Zondag 07/03/2021

Boudewijn Muts (CD&V Antwerpen): 'Wachten tot 10 juni ging gewoon niet'

Iets voor zeven uur gisteravond raakte bekend dat de Antwerpse CD&V-afdeling niet langer voort wil met partijvoorzitter Stefaan De Clerck. Op een bestuursvergadering een dag voordien waren de christen-democraten van voorzitter Boudewijn Muts tot die conclusie gekomen, zo maakte de lokale tv-zender ATV bekend. Muts kreeg het mandaat om die boodschap aan Stefaan De Clerck over te maken. "Dat was geen fijn gesprek. Logisch, niemand krijgt graag zo'n boodschap. Maar het kon niet anders. Deze conclusie kon je geen maand uitstellen. Zo werkt dat niet in de politiek."

De Antwerpse CD&V wil niet voort met Stefaan De Clerck?

Muts: "Zo is het niet expliciet gesteld. Wij willen absoluut dat de vernieuwing voluit wordt doorgetrokken. De top van de partij moet zijn conclusies trekken en nieuwe mensen alle kansen geven."

Niet alleen De Clerck moet weg?

"Als je de analyse maakt van de verkiezingsresultaten in alle provincies, dan blijkt dat wij verloren hebben in de plaatsen waar de vernieuwing niet is doorgezet. Ook daar moeten conclusies uit getrokken worden."

Kunt u iets concreter zijn?

"In Oost-Vlaanderen (waar ex-minister Tony Van Parys de lijst trok, RG) en in Brussel-Halle-Vilvoorde (waar ex-minister Herman Van Rompuy lijsttrekker was, RG) hebben we het niet goed gedaan. En dus moet je de vernieuwing in een hogere versnelling duwen. Kijk naar Antwerpen: Inge Vervotte heeft het meeste stemmen gehaald van de hele provincie, meer dan SP.A'er Patrick Janssens en VLD'er Bart Somers. Of neem het voorbeeld van Leuven: Carl Devlies is erin geslaagd om de partij daar te doen vooruitgaan. Hij is geen mediafiguur: dat bewijst dat de CD&V aantrekkelijk is wanneer de band met het verleden wordt doorgeknipt."

En u vindt dat Stefaan De Clerck het niet goed heeft gedaan?

"Daar hebben we woensdagavond niet in detail over gepraat. Maar goed, de analyse van de tv-optredens van Stefaan is al eerder gemaakt..."

Een onvoldoende?

"Laat het mij zo zeggen: hij heeft de debatten niet gewonnen."

Wat was zijn reactie aan de telefoon?

"Hij vond het vervelend dat we nu onze conclusies al formuleerden, terwijl hij nog conclusies aan het schrijven is die hij op 10 juni aan de partij wilde voorleggen. Maar in de politiek kun je niet altijd alles beheersen. Nog een maand wachten ging gewoon niet."

Het moet sneller?

"Het moet sneller, ja."

Wie moet de partij dan wel leiden?

"Het is nu van belang dat we een gedurfde keuze maken. De meest evidente optie is niet noodzakelijk de beste."

Dus niet Yves Leterme?

"Misschien wel, ik denk dat we eens goed moeten nadenken. In elke provincie zijn er valabele kandidaten. Ik denk aan Inge Vervotte of aan Erika Thijs. Het zou goed zijn om voor een vrouw te kiezen. Of misschien is ondervoorzitter Hendrik Bogaert wel geschikt."

Pieter De Crem?

"Daaraan twijfel ik. Volgens mij heeft Pieter de afgelopen jaren iets te veel ruzie gemaakt." (RG)

'De analyse van De Clercks tv-optredens is al eerder gemaakt: hij heeft ze niet gewonnen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234