Zondag 28/11/2021

Borst- en longkanker wereldwijd verdubbeld

Vlaamse Liga tegen Kanker: 'In West-Europa piekt Vlaanderen met zo goed als de hoogste aantallen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

Wereldwijd is het aantal gevallen van borst- en longkanker sinds 1975 verdubbeld. Dat blijkt uit een rapport van het Britse onderzoeksinstituut Cancer Research. Vergrijzing is een van de oorzaken, maar ook beschavings- gewoonten zoals roken zorgen ervoor dat longkanker, een van de dodelijkste kankers, ook de snelst groeiende kanker is geworden.

Kanker palmt in een schrikbarend tempo de wereld in. Dat besluiten de Britse onderzoekers die de globale evolutie van 27 soorten kankers nagingen. In totaal is bijvoorbeeld in 2002 bij 10,9 miljoen mensen kanker vastgesteld en stierven 6,7 miljoen patiënten aan hun ziekte, zo blijkt uit het overzichtsrapport van Cancer Research UK.

Het rapport benadrukt evenwel vooral de enorme stijgingen van het aantal borst- en longkankers; sinds 1975 is het aantal gevallen over de hele wereld verdubbeld. Terwijl er nu jaarlijks 1,1 miljoen nieuwe gevallen van bortskanker bij komen was dat dertig jaar geleden nog 500.000. En de zeer dodelijke longkanker is nu een van de meest voorkomende kankers, met wereldwijd 1,4 miljoen nieuwe gevallen per jaar. In 1975 waren er dat minder dan 600.000. Verder is vooral het aantal gevallen van darm-, lever- en prostaatkanker fel toegenomen.

Volgens de onderzoekers is de oorzaak van de globale opmars van kanker de stijgende levensverwachting en de toenemende bevolking. Sinds 1975 is de wereldbevolking gegroeid van 4 miljard tot 6,3 miljard nu. Bovendien is er sprake van vergrijzing door de stijgende levensverwachting. Voor de meeste kankers geldt dat hoe ouder je bent, hoe meer risico je loopt.

De verdubbeling van het aantal borstkankers wijten de onderzoekers vooral aan de stijgende levensverwachting van vrouwen, maar in het rapport staat ook dat het aantal borstkankers maar half zo groot zou zijn in de geïndustrialiseerde landen "mochten vrouwen meer kinderen krijgen en langer borstvoeding geven".

De verdubbeling van longkanker, een ziekte waarbij slechts een op de zeven van de patiënten nog vijf jaar in leven blijft, wijten de onderzoekers aan roken, niet aan ouderdom. "We zien een zeer duidelijk verband tussen roken en longkanker. Ongeveer twintig jaar na een 'rookpiek' volgt steevast een piekend aantal longkankers", leest het rapport.

In het rapport wordt gewerkt met regio's. Noordwest-Europa kleurt, na de VS, het zwartst op de kaart. "Binnen West-Europa piekt Vlaanderen bovendien met zo goed als de hoogste aantallen borst- en longkankers", zegt dokter Liesbeth Van Eycken van de Vlaamse Liga tegen Kanker. "Het aantal mannen met longkanker is hier nu even groot als in Oost-Europa, waar men nochtans later is beginnen roken. Voor die hoge aantal borstkankers hebben we echter geen directe verklaring."

In Europa is bijna een op de vijf sterfgevallen veroorzaakt door kanker, in Afrika is dat maar 4 procent. Volgens de onderzoekers is het dan ook cruciaal dat de ontwikkelingslanden leren uit de fouten van de geïndustrialiseerde landen. Roken terugdringen, wat bij ons niet op tijd gebeurd is, zou de voorspelde grote stijging van longkankers in Afrika en Centraal-Amerika, waar men meer is gaan roken, inperken.

Er is ook positief leerrijk nieuws. Zo daalt het aantal maagkankers, in 1975 nog de meest voorkomende vorm, aanzienlijk dankzij betere hygiëne en bewaring van voedsel. Verder daalt in de geïndustrialiseerde landen het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker dankzij betere screenings.

Ten slotte wijzen de onderzoekers er ook op dat "ondanks de standvastige toename van kanker de wetenschappelijke vooruitgang ervoor zal zorgen dat steeds minder mensen aan de ziekte zullen sterven".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234