Maandag 14/06/2021

Boris Jeltsin genoemd in corruptiedossier

Voor het eerst wordt het Russische staatshoofd Boris Jeltsin met naam en toenaam in een corruptie-zaak genoemd. In ruil voor overheidsopdrachten zou de Zwitserse privé firma Mabetex hem een miljoen dollar hebben toegespeeld. Maar, zo blijkt volgens verschillende bronnen, in Rusland zijn ook op grote schaal internationale hulpgelden, onder meer van het IMF, aan de handen van voormalige ministers blijven plakken.

BRUSSEL / MOSKOU.

REUTERS / EIGEN BERICHTGEVING

Het inkomen van de president is bekend en wordt wettelijk gedeclareerd. Hijzelf noch zijn familie hebben enige rekening bij een buitenlandse bank." Dat was gisteren het laconieke commentaar van Jeltsin-vertrouweling Pavel Borodin op verschillende persberichten over corruptie in de hoogste Russische kringen, tot in het Kremlin toe. Ook Borodin wordt overigens van corruptie verdacht.

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera is de Zwitserse justitie bezig met een onderzoek naar een steekpenningenaffaire rond Boris Jeltsin. De ondernemer Begjhet Pacolli, baas van de firma Mabetex in het kanton Ticino, zou Jeltsin via omwegen een miljoen hebben toegestopt.

De bouwfirma heeft grote opdrachten uitgevoerd voor de Russische regering en daar zouden steekpenningen voor betaald zijn, ook aan Jeltsin. Mabetex heeft de residentiële ruimten van het staatshoofd in het Kremlin en andere regeringsgebouwen in Moskou gerenoveerd.

Niemand minder dan de hoogste openbare aanklager Carla Del Ponte heeft in januari stapels documenten bij Mabetex in beslag laten nemen. Del Ponte verhuist binnenkort naar het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, maar het onderzoek naar de Russische affaire wordt voortgezet. De woedende manier waarop mevrouw Del Ponte op het perslek gereageerd heeft, kan erop wijzen dat de informatie klopt.

Het miljoen dollar voor Jeltsin zou op een rekening in Boedapest zijn gestort. Tenminste, dat is wat bouwmagnaat Pacolli tijdens een ondervraging heeft verklaard. Hij zei bovendien dat Jeltsin het nodig had om "een paar kleine uitgaven te doen" tijdens een staatsbezoek aan Hongarije. Pacolli zei bovendien dat hij uitgaven via kredietkaarten van Jeltsins dochters Tatjana en Jelena betaalde en misschien is ook zo geld naar het staatshoofd gevloeid.

De affaire is eigenlijk aan het rollen gebracht door de Russische procureur-generaal Joeri Skoeratov, die een onderzoek doet naar de betrokkenheid van hoge regeringsambtenaren, ex-ministers en familieleden van Jeltsin bij corruptieschandalen. De zaak neemt nog uitbreiding en krijgt een veel bredere politieke dimensie. Huidige en vroegere leden van de Russische regering zijn betrokken bij het grootschalig leegroven van het land. Door een instelling die nauwe banden heeft met de Russische maffia is via twee banken in New York naar schatting al 15 miljard dollar (570 miljard frank) het land uitgesluisd.

Dat schreef de Amerikaanse krant USA Today gisteren na gesprekken met Amerikaanse, Britse en Russische onderzoekers van justitie. Volgens USA Today zou de 10 miljard dollar die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Rusland geleend heeft ook bij roofactie betrokken kunnen zijn.

Het geld is overgeheveld naar vier rekeningen bij de Bank of New York (zie DM van 24/8) en een rekening bij de Republic National Bank. De onderzoekers weten niet waar het geld nu is.

Volgens USA Today zijn bij de enorme geldtransacties Jeltsins dochter Tatjana Diatsjenko (tevens een hoge politieke adviseur van haar vader), de voormalige minister van Financiën Anatoli Tsjoebais (het vriendje (ex-?) van Tatjana) en de voormalige minister van Financiën Alexander Livsjits betrokken. Russische justitie-autoriteiten met wie USA Today sprak zeiden dat het moeilijk te geloven is dat Jeltsin zelf er niet bij betrokken is of ten minste op de hoogte is van de gang van zaken.

De Russische minister van Financiën Michail Kasianov zei in een reactie dat Rusland elke cent van het IMF heeft besteed zoals is overeengekomen en dat daarvan ook verslag is gedaan. Ook van de kant van het IMF werd ontkend dat er met de leningen is geknoeid. John Odling-Smee, de IMF-directeur die Rusland in zijn portefeuille heeft, zei dat de leningen van het fonds gebruikt zijn voor legitieme doelen, zoals het helpen financieren van het begrotingstekort. Anatoli Tsjoebais had het over "lasterlijke aantijgingen", maar dat heeft procureur-generaal Joeri Skoeratov niet belet beslag te laten leggen op een deel van de administratie van het Kremlin. (FS)

Boris Jeltsin en zijn hoogste politieke adviseur, dochter Tatjana, worden samen in een affaire van steekpenningen genoemd. (Foto AP)

Huidige en vroegere leden van de Russische regering zijn betrokken bij het grootschalig leegroven van het land

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234