Maandag 05/06/2023

Politiek

Bouchez moet dimmen. Anders is het voorbij

Georges-Louis Bouchez (MR) Beeld Photo News
Georges-Louis Bouchez (MR)Beeld Photo News

Georges-Louis Bouchez krijgt wellicht een laatste kans als voorzitter van MR. Maar het moet gedaan zijn met de soloslim. De partijtop wil over zijn schouder meekijken.

Jeroen Van Horenbeek en Roel Wauters

Het zag er vanmorgen niet goed uit voor Bouchez. “Ik heb ernstige twijfels over de mogelijkheden van Bouchez om aan het roer te blijven”, benadrukte Denis Ducarme ’s ochtends op de Franstalige nieuwszender LN24. De gewezen minister voelde zich naar eigen zeggen “vernederd” door de manier waarop Bouchez vorige week zijn federale ministersploeg koos.

Ook Sabine Laruelle, voormalig voorzitter van de Senaat, had vanmorgen weinig goeds te vertellen over Bouchez. “Er moet een einde komen aan het despotisme, aan het nepotisme en aan de praktijken die aan een maffiaclan doen denken”, zei ze voor aanvang van het wekelijkse partijbureau in Brussel. Een partijbureau dat uren zou aanslepen, tot na de middag.

Scalp

Volgens meerdere bronnen ging het er tijdens de vergadering heftig aan toe. Maar de big bang – een ontslag – bleef uit. Bouchez hield vast aan zijn functie en geen enkele liberaal kopstuk durfde zijn scalp opeisen. “Hij krijgt een laatste kans”, klinkt het binnen de partij. “Bouchez moet nu bewijzen dat hij een voorzitter kan zijn die op een collegiale manier werkt.”

Vanmiddag zaten de zwaargewichten Pierre-Yves Jeholet en Vincent De Wolf samen om ‘richtlijnen’ op te stellen voor Bouchez. Zo zal hij zijn beslissingen voortaan eerst moeten doorspreken met een select clubje partijgenoten. Onder meer Ducarme, vicepremier Sophie Wilmès, Waals boegbeeld Jean-Luc Crucke en oud-minister Daniel Bacquelaine zullen op zijn vingers zien. Een bron: “Zijn onvoorspelbare gedrag, dat zijn we stilaan echt beu.”

Vanavond moet Bouchez zijn parlementsleden nog overtuigen van zijn goede bedoelingen, maar dat lijkt geen onmogelijke opdracht. “Het partijbureau wil dit moeilijke moment ombuigen in een kans om verder aan de toekomst te werken”, luidt het in een communiqué. “Er is overeengekomen om vanavond om 21 uur een vergadering te houden met alle MR-parlementsleden, die in de eerste plaats ook de bezorgdheden van de militanten verwoorden.”

Michel

Bouchez ligt sinds vorige week onder vuur omwille van zijn ministerkeuze voor de regering-De Croo. Hij maakte Mathieu Michel zonder enig overleg staatssecretaris. Mathieu is de onbekende broer van Charles Michel. Ducarme – zijn concurrent bij de voorzittersverkiezingen in 2019 – kreeg als troostprijs een plek in de Waalse regering, ten koste van Valérie De Bue.

Alleen: Bouchez moest die beslissing meteen herzien, toen bleek dat de Waalse regering zo niet meer aan het decretaal vereiste minimum van een derde vrouwelijke ministers kwam. De linkse coalitiegenoten PS en Ecolo weigerden Bouchez een uitzondering toe te staan.

Het gevolg van zoveel geklungel: de Waalse MR-ploeg met onder meer Crucke en Borsus was furieus op Bouchez. De Bue voelde zich verraden, en Ducarme zich vernederd. Ook de federale MR-fractie was kwaad. Het plan C van Bouchez was namelijk om Ducarme dan maar terug te sturen naar de Kamer, om ancien Benoit Piedboeuf te vervangen als nieuwe fractieleider. Sowieso was het voor niemand duidelijk waarom Michel staatssecretaris werd.

Een heel weekend moest Bouchez strijden tegen een interne revolte. In de Franstalige media regende het zaterdag en zondag ‘des petites phrases qui tuent’ over zijn vreemde werkwijze. Ook zijn aanpak van de formatie werd bekritiseerd. Net voor de finish liet Bouchez Vivaldi bijna struikelen door – tegen de afspraken in – een scherp interview te geven aan Humo.

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau wilde MR vervangen door cdH in de coalitie. Een eis die waarschijnlijk ook had geleid tot een gedwongen blauwe exit uit de Waalse regering.

Ellende

Of het nog goedkomt met Bouchez als voorzitter, daar lijkt binnen MR enige twijfel over te bestaan. “Iedereen wist welke karakter hij heeft”, reageert een bron. Rijden en omzien is niet echt zijn ding – om het met een understatement te zeggen. Bouchez is er de politicus niet naar om pas na urenlange pendeldiplomatie met zijn collega’s een beslissing te nemen.

Al wordt binnen MR – onder de medestanders van Bouchez – een alternatieve versie van de feiten opgedist. Volgens deze versie zou Ducarme zelf geweigerd hebben om staatssecretaris te worden in De Croo I: “Hij wilde minister blijven.” Waarop Bouchez zich liet verwurmen tot diens geflopte transfer naar Wallonië. Het begin van alle ellende voor de voorzitter.

De keuze voor Mathieu Michel zou bovendien een gevolg zijn van de weigering van Jean-Jacques Cloquet, de voormalige baas van de luchthaven van Charleroi en huidig ​​directeur van het dierenpark Pairi Daiza, om staatssecretaris te worden. Eigenlijk had Bouchez hem op het oog.

Michel zelf lijkt zich niet veel aan te trekken van de heisa rond zijn aanstelling. Hij slaagde er vanmorgen in om zijn auto – behoorlijk flagrant – fout te parkeren voor het hoofdkwartier van MR, langs de Brusselse kleine ring. Pas na een uur dook hij op om zijn auto te verplaatsen. Het filmpje van zijn foutgeparkeerde auto ging vandaag viraal op sociale media.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234