Zaterdag 23/01/2021

Bourgeois en Muyters stellen opvolger Gordel voor

Beeld PHOTO_NEWS

Onder het motto 'Bewegen klinkt goed' vindt op vrijdag 30 augustus en zondag 1 september in de Vlaamse Rand rond Brussel het eerste Gordelfestival plaats, de opvolger van de Gordel die Bloso de voorbije decennia organiseerde. Dat hebben de Vlaamse ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters vandaag bekendgemaakt in het Provinciedomein van Huizingen.

Zoals de nieuwe naam 'Gordelfestival' aangeeft, bouwt dit nieuwe evenement verder op de fundamenten van de vroegere Gordel. Zo is het sportief element nog steeds manifest aanwezig en werd de klassieke fietstocht van honderd kilometer rond Brussel behouden. Er is ook nog steeds onverminderd aandacht voor het Vlaams karakter van de Rand. Zo blijven er activiteiten doorgaan in de 6 faciliteitengemeenten.

"Het was tijd voor iets nieuws omwille van de tanende belangstelling, de vermoeidheid bij de vrijwilligers en de opkomst van tal van andere initiatieven die zich op massasport richten. We wilden echter het kind houden en het badwater weggooien. De toevoeging van 'festival' aan de naam van het gebeuren duidt erop dat we een frisse wind wilden laten waaien zonder de fundamenten van de vroegere Gordel te verwaarlozen", aldus Philippe Muyters.

"Stevige economische input"
Bourgeois stelde dat hij al een tijd met het idee speelde om de Gordel meer toeristisch te maken. "In Voeren bijvoorbeeld heeft de groeiende toeristische belangstelling voor een stevige economische input gezorgd. In Vlaams-Brabant is hetzelfde mogelijk, want het is een regio met enorme toeristische troeven zoals het kasteel van Gaasbeek en het park van Tervuren. Jammer genoeg zijn die nog onbekend bij veel Vlamingen."

Het Gordelfestival opent op 30 augustus met een muziekfestival (met o.m. De Nieuwe Snaar) in Huizingen. Centraal op 1 september staan de trefpunten in het provinciaal domein van Huizingen, Bloso-domein in Hofstade en 'focusgemeente' Pepingen waar allerlei activiteiten plaatsvinden. Van daaruit vertrekken korte en lange wandel- en fietstochten.

Golf, hockey en waterski
In Hofstade worden nog meer sporten aangeboden zoals golf, hockey, zeilen, waterski. "Op een tiental 'terraspunten' langs het parcours is animatie voorzien." Ook het parcours van de klassieke 100 km werd opgefrist. Het loopt nu langs 18 gemeenten en is 115 km lang.

Bourgeois beklemtoonde voorts dat het Gordelfestival ook aandacht heeft voor de Vlaamse problematiek in de Rand. "De ontnederlandsing is en blijft een uitdaging voor de regio. Het gaat echter hoe langer hoe minder om een probleem van verfransing, dan wel om de integratie van nieuwkomers uit het Brusselse en buitenland die vaak een andere taal spreken. Met dit Gordelfestival proberen we voor het eerst een brug te slaan met hen, want zij zullen speciaal worden uitgenodigd. We blijven ook aanwezig met activiteiten in de 6 faciliteitengemeenten en in de respectievelijke gemeenschapshuizen aldaar."

Buiten communautair gewoel
Het nieuwe concept lijkt buiten het communautair gewoel te zullen blijven. "Vorige vrijdag hebben we een vergadering gehad met vertegenwoordigers van alle 28 gemeenten op wiens grondgebied er activiteiten zullen plaatsvinden. Allen hebben hun toelating gegeven", aldus Eddy Frans van vzw De Rand die het Gordelfestival coördineert.

Vorig jaar gaf het Franstalige gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode geen toelating om een trefpunt in te richten, waardoor Bloso dit in allerijl moest verhuizen naar het naburige Beersel. Waarnemend burgemeester Damien Thiéry van Linkebeek van zijn kant weigerde lange tijd toelating voor een wandeling die door zijn gemeente passeerde. "Van beide gemeentebesturen hebben we nu reeds de schriftelijke toelating gekregen", aldus Frans.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234