Gils en gasten. "Je kan met middenveldorganisaties of geloofsgemeenschappen wel een dialoog organiseren maar zij beslissen niet. Finaal beslissen wij. We gaan in alle sereniteit door met het invoeren van de regels."

De minister zegt begrip te hebben voor de reactie van de Moslimexecutieve. "Het is niet eenvoudig als men van de ene dag op de andere zegt dat het gedaan is met alle riten en tradities die al honderd jaar toegepast worden. Voor ons zou hetzelfde gelden."

Beeld photo_news

Moslimexecutieve: "Groot belang aan dierenwelzijn"

De Moslimexecutieve verwees gisteren naar een besluit van de Raad der Theologen uit 2010. "De Raad heeft toen een negatief advies gegeven betreffende de verdoving", klinkt het. "Haar positie is niet veranderd. We herinneren eraan dat de moslimmedeburgers die de islam belijden, groot belang hechten aan dierenwelzijn. Dit principe is ingeschreven in de essentie zelf van de islamitische praktijken en filosofie.

De Moslimexecutieve zegt te betreuren dat er "geruchten zijn die doen verstaan dat er een instemming zou zijn". In een nota aan bemiddelaar Piet Vanthemsche had ze "onderlijnd dat zowel de principes van de islam inzake dierenwelzijn als de noodzaak van de rituele keling moesten behouden blijven".

Youssef Kobo: "Niet representatief"

In een reactie in De Ochtend op Radio 1 benadrukt CD&V'er en moslim Youssef Kobo dat de Moslimexecutieve niet de mening van alle moslims reflecteert. "De moslimgemeenschap in België is zeer divers en heeft verschillende standpunten", klinkt het. "Jonge moslims zijn zich steeds meer bewust van hun vleesconsumptie en hoe ze in deze samenleving staan. Er zijn heel wat religieuze voorschriften over dierenrechten. Steeds meer moslims wenden die aan om te pleiten voor verdoving."

Zelf is Kobo ervan overtuigd dat dierenrechten en -welzijn steeds vooropgesteld moeten worden. "Als er nu nieuwe methodes zijn om dieren op een meer humane manier te slachten, zie ik echt niet in waarom we dat niet zouden doen."

De mening van de Moslimexecutieve verandert daar niets aan, en heeft volgens hem ook weinig invloed. "De Moslimexecutieve is maar een overlegorgaan. Steeds meer moslims kijken individueel naar hoe zij het offerfeest vieren. De executieve bepaalt echt niet het reilen en zeil van het dagelijkse leven van de moslims."

Joden: "Nadenken over alternatieven"

Ook de joodse gemeenschap heeft het akkoord gisteren verworpen en zegt te willen nadenken over alternatieven. Een mogelijkheid is om voor koosjer slachten uit te wijken naar Wallonië, waar het wel mogelijk blijft, of naar andere landen zoals Nederland.

Joods Actueel polste bij de Europese Raad voor Koosjer Slachten naar een reactie. "Ze zijn er niet heel blij mee, want het is niet in overeenstemming met de joodse wetgeving", zegt hoofdredacteur Michael Freilich. "Ze zullen het akkoord bestuderen en bekijken of ze verdere stappen kunnen ondernemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234