Zaterdag 16/11/2019

Borstvoeding op het werk is nog altijd taboe

Illustratiebeeld Beeld thinkstock

In 2018 startte 78,6 procent van alle Vlaamse jonge mama’s met het geven van borstvoeding. Na drie maanden daalde dat cijfer volgens de gegevens van Kind & Gezin tot 33,8 procent, na zes maanden zelfs tot 12,4 procent. De sterke achteruitgang heeft vooral te maken met het feit dat mama’s na 15 of 17 weken (bij tweelingen) weer aan de slag moeten.

Op de werkvloer is borstvoeding namelijk nog altijd een taboe, schrijft De Zondag. Kind en Gezin bevestigt de cijfers, maar nuanceert dat het hier gaat om mama’s die enkel borstvoeding geven. De zogenaamde gecombineerde cijfers, met moeders die borstvoeding met andere voeding combineren, geven een vollediger beeld, vindt de organisatie.

Uit de gecombineerde cijfers leert Kind en Gezin wel dat bijna de helft (48,5 procent) van de baby’s van 3 maanden borstvoeding krijgt: 33,8 procent enkel borstvoeding, en 14,7 procent in combinatie met kunstvoeding. Op 6 maanden is dat nog 30,3 procent (12,4 procent exclusief en 17,9 pct met kunstvoeding). Er is nog groeimarge voor borstvoeding, erkent Kind en Gezin, maar deze cijfers tonen dus aan dat de cijfers veel hoger liggen.

Als werkneemster heb je recht op borstvoedingspauzes, een half uur als je vier uur werkt en een uur als je minstens zeven en een half uur werkt. Toch blijkt dat niet zo’n succes. In 2017 namen in ons land slechts 1.932 werkende mama’s borstvoedingspauzes op. Nog geen 2 procent, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV).

Druk op jonge mama’s

“Uit onze ervaringen weten we dat mama’s vaak zélf borstvoedingspauze moeten aanvragen bij hun werkgever. Dat kan anders”, zegt Anne Dedry, oprichtster van vzw De Bakermat (Kenniscentrum Borstvoeding, red.). Volgens Dedry ligt vooral het gebrek aan kennis aan de basis van de weinige pauzes. “Werkgevers zien organisatorische problemen, terwijl die best meevallen.”

Volgens Martine Vandevenne van het genderdepartement van het ABVV ligt er ook een soort druk op jonge mama’s. “Het is niet het meest voor de hand liggende recht om op te nemen”, zegt ze. Ook de administratieve rompslomp vergemakkelijkt de situatie niet. Vandevenne pleit voor een beter omkaderd systeem omtrent borstvoeding op de werkvloer. “Het zwangerschapsverlof in België is kort en vrouwen kunnen 6 weken verliezen als ze voor de bevalling ziek zijn. Daarom pleiten wij ervoor dat iedereen recht heeft op 14 weken moederschapsrust om zo, indien gewenst, borstvoeding te geven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234