Dinsdag 19/01/2021

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Bordeaux Clairet: een goed bewaard geheim

"We produceren er niet zo gek veel van en de uitvoer staat dan ook op een laag pitje", antwoorden heel wat wijnmakers op de vraag waarom we de clairetwijn uit Bordeaux zo weinig in de Belgische winkelrekken zien. "Eigenlijk houden we de wijn stiekem voor onszelf!" Clairet is vaak een sublieme wijn, maar nog te veel een goed bewaard geheim.

Beeld Foto KOS

De Franse clairets gaan terug tot de 18de eeuw. Vooral de Engelsen waren er gek van. Clairet is een type wijn tussen rosé en rood. Het sap blijft gemiddeld 24 tot 48 uur in contact met de schillen van de blauwe druiven, wat maakt dat de kleur die van een lichte rode wijn benadert. Voor de clairet worden identiek dezelfde blauwe druiven gebruikt als voor de productie van roséwijn. We kunnen het ons vandaag niet meteen inbeelden, maar de clairets weerspiegelen een beetje wat de rode wijnen van zowat tweehonderd jaar geleden geweest zijn.

Volle smaak
In tegenstelling tot een klassieke roséwijn is de clairet voller van smaak. Een stevige rosé voor de rodewijndrinker, wordt wel eens geopperd. De aroma's en smaak van een goed gemaakte clairet zitten barstensvol sappig rood fruit, met mooie tannines ook. En precies dat laatste maakt de wijn zo leuk, pittig en interessant.

Aziatische keuken
Op weg in de wijngaarden van Bordeaux blijkt dat Piet - Ozark Henry - Goddaer een echte fan is van dit type wijn. "Ik moet bekennen dat ik de clairet niet kende, precies omdat je deze wijnen echt wel weinig ziet in België. Maar de clairet is een unieke combinatie van fraîcheur en volheid van de assemblage van de Bordeauxdruiven". Piet Goddaer is ook een fervente foodie. "Ik kan me voorstellen dat deze clairets het prima doen bij de Aziatische keuken". De muzikant zit in gedachten al aan tafel...

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234