Maandag 06/02/2023

Politiek

Bouchez duwt Vivaldi naar afgrond

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Beeld Photo News
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.Beeld Photo News

Vivaldi verkeert in crisis. Iedereen wijst MR-voorzitter Bouchez met de vinger. Het is onzeker of de ‘vivaldisten’ het vandaag eens raken over hun toekomstige premier.

Jeroen Van Horenbeek

De preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) worden vandaag op het paleis verwacht. De koning wil weten wie de Vivaldi-coalitie met liberalen, socialisten, groenen en CD&V naar de eindmeet zal leiden als formateur. Hij of zij wordt dan normaal gesproken ook de nieuwe premier. Op 1 oktober moet de regering in de steigers staan.

Of de Vivaldi-voorzitters het vandaag eens raken over de volgende premier, is een groot vraagteken. Zondagavond laat was er nog geen deal in zicht. Integendeel: Vivaldi zat in ademnood. Eerder op de dag waren de onderhandelingen abrupt onderbroken. Verschillende partijen hadden een probleem met het gedrag van Georges-Louis Bouchez (MR).

Humo

Aan de tafel: Bouchez kwam onverwacht terug op deelakkoorden uit werkgroepen rond klimaat, migratie, fiscaliteit en de staatshervorming. Dat laatste dossier is cruciaal voor CD&V om een deelname aan Vivaldi te rechtvaardigen tegenover de eigen Vlaamse flank.

En in de media: Bouchez bruuskeerde zondag de andere Vivaldi-voorzitters met een scherp interview met Humo. In het interview, dat in de loop van de dag online verscheen, vertelde Bouchez dat hij “zeker” is dat Wilmès premier blijft in de toekomstige regering. Dat terwijl binnen Vivaldi heel weinig animo bestaat om Wilmès nog vier jaar op post te houden.

Tijdens een vergadering over het premierschap werd zaterdag duidelijk dat Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) over de beste kansen beschikken. Het voorstel van CD&V om Koen Geens of Vlaams minister Hilde Crevits premier te maken, bleek te weinig draagvlak te hebben bij de andere coalitiepartijen. Idem voor de plannen van Bouchez voor Wilmès.

Magnette lijkt te kunnen rekenen op de steun van de Vlaamse christendemocraten, die liever geen liberaal in de Zestien zien – en zeker geen Vlaamse. Omgekeerd legt Bouchez zich met al zijn gewicht voor de kandidatuur van Magnette. De groene partijen Groen en Ecolo, die zelf niemand voordragen, hebben een bepalende stem. Ze vragen inhoudelijke toegiften.

Uiteen

De preformateurs Lachaert en Rousseau probeerden zondagavond de Vivaldi-brokken te lijmen via bilaterale ontmoetingen. Ze slaagden daar niet in. Een poging om de voorzitters samen te brengen tegen 19 uur mislukte. Rond 21 uur gingen de onderhandelaars finaal uit elkaar. “Morgenmiddag (maandag) werken we verder”, luidde het bij de preformateurs.

Als de Vivaldi-partijen het vandaag niet eens raken over het premierschap, bestaat de mogelijkheid dat Lachaert en Rousseau worden gepromoveerd tot formateursduo. Op die manier kan tijd gekocht worden om de hypergevoelige discussie tegen 1 oktober te beslechten. Al dreigt van afstel uitstel te komen. Zolang niet duidelijk is wie de premier levert, zitten ook de andere belangrijke dossiers – de kernuitstap, een vermogenstaks, de sociale uitgaven – vast.

De positie van Bouchez is intussen moeilijker dan ooit. De Vlaamse liberalen en groenen stellen voor dat Wilmès hem voortaan aan de onderhandelingstafel vergezelt om zijn opmerkingen “beter te kaderen”. Versta: om de jongeling in het gareel te houden, voor Vivaldi ontspoort.

In principe kan MR ingewisseld worden voor cdH, maar de kans is klein dat Open Vld hiermee instemt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234