Dinsdag 19/01/2021

Botsende BV's voor clinikinderen

Achtentwintig BV's poseren in botsautootjes, tussen vliegende teddyberen. Dat is het bizarre concept achter 'I-Watch', een fototentoonstelling van de jonge kunstfotograaf Wim Tellier. Symbolische attributen allemaal, de opbrengst van het fotoboek gaat integraal naar de Cliniclowns. De beelden van Jan Verheyen, Katja Retsin, Wim Schamp en anderen zijn binnenkort te zien in de Antwerpse galerie Campo & Campo.

Door Veerle Helsen

Roos Van Acker samen met Saartje Van den Driessche en Evi Hanssen in een botsautootje, te midden van een boksring. Het klinkt als een mannelijke fantasie. Eentje dat werkelijkheid werd voor de jonge Antwerpse fotograaf Wim Tellier (26). Hij zocht en vond achtentwintig BV's bereid om mee te werken aan zijn project I-Watch, ten voordele van de Cliniclowns. "Die BV's had ik nodig om ruchtbaarheid te geven aan het project. Om de aandacht te trekken van de pers en het grote publiek." Het resultaat is een fototentoonstelling met een hele resem BV's, onder anderen Daniella Somers, Danny Mommens en Els Pynoo, Dina Tersago en Bieke Ilegems.

Zij poseren allemaal in een botsautootje, dat staat opgesteld in een boksring, met daaromheen rondvliegende teddyberen. "Een concept met symbolische waarde", zegt Tellier. "Die botsauto representeert het opgesloten gevoel dat kinderen hebben in een kliniek, je kan er niet zomaar uit stappen. En de teddyberen verwijzen naar de Cliniclowns, die proberen binnen te dringen in de leefwereld van het kind. De boksring vertegenwoordigt de machteloosheid van de omgeving tegenover het zieke kind."

Tellier maakte telkens ook een indringend portret van de BV's, met vreemde gezichtsuitdrukkingen. Zoals tv-presentatrice Evi Hanssen die een vissebekje trekt. "Zij was een van de laatste BV's die voor mijn lens verschenen. Ik wilde graag elke BV in een buitengewone pose fotograferen, maar wat moet je op de duur nog verzinnen? Na twintig BV's was de inspiratie bijna opgedroogd. 'Heb je mijn vissebekje al gezien?', vroeg ze toen. En het resultaat mag er best wezen." Omroepster Martine Prenen krijgen we verrassend naturel te zien, en Axl Peleman lijkt een afschrikwekkende bodybuilder. "Tot hiertoe kreeg ik nog geen negatieve reacties van BV's, over het algemeen niet de makkelijkste klanten." Oorspronkelijk zouden de foto's in kleur verschijnen, maar later ging Tellier toch voor zwart-wit. "De kleurrijke beren maakten het geheel te soft, de foto's misten kracht en uitstraling."

Vanwaar de naam I-Watch? "Je moet je de scène voorstellen, die rondvliegende teddybeertjes. Voor degelijke foto's moest ik voortdurend opkijken van achter mijn fototoestel, om een juist zicht te krijgen op het geheel. Bijzonder grappig om te zien voor de BV's, telkens kwam daar een kop boven het fototoestel piepen. Vandaar de naam 'I Watch', 'Ik kijk'."

Tellier is niet aan zijn goede-doelproefstuk toe, want vorig jaar organiseerde hij een gelijkaardig project ten voordele van Greyhounds in Nood. "Werken voor een goed doel geeft voldoening. Dit jaar zijn het de Cliniclowns geworden, omdat veel mensen direct of indirect met kinderkanker te maken hebben", zegt Tellier. "En op die manier leg ik ook nuttige contacten, die ik als jonge fotograaf zeker kan gebruiken." Met die contacten doelt hij op de ongeveer zeventig sponsors die hij bij het project wist te betrekken, van Axel Vervoordt tot galerie Campo & Campo. De sponsors versturen samen tienduizenden uitnodigingen voor de officiële vernissage op 17 januari.

Daar zal het bijbehorende boek te koop worden aangeboden, en de opbrengst gaat integraal naar de Cliniclowns. In het boek staan niet alleen de BV-foto's maar ook artistieke panoramische beelden, die voorlopig nog geheim blijven tot de officiële opening van de tentoonstelling. Ze zijn vergezeld van een essay over het werk van Tellier, geschreven door de gereputeerde Milanese kunsthistoricus Gianluca Ranzi (die galerie MudimaDrie runt in Antwerpen). "'s Avonds moet het gebeuren", zegt Tellier. "We sturen een aantal acteurs door de zaal die moeten leuren met het boek. De bezoekers die zijn uitgenodigd door onze sponsors hebben zeker genoeg geld om een exemplaar te kopen (kostprijs tussen de 20 en de 25 euro). Niemand mag de deur uit zonder boek!" (lacht) n

INFO I-Watch, van 17 tot 24 januari in galerie Campo & Campo, Grote Steenweg 19-21, 2600 Berchem, www. wimtellier.com, www.cliniclowns.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234