Maandag 30/03/2020

Brexit

"Boris Johnson staat schaakmat": deze theorie over de Brexit gaat viraal

Boris Johnson, voormalig burgemeester van Londen en leider van de 'Leave-campagne'Beeld AP

Nu het stof is gaan liggen op het slagveld van het EU-referendum, wachten 33 miljoen Britse kiezers met ingehouden adem af wat de 'overwinnaars' zullen doen nu het volk heeft gesproken. Terwijl de paniek her en der om zich heen grijpt, heeft één lezer van de Britse krant The Guardian een interessante theorie ontwikkeld die over Het Kanaal massaal wordt gedeeld.

De beslissing van David Cameron om af te treden vooraleer het fameuze artikel 50 van het Verdrag van Lissabon kon geactiveerd worden - wat nodig is om uit de EU te stappen - zou wel eens grotere implicaties kunnen hebben voor de leden van de Tories die het premierschap ambiëren en de Brexit in het bijzonder.

Een Brit formuleerde enkele dagen geleden een interessante hypothese over de mogelijke impact hiervan op de website van The Guardian. Zijn reactie wordt massaal gedeeld en besproken. Vele Britten lijken te hopen dat hij het bij het rechte eind heeft.

"Boris Johnson keek sip na de uitslag van het referendum. Dat is omdat hij zich realiseert dat hij heeft verloren", schreef hij. "Misschien beseffen veel Brexiteers het nog niet maar ze hebben verloren en dat is te wijten aan één man: David Cameron."

"Door af te treden heeft hij de uitslag van het referendum quasi geannuleerd en tegelijkertijd de politieke ambities van Boris Johnson en andere voorstanders van de Brexit de kiem ingesmoord."

David Cameron.Beeld AP

Hoe? Dat legt de lezer uit in het vervolg van zijn betoog.

"Doorheen de campagne heeft de Britse premier meermaals herhaald dat een keuze voor de Brexit onmiddellijk zou leiden tot de in werking treding van artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Het plaatje was voor iedereen duidelijk: de dag na het referendum zou artikel 50 worden ingeroepen. Maar toen Cameron aankondigde - nadat de uitslag bekend was - dat hij zou aftreden, verliet hij plots dat scenario en zadelde zijn opvolger op met die verantwoordelijkheid."

"Die dag begonnen ook de gevolgen van een Brexit door te dringen: het Britse pond kreeg klappen, de beurzen kleurden bloedrood, een eventuele Schotse onafhankelijkheid kwam opnieuw op de planning, wat met een grenscontroles in Noord-Ierland en Gribraltar, alle wetten die zouden moeten herschreven worden ... de lijst groeide in sneltempo aan."

"Het referendum is niet-bindend. Het parlement is niet verplicht om het advies te volgen. De verkiezing van een nieuwe premier in september bij de Conservatieve partij zal gedomineerd worden door één moeilijke kwestie: zal de pas verkozen partijleider het artikel 50 laten in werking treden? Wie zal die verantwoordelijkheid op zijn of haar schouders willen dragen?"

"Boris Johnson beseft dit maar al te goed. Hij werd schaakmat gezet door Cameron. Wanneer hij premier wordt en er niet in slaagt om artikel 50 in te roepen, dan is zijn carrière voorbij. Wanneer hij niet meedingt naar het premierschap, dan is zijn carrière evenzeer gedaan. Wanneer hij wel meedingt en het Verenigd Koninkrijk uit de EU laat stappen, ook dan is het gedaan - Schotland zal de onafhankelijkheid uitroepen, er zal onrust zijn in Noord-Ierland, er komt een recessie en verbroken handelsverdragen. Boris Johnson weet dat."

Beeld AFP

"De leiders van de Brexit hebben een uitslag verkregen waar ze niet veel mee kunnen. Het leiderschap van de Conservatieve partij is een vergiftigd geschenk. Toen Boris Johnson zei dat er geen reden was om het artikel 50 direct in werking te laten treden, bedoelde hij eigenlijk 'nooit'. Toen Michel Gove het over 'informele onderhandelingen' met de EU had, bedoelde hij evenzeer dat hij niet de formele procedure wenste op te starten. Beiden weten ze wat een officiële demarche inhoudt: een onomkeerbare stap die ze niet willen zetten."

"Al wat ons nu nog rest is iemand die het lef heeft om te zeggen dat de Brexit niet realiseerbaar is zonder enorme schade aan te richten. En David Cameron heeft die last op de schouders gelegd van de leiders van de Brexit-campagne."

De hypothese werd opgepikt door Twitter en tienduizenden keren gedeeld.

In een toespraak in het House of Commons gisteren heeft David Cameron bevestigd dat Artikel 50 op dit moment nog niet in werking treedt. Daadwerkelijke beslissingen over de Brexit laat aan zijn opvolger. De premier benadrukte wel dat er geen nieuw referendum komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234