Maandag 28/11/2022

Bordello: nog meer van dattum

expo

bordello iii ook verwacht in brussel en parijs

De chaos die de eerste aflevering van het kunstenaarsproject Bordello, dat de leegstand in de Antwerpse rosse buurt wil aankaarten, zo typeerde, is ook in het tweede luik gebleven. Dat kon, gezien het thema seksualiteit, niet anders dan op Valentijn van start gaan.

Antwerpen / Eigen berichtgeving

Wilfried Eetezonne

Bij de opening was er echter nog niet echt veel te bleven. De kleppers, zoals Guido Belcanto, die in travestie het weekend zal doorbrengen in een vitrine, of een literaire dag waar vijftig schrijvers en dichters van diverse pluimage (onder wie Vitalsky, Michael Brys en Didi de Paris) komen voorlezen, zijn voor het weekend. Want literatuur moet naast de visuele kunst de rode draad worden van dit weekend. Zo zullen schrijvers ook voorlezen in bordelen of in woonkamers.

Donderdagavond werd al wel duidelijk dat Bordello II groter en vooral grappiger is geworden dan zijn voorganger, die meer dan 12.500 bezoekers op de been bracht. Het politieke accent is er nog zeer duidelijk. Maar nu burgemeester Leona Detiège (SP.A) en cultuurschepen Eric Antonis (CD&V) hebben beloofd om rond de tafel te gaan zitten met de organisatoren, is de druk een beetje van de ketel, wat de opening van de tweede Bordello voor een stuk ontspannender maakte.

Veel is er niet veranderd aan het concept en een aantal stukken uit de eerste editie, zoals de Vibrafoon en de bodypainting, zijn gebleven. Ook nu weer worden de leegstaande vitrines in en rond de Oudemansstraat ingepalmd door iedereen die zich terecht of ten onrechte schilder, dichter, cineast, beeldend kunstenaar of performanceartiest wil noemen, wat zorgt voor een aantal mooie werken en ook voor een prettig zootje ongeregeld. Zoals in het vrouwenbordeel Female Toys, waar voor een keer een aantal jonge kerels in de vitrine naar de passanten lonken. Enkel vrouwen mogen er binnen.

Daarnaast een installatie van Vaastman: een etalagepop die net heeft gemasturbeerd en waarvan het resultaat van de vitrine druipt. Bart Vandijck en Andy Huysmans voorzagen konijnenpoten van ringen die onophoudelijk op het raam tikken om de aandacht te trekken. Binnen het bordeel is een peeskamertje voorzien van 'likkende tongen'.

Maar ook grotere namen zijn vertegenwoordigd. Wim Delvoye is weer van de partij en ook de werken van Fred Bervoets, die bij de eerste editie over het hoofd werden gezien, hangen er nu. In afwachting van zijn solotentoonstelling hangt er ook een werk dat Jan Decleir samen met Bervoets maakte.

Ironisch zijn ook de Transsexual Barbies van Johan Blom. Het blonde plastic icoon pronkt met haar mannelijk lid al dan niet getooid in lederen niemandalletjes.

Dat luimige en ongeremde staat in schril contrast met de portretfoto's van Myriam, de travestiet-prostitué die begin deze maand in het Schipperskwartier werd neergestoken, die her en der in de straat hangen. Aan een bordeel hebben rouwenden bloemen neergelegd en branden kaarsen. Voor de buurtbewoners is de moord juist een gevolg van de sluiting van de bordelen en het wegvallen van de sociale controle.

Agalev wil in de Antwerpse gemeenteraad alvast aansturen op een reconversieplan voor de buurt. "Het is een concreet plan. Waarbij we met alle bewoners willen gaan praten, maar ook met de academie om jonge kunstenaars een kans te geven", zegt Bordello-organisator Chris Verdonck, die net te horen krijgt dat ook de Russische televisie interesse toont in het project. "Eric Antonis staat wat het kunstgebeuren betreft in elk geval achter ons. Bordello is zo'n beetje de diplomaat geworden tussen de buurt en het stadhuis. Maar we blijven wel voortvechten."

In maart openen de organisatoren alvast een permanente galerie in twee gehuurde bordelen om zo cultuurinvesteerders aan te trekken. Het derde luik van Bordello, dat vanaf 30 maart plaatsvindt, zal gelijktijdig ook in Brussel en Parijs lopen. "Brussel kampt met een gelijkaardige problematiek als Antwerpen", zegt Verdonck. "Daar gaan we samenwerken met straathoekwerkers. In Parijs moeten we nog bekijken welke bordelen we kunnen gebruiken."

Bordello II loopt nog tot morgen in en rond de Oudemansstraat in Antwerpen. Voor het volledige en zeer uitgebreide programma: www.bordello.be.

Bordello wordt permanente galerie in hoerenbuurt

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234