Vrijdag 09/12/2022

Borgerhout vreest extreem rechts geweld

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) mag op 1 mei betogen in Borger-hout. Antwerps Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal toestem-ming geven aan de neofascistische groep, waarvan kopman Eddy Hermy in 2011 werd veroordeeld wegens aanzetten tot rassenhaat. Dat bevestigen zijn woordvoerder en de politie.

Op de Dag van de Arbeid zullen de aanhangers van Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) verzamelen op het Moorkensplein in Borgerhout. Pal tegenover het districtshuis willen ze protesteren tegen de PVDA+, de extreem linkse partij die het stadsdeel mee bestuurt.

De betogingsaanvraag wordt eerstdaags goedgekeurd door burgemeester De Wever, na een positief advies van de politie. Dat bevestigen de politie en het kabinet van De Wever. Volgens N-SA is de toestemming nu al officieel, maar dat kon men bij De Wever nog niet bevestigen, omdat de bevoegde administratie gisteren gesloten was. "In ons advies staat alvast dat de manifestatie vreedzaam lijkt. We hebben geen aanwijzingen om de aanvraag te weigeren", verduidelijkt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens.

Het Vierde Rijk

Het N-SA streeft openlijk naar 'het Vierde Rijk'. De kopman is Eddy Hermy. Een Oostendenaar die eind 2011 voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijtspeelde. De correctionele rechtbank in Brugge achtte hem schuldig aan inbreuken op de antiracismewet en aanzetten tot rassenhaat op een 'jeugdcongres' in 2009.

Het N-SA probeerde in het verleden al meermaals om te betogen op 1 mei, maar Mechelen in 2010 en Gent in 2011 gaven geen toestemming. In maart 2011 mochten een dertigtal N-SA'ers wel flyeren aan het Gentse Sint-Pietersstation. Vorig jaar hield de groep op 1 mei een privébijeenkomst in een café op de Grote Markt in Antwerpen.

"Bij de toestemming voor deze betoging gaat het niet over een waardeoordeel. Hoe sterk de opvattingen van die beweging ook afwijken van de onze", reageert De Wever, bij monde van zijn woordvoerder. "Het gaat wel over een afweging van de veiligheid. En de politie meldt ons dat er nooit problemen zijn geweest met het N-SA in Antwerpen. Er zal ook steeds politietoezicht zijn. En de toelating is niet definitief. Mocht blijken dat hun betoging een racistische inslag heeft, zullen we alles meteen verbieden. In hun aanvraag staat echter dat ze willen protesteren tegen PVDA+. Dat is het recht van vrije meningsuiting."

Het Borgerhoutse bestuur reageert misnoegd. "Ik ben van niets op de hoogte. Ik zou denken dat De Wever even streng is voor alle extremistische betogers", zegt Marij Preneel (Groen), de districtsburgemeester. Ze verwijst daarmee naar het samenscholingsverbod dat de De Wever in januari afkondigde in Borgerhout uit vrees voor een illegale manifestatie van voormalige leden van Sharia4Belgium. Dat bleek achteraf een overdreven maatregel.

Preneel vreest rellen. "Het N-SA zijn geen koorknapen. Zo'n extreem rechtse groepen zijn meestal erg gewelddadig. Hiervoor toestemming geven, lijkt me om problemen vragen."

"We moeten samenzitten met het volledige districtsbestuur", vindt ook Zohra Othman, de kopvrouw van PVDA+ in Borgerhout. "Een betoging tegen mijn partij is immers een betoging tegen de hele coalitie en ook tegen onze progressieve inwoners. Veiligheid is een bevoegdheid van De Wever, maar hopelijk kunnen we toch nog een gesprek hebben. De Wever moet zijn verstand gebruiken. Gelukkig is het nog enkele maanden tot 1 mei."

Moordcommando

Opvallend: de leider van N-SA, Hermy, was ooit de jongste ABVV-délégué van het land. Hij dook op bij het extreem linkse Amada en stapte pas halfweg de jaren 70 over naar de uiterste overkant van het ideologische spectrum. De ex-paracommando sloot zich aan bij de Vlaamse Militanten Orde (VMO), een paar jaar later had hij een strafregister om 'u' tegen te zeggen. Hij werd veroordeeld wegens deelname aan een gewelddadige raid op de linkse boekhandel de Rode Mol in Mechelen. In de winkel werd zware schade aangericht, de uitbaters raakten ernstig gewond.

En hij werd veroordeeld wegens lidmaatschap van de door de rechtbank als privémilitie buiten de wet gestelde VMO. Tijdens het proces bleek dat Hermy ooit de man was geweest die namens de VMO met een moordcommando naar Voeren zou rijden om de Waalse politicus en communautaire scherpslijper José Happart (PS) een nekschot toe te dienen. "Het was wel degelijk de bedoeling om hem te vermoorden", zei Hermy in 1999.

De aanvraag voor de manifestatie is niet ingediend door Hermy, maar door Ruben Rosiers. Die 26-jarige man uit Hombeek organiseert de evenementen van N-SA en staat bekend als de duivel-doet-al. Hij heeft nauwe contacten met buitenlandse geestesgenoten zoals het fascistische CasaPound in Italië. De website van CasaPound werd dinsdag nog aangevallen door het hackerscollectief Anonymous.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234