Zaterdag 04/02/2023

Borsten platstrijken: de gruwelpraktijk die miljoenen vrouwen treft

Een jong meisje in Kameroen ondergaat de gruwelpraktijk van het 'borststrijken' met hete stenen. Beeld Getty
Een jong meisje in Kameroen ondergaat de gruwelpraktijk van het 'borststrijken' met hete stenen.Beeld Getty

De praktijk waarbij de borsten van meisjes met hete stenen worden platgestreken opdat hun borsten niet meer zouden groeien, is wijdverspreid in Kameroen, Nigeria en Zuid-Afrika. Net als genitale verminking of vrouwenbesnijdenis, is de gruwelpraktijk erop gericht de seksualiteit en aantrekkelijkheid van de vrouw te onderdrukken. De praktijk, die vaak door de moeders wordt uitgevoerd op meisjes van amper tien, maakte wereldwijd al 3.8 miljoen slachtoffers. Het gebeurt nu ook in toenemende mate in Groot-Brittannië.

Luc Beernaert

Leyla Hussein, activiste en slachtoffer van vrouwenbesnijdenis, klaagt de "absurd pijnlijke" praktijk aan. Het Britse vrouwencomité van de Verenigde Naties trekt aan de alarmbel nu door de diaspora ook duizenden meisjes in Groot-Brittannië gevaar lopen.

Stokken
Gezinnen die het zich kunnen veroorloven, gebruiken een navelband om te verhinderen dat prille borsten groeien. Meer gangbaar is de praktijk waarbij de borsten met hete stenen worden bewerkt, maar het gebeurt ook met stokken. In Kameroen ondergaat tot de helft van meisjes, vaak slechts tien jaar oud, de praktijk van het borststrijken.

Excuses
"De woorden 'cultuur', 'traditie' of 'religie' komen naar boven wanneer een verklaring wordt gezocht voor deze absurde en schadelijke praktijk. Maar, net zoals bij vrouwenbesnijdenis, zijn deze woorden slechts excuses", stelt Hussein in haar blog voor Cosmopolitan.

De borsten worden platgedrukt met een navelband. Beeld Reuters
De borsten worden platgedrukt met een navelband.Beeld Reuters
Hier worden de borsten van een meisje bewerkt met een stamper. Beeld Reuters
Hier worden de borsten van een meisje bewerkt met een stamper.Beeld Reuters

"Het borststrijken is niets meer dan weer een manier om de seksualiteit en aantrekkingskracht van de vrouw te onderdrukken. Borsten worden gezien als gevaarlijke lichaamsdelen die moeten verwijderd worden omdat ze de aandacht van mannen trekken. Alsof het wegnemen van elk teken van vrouwelijkheid een meisje zal beschermen tegen potentiële verkrachters".

"Het was zogezegd ook voor mijn 'veiligheid' dat mijn geslachtsdeel werd verminkt. In wat voor absurde wereld leven we als het vrouwenlichaam niet meer veilig wordt bevonden in haar natuurlijke staat en mannen niet verantwoordelijk geacht worden voor het beheersen van hun aandrang?".

Onderwijs of huwelijk
De gruwel duurt enkele dagen tot een paar weken en in 58 procent van de gevallen wordt het ritueel door de moeder van het slachtoffer uitgevoerd. Moeders menen dat ze hun dochters een dienst bewijzen door de tekenen van de puberteit uit te stellen zodat het meisje naar school kan blijven gaan en nog niet hoeft te huwen.

Gevaar van geheimhouding
De in Londen gevestigde hulporganisatie Cawogido, die campagne voert om de praktijken van de vrouwenbesnijdenis en het borststrijken onder de aandacht te brengen, stelt dat het borststrijken kan leiden tot kanker, abcessen, ontstekingen, cysten en zelfs het verlies van de borsten. Niet alleen wordt de fysieke integriteit van de meisjes aangetast, ook hun sociaal en psychologisch welzijn wordt onherstelbaar geschonden.

Cawogido wijst tevens op het gevaar van de geheimhouding rond het borststrijken. Het meisje gelooft dat wat haar moeder doet goed is voor haar en dus zwijgt ze. Dat stilzwijgen zorgt ervoor dat het fenomeen zich herhaalt, met alle gevolgen vandien.

Volgens het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties is borststrijken één van de vijf minst gerapporteerde misdrijven op het vlak van gendergeweld. Cawogido werkt samen met de politie, sociale diensten, gezondheidsinstellingen en scholen om de praktijk en andere vormen van geweld op vrouwen onder de aandacht te brengen.

De stenen worden eerst verhit. Beeld Reuters
De stenen worden eerst verhit.Beeld Reuters
De praktijk kan leiden tot kanker, abcessen, ontstekingen, cysten en zelfs het verlies van de borsten Beeld Kos
De praktijk kan leiden tot kanker, abcessen, ontstekingen, cysten en zelfs het verlies van de borstenBeeld Kos

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234