Dinsdag 17/09/2019

Brexit

Bourgeois: "Brexit verzwakt ook Vlaanderen"

Beeld photo_news

"Uiteraard betreur ik de uitslag van het referendum om uit de Europese Unie te treden. Dit verzwakt het VK, de EU en Vlaanderen." Zo reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois op de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Het Verenigd Koninkrijk biedt een enorme meerwaarde voor Europa op politiek en economisch vlak. Maar we respecteren de keuze van de Britten. Nu moeten we pragmatisch handelen om te streven naar een zo zacht mogelijke Brexit."

Bourgeois liet de Studiedienst van de Vlaamse Regering afgelopen week nog berekenen dat een Brexit Vlaanderen tegen 2030 tot 2,5 procent van het bbp kosten. Dat is het geval voor een 'harde' Brexit, waarbij er geen vrijhandelsverdrag kan worden gesloten. Bij een 'zachte' uitstap, met lagere douanetarieven, gaat het om 1,8 procent.

"De culturele en politieke banden tussen de Britten en de Vlamingen zijn oud en hecht", zegt Bourgeois vrijdag. "Ze hebben eeuwenlang geleid tot de creatie van welvaart en veiligheid voor ons allebei. We waren ook elkaars bondgenoot in goede en slechte tijden. De Britse gesneuvelden in beide wereldoorlogen zijn daarvan de meest recente bewijzen".

Belangrijke exportmarkt
Bourgeois: "Het Verenigd Koninkrijk is een enorm belangrijke handelspartner voor Vlaanderen: het is onze vierde exportmarkt (met in 2015 nog een export van 27,4 miljard euro, red.). Zeker in sectoren waar Vlaanderen excelleert - zoals de voeding en de textielindustrie - is het van cruciaal belang dat de handel over het Kanaal blijft floreren. Daarom moeten we streven naar een zachte Brexit."

Voor de minister-president is het cruciaal dat er parallel met de terugtredingsonderhandelingen gesprekken starten over een zo verregaand mogelijk vrijhandelsakkoord, "zodat er geen sprake kan zijn van tarifaire of niet-tarifaire handelsbelemmeringen". Hij zal die aanpak bepleiten in de voorbereiding voor de Europese top, die volgende week op 28 en 29 juni plaatsvindt in Brussel.

Praten over toekomst
Er is nu ook nood aan een toekomstdebat binnen de Europese Unie, vindt de minister-president. "De Vlaamse regering komt daarom binnenkort met een eigen EU-visie. Geen grote sprong in het onbekende, wel pragmatisch zien waar we elkaar kunnen versterken zoals met een eengemaakte digitale markt en een energienetwerk."

Voor Vlaamse bedrijven die intussen vragen hebben over de Brexit is er een uniek loket op poten gezet. Dat is te bereiken op brexit@fitagency.be bij Flanders Investment and Trade (FIT).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234