Zaterdag 18/01/2020

‘Boskamp kan twee stenen laten vechten’

Denderleeuw

Afspraak, gisterochtend om 9 uur in het secretariaat van FC Dender. De preses had kunnen afbellen. Hij had er ook in zak en as kunnen zitten na het verlies van Antwerp, de avond voordien. Maar nee.

Hij serveerde al fluitend koffie. En rekende dan luidop. “Roeselare tien punten, wij vijf, nog twee matchen te gaan. Tja, dat is het leuke aan voetbal zeker? Je wint eens, je verliest eens. We wilden op twee punten van Roeselare staan voor de laatste match. Dan was het alles of niets. Maar ja.”

Conclusie?

“Nu moeten we op een wonder rekenen, en dat doe ik niet echt meer. Roeselare zal geen twee keer meer verliezen. Dus, ja, je moet er van uitgaan dat we naar tweede klasse gaan. Spijtig, hier hadden we niet op gerekend. We hebben het altijd in eigen handen gehad. Maar als je dan in je laatste twee thuismatchen eerst gelijk speelt tegen Bergen en dan verliest van Charleroi, dan moet je de schuld bij jezelf zoeken.”

Is het alleen daar misgelopen?

“Nee, het is fout gelopen in de heenronde. Een paar van onze transfers zijn mislukt. Kharroubi volgden we al twee jaar. Hij moest onze draaischijf worden, maar speelde slechts drie matchen. We haalden ook Christophe Copel uit tweede. Daar hoorde hij bij de topschutters. Je hoopt dat hij progressie zal maken, maar hij kwam tekort in eerste. Tja, wij kunnen geen grote transfers doen. Je moet gokken.”

De afgelopen maanden heeft het hier gestormd, vooral door de ruzie tussen Boskamp en Asselman. Zo kun je toch niet strijden om het behoud?

“Ze hebben veel zottigheden naar elkaars hoofd gegooid, het elkaar echt moeilijk gemaakt. Maar op het veld hebben ze altijd hun werk gedaan. De spelersgroep heeft daar weinig last van gehad. Boskamp had mij dat ook beloofd: eens op het veld was dat vergeten. Maar ja, hij was koppig. Dat is het spijtige aan heel deze zaak.”

Hoe is dit verhaal eigenlijk begonnen?

“Boskamp is hier binnengekomen, en het heeft nooit goed gewerkt met Asselman. Hij is gewend om te werken met marionetten, mensen die voor hem springen en lopen. Maar hij heeft nooit vat gehad op Asselman. Als hij aan onze physical trainer had gezegd dat hij geen melk meer in huis had, dan was die naar de supermarkt gelopen. Dat waren robots, maar Asselman is dat nooit geworden. In het begin ging het nog vrij goed, maar in de eerste helft van dit seizoen is het echt verwaterd.“Boskamp was gekwetst aan zijn knie, en Asselman raakte gefrustreerd dat hij er helemaal alleen voor stond. Boskamp kwam het veld niet meer op, hij bekeek zelfs de trainingen niet meer, maar stelde wel de ploeg op. Of iemand goed getraind had of niet, daar werd geen rekening mee gehouden. En Asselman werd niet om advies gevraagd. Boskamp heeft zich dan laten opereren, en dan is er wat achterklap geweest. Asselman nam over en heeft wat andere accenten gelegd, wat Boskamp dan weer interpreteerde als kritiek op zijn werk. Het waren maar kleine dingen, details. Zo had Asselman gelanceerd dat de spelers hier ’s morgens ontbijt kregen. Sommige mensen zijn dat dan aan Boskamp gaan vertellen en zo is een wraakgevoel ontstaan. Stomme, kinderachtige zaken.”

Uw manager, Patrick Asselman (niet de trainer), zei wel plots dat Boskamp niet meer welkom was. Dat is niet meer kinderachtig.

“Dat was een reactie op uitlatingen van Boskamp in Studio 1. Patrick heeft verkeerd gehandeld. We hebben hem ook terechtgewezen en hem gevraagd om zich niet meer te laten zien bij sportieve besprekingen.”

Op een bepaald moment wist u dat u moest kiezen tussen Boskamp en Asselman. U verklaarde plots dat u er al uit was, maar dat u nog niets wilde zeggen. Wat had u besloten?

“We hadden gekozen voor Boskamp, dat mag u weten. Maar hij maakte het ons zo moeilijk. Hij provoceert altijd, tot op het randje af. Hij kan twee stenen laten vechten. Het was niet meer houdbaar.”

Had u hem al gezegd dat u met hem verder wilde?

“Ja.”

Een foutje, misschien?

“Ja, misschien wel. Maar ik ben veel te eerlijk. Nu, ik denk ook dat Boskamp voor zichzelf had uitgemaakt dat hij zou stoppen. Eind vorig seizoen heb ik hem in april moeten zeggen: ‘Johan, je gaat ons nu toch niet in de steek laten en toch nog één jaar verder doen?’ Dat heeft hij dan gedaan. Wij hebben vervolgens altijd gehoopt dat we erin zouden slagen om Boskamp en Asselman te doen samenwerken. We zijn nooit van plan geweest om Patrick bij het huisvuil te zetten. We denken er nu ook aan om met hem verder te gaan.”

De club heeft zwaar geïnvesteerd in een nieuw stadion. Komt u nu niet in de problemen?

“Het stadion heeft toch op ons budget gewogen. Het project kost in totaal 3,7 à 3,8 miljoen: 2,5 miljoen werd ter beschikking gesteld door de gemeente, de helft dotatie en de helft als lening. Daarbovenop moest één miljoen euro door de club worden gefinancierd, buiten de gemeente om. Door de financiële crisis stonden de banken niet te springen om dat soort leningen te geven. Dat heeft dan toch wat problemen opgeleverd, maar ondertussen is dat opgelost. Dankzij de gemeente, en na een tussenkomst van de leden van de beheerraad. Daarvoor zitten we hier, toch?“We zullen niet in de problemen komen, maar financieel is er een groot verschil tussen eerste en tweede. We hadden 1,1 à 1,2 miljoen aan tv-gelden. Die vallen weg, al worden ze het eerste jaar nog een beetje gecompenseerd. We krijgen nog een kleine 750.000 euro, maar dat gaan we niet in één jaar opdoen. Bovendien scheelt die crisis ook op het vlak van sponsoring. We zullen keihard moeten knokken.“Donderdagavond laat zijn we hier op het secretariaat al met een paar mensen rond de tafel komen zitten. We moeten herbronnen. Herbeginnen. Het is niet dat we absoluut volgend seizoen terug moeten stijgen naar eerste, maar het is toch onze bedoeling om zo snel mogelijk terug te keren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234