Woensdag 19/01/2022

Boreling met oude ziel

Le nouveau Teek est arrivé en dat zullen we geweten hebben. Ter gelegenheid van zijn wedergeboorte (behalve de titel is niets nog hetzelfde) ligt het blad met maar liefst vier verschillende covers in de kiosk. De enigszins in verwarring gebrachte kopers kunnen kiezen tussen shiny happy people Freya Van den Bossche, Guy Mortier, Bart Goor en Patrick Janssens. Leuk idee, al zullen de heren dagbladverkopers daar misschien anders over oordelen. Zij moeten dezer dagen immers over ogen op hun kont beschikken willen ze hun omzet niet gedecimeerd zien door klanten die, zoals het hupse dametje voor mij, denken dat ze voor hun 140 frank meteen vier verschillende Teken mogen meegrissen.

"Of wij met de nieuwe Teek een mission statement hebben?", vragen de chefs-redactie Yurek Onzia en Geert De Vriese zich in hun edito af. De begeleidende foto toont hen aan een psychedelisch uitziende toog gezeten, vervaarlijk lurkend aan een flesje Corona. "Welnu: dat hebben we. Geen eenvoudige klus. Want wat moet je met een blad dat er al een eerste leven heeft opzitten, en schielijk aan zijn einde is gekomen? Het antwoord is even magisch als voor de hand liggend: doen reïncarneren! Een wedergeboorte! Dat het een blad moest worden met een hoog rock-'n-roll-gehalte, daar waren we het vooral en snel over eens. Rock-'n-roll, dat wil zeggen: heet als de heupslag van de jonge Elvis, kritisch-bespiegelend als de teksten van de vintage Dylan, vervaarlijk als de twang van Jimi Hendrix' Fender-gitaar, funky als de neten die dansen op de jungle groove van James Brown, confronterend als de punk van de Sex Pistols, straatwijs als de hiphop van Public Enemy en bezwerend als de beats van The Chemical Brothers of Roni Sizes Reprazent - om maar eens een blik rock-'n-roll-metaforen open te trekken." De visu doet de nieuwe Teek vooral aan Rolling Stone denken, deze gevarieerde menukaart met haar matte pagina's (het is weer eens wat anders dan de gebruikelijke gloss) waarvan het smakenpalet soms best verrast. "Waar ik het ook lastig mee had", verklaart bijvoorbeeld Yves Desmet aan Bob Van Laerhoven: "je zat daar met honderd individualisten op een redactie die allemaal wilden dat je dagelijks één keer hun ego streelde. Néé! Niet lollig!" Dat is anders best wel de tekening van Bosschaert, die Desmet als een sater afbeeldt, compleet met hoorntjes en al. "'De mensen zeggen dat ik er streng uitzie', zegt hij terwijl hij over zijn kortgeknipte schedel wrijft. 'Maar dat is enkel het uitzicht.'"

Er staan overigens nog wel andere in het oog springend quotes in dit nummer. Die van Thomas Arthur Green bijvoorbeeld, een van de fundamentalistische mormoonse patriarchen die zich in het midden van de woestijn hebben afgezonderd. Hoewel, afgezonderd... Green woont er samen met zijn vijf vrouwen en vijfentwintig kinderen, ver weg van de boze wereld die polygamie niet begrijpt. "Ik vraag: 'Is zeven vrouwen je ideaal? Eén voor elke dag van de week?' Tom antwoordt: 'Mijn streven is er ooit 999 te hebben.'"

"Ik heb er mijn buik van vol, van al die naakte vrouwen", zegt dan weer Helmut Newton, de Duits-joodse sterfotograaf die zijn wereldwijde bekendheid nochtans aan hen te danken heeft. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag loopt momenteel in Berlijn een overzichtstentoonstelling van zijn werk, en Teek brengt daar alvast een portfolio van. Nog in dit eerste nummer van deze boreling met de oude ziel: de toekomstvisioenen van de gebroeders Das, een gesprek met Ibrahim Rugova, schaduwpresident van Kosovo, en een blik op de zes gezichten van geniale dief Fatboy Slim, naar verluidt de slimste en de grootste omdat hij beseft dat 'when people start thinking, they stop dancing'. Al kun je hetzelfde tegenwoordig evengoed zeggen over het nuttigen van een steak béarnaise.

Jean-Paul Mulders

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234