Zondag 20/06/2021

Verenigd Koninkrijk

Boris Johnson nieuwe minister Buitenlandse Zaken Verenigd Koninkrijk

null Beeld EPA
Beeld EPA

Koningin Elizabeth heeft Theresa May tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk benoemd. Vanavond nog maakte ze haar regering bekend. Alvast de bekendste brexiteer maakt zijn terugkeer door de grote poort: Boris Johnson wordt minister van Buitenlandse Zaken. Hij zal de brexit-onderhandelingen echter niet leiden.

De benoeming van Johnson door May, een van de voorstanders van een verlengd verblijf in de EU, is opvallend. Johnson, die het brexit-kamp aanvoerde, werd zelf lange tijd getipt als nieuwe kandidaat-premier. Uiteindelijk zag hij af van zijn kandidatuur nadat gewezen minister van Justitie Michael Gove, een belangrijke medestander voor een brexit, te kennen had gegeven geen vertrouwen te hebben in zijn leiderschap. Johnson kreeg toen het verwijt de brexit-stemmers in de steek te laten.

Johnson zal echter niet direct met het brexit-vraagstuk in aanraking komen. May heeft namelijk een aparte ministerpost specifiek voor die onderhandelingen gecreëerd, die geleid zullen worden door de geroutineerde David Davis. Zelf was May tijdens de campagne tegen een uitstap van het VK uit de EU, maar verklaarde ze na het resultaat wel dat "een brexit een brexit is".

Philip Hammond, voorheen minister van Buitenlandse Zaken, neemt de plaats van George Osborne in op Financiën. Osborne verdwijnt uit de regering, hij was een vertrouweling van Cameron.

De 52-jarige Amber Rudd, minister van Energie en Klimaatzaken onder de vorige premier, verhuist naar Binnenlandse Zaken, de post die May zelf sinds zes jaar bezette. Rudd krijgt door die benoeming te maken met immigratiezaken. Het belangrijke departement van Defensie blijft in handen van de 64-jarige Michael Fallon. Het nieuwe departement van Internationale Handel, mogelijk een belangrijke post als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese eenheidsmarkt stapt, komt in de handen van Liam Fox, voormalig minister van Defensie en onlangs ook mededinger naar het leiderschap van de Conservatieve Partij.

May zei bij haar eerste speech voor de deur van Downing Street 10, de ambtswoning van de premier, dat het Verenigd Koninkrijk onder haar leiding een "gedurfde nieuwe, postieve rol in de wereld" zal spelen. Het land staat een grote verandering te wachten, maar die uitdaging gaat ze met vertrouwen tegemoet. Daarbij zal de 'gewone Brit' centraal staan, zegt de nieuwe premier. "Mijn regering zal worden gedreven door de wensen van het volk, niet van de elite." Met May krijgt het Verenigd Koninkrijk zijn tweede vrouwelijke premier, in navolging van Margaret Thatcher.

Queen Elizabeth had eerder het ontslag van Cameron aanvaard, zo schreef het koningshuis in een mededeling. May is nu de dertiende premier die onder Koningin Elizabeth gaat regeren.

May werd vanavond ontvangen door Queen Elizabeth. Beeld AP
May werd vanavond ontvangen door Queen Elizabeth.Beeld AP
Philip Hammond, de nieuwe Britse minister van Financiën. Beeld AFP
Philip Hammond, de nieuwe Britse minister van Financiën.Beeld AFP
Theresa May geeft haar eerste speech als premier, met op de achtergrond haar echtgenoot Philip. Beeld REUTERS
Theresa May geeft haar eerste speech als premier, met op de achtergrond haar echtgenoot Philip.Beeld REUTERS

"Blijf zo dicht mogelijk bij EU"

Cameron gaf deze namiddag ook zijn laatste speech als premier van het Verenigd Koninkrijk. In een terugblik op zijn zesjarige termijn noemde hij de verbeterde economie en gezondheidszorg en het behoud van hulp aan derdewereldlanden.

Ook sprak hij over zijn opvolgster: "Ik ben blij dat het Verenigd Koninkrijk voor een tweede keer een vrouw als premier krijgt, en dat het weer iemand van de Conservatieven is." Tenslotte bedankte Cameron zijn kinderen en vrouw die hem 'een beetje bij zijn gezonde verstand hebben gehouden".

Eerder op de dag gaf Cameron zijn laatste vragenuurtje in het parlement. Cameron drukte zijn opvolgster alvast op het hart "zo dicht mogelijk bij de Europese Unie te blijven". Samenwerken is volgens Cameron het beste voor de handelseconomie, de onderlinge samenwerking en veiligheid.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Cameron komt aan op Buckingham Palace om zijn ontslag in te dienen. Beeld REUTERS
Cameron komt aan op Buckingham Palace om zijn ontslag in te dienen.Beeld REUTERS

Top Gear

Cameron begon om 13 uur met het feliciteren van de Britse tennissers op Wimbledon. Nadien kreeg hij zelf felicitaties en dankbetuigingen, uiteraard met de humor die de Britse parlementsleden eigen is.

Cameron zat in het Lagerhuis naast zijn opvolgster, Theresa May. Beeld AFP
Cameron zat in het Lagerhuis naast zijn opvolgster, Theresa May.Beeld AFP

Zo noemde een Noord-Iers parlementslid de vrije vacatures bij het Engelse nationale elftal en bij het autoprogramma Top Gear. Jeremy Corbyn, Labour-leider en politiek vijand van Cameron, bedankte hem voor de invoering van het homohuwelijk, "hoewel u daar de stemmen van Labour voor nodig had om het door het parlement te krijgen". Wel viel Corbyn de premier aan op zijn aanpak van armoede, daklozen en kansarmen op de arbeids- en huizenmarkt.

Cameron vergeleek Corbyn op zijn beurt met de black knight uit Monthy Python, een personage dat bijzonder veel zelfvertrouwen heeft en nooit opgeeft. "Mijn agenda voor de rest van de dag is opvallend licht", zo grapte hij ook nog.

De aftredende premier kwam ook nog even terug op een hardnekkig gerucht. Cameron zou het immers niet zo hebben op Larry, de kat die zowat het symbool van Downing Street 10 geworden is. Klopt niet, bezwoer Cameron tijdens het vragenuurtje. "Ik hou wél van Larry." De premier had zelfs een foto bij zich van hem samen met de kat, als 'bewijs' voor zijn oprechte liefde voor Larry.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Staande ovatie

Op het einde van het vragenuurtje kreeg de vertrekkende premier van het Verenigd Koninkrijk een staande ovatie van het parlement. Minutenlang werd geapplaudisseerd. Theresa May kon al tijdens het vragenuurtje op steun van het parlement rekenen. Ze werd met luid gejuich onthaald bij haar entree in het Britse parlementsgebouw.

Cameron kreeg in het Britse Lagerhuis een staande ovatie. Beeld EPA
Cameron kreeg in het Britse Lagerhuis een staande ovatie.Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234