NieuwsRohingya-vluchtelingen
Boot met 180 Rohingya-vluchtelingen spoorloos, VN vrezen voor schipbreuk
De Verenigde Naties vrezen dat een boot vol Rohingya-vluchtelingen is vergaan in de Andamanse Zee. Volgens de VN waren er meer dan 180 mensen aan boord en is de kans groot dat zij allemaal zijn omgekomen. Daarmee zou 2022 een van de dodelijkste jaren zijn voor de Rohingya.
Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn zeker vijf volgeladen scheepjes de afgelopen twee maanden al vertrokken richting Maleisië, waar de Rohingya werk hopen te vinden. De overvolle houten schepen zijn niet of nauwelijks zeewaardig, hebben een slechte of defecte motor en dobberen vaak maanden stuurloos rond.
De VN hadden contact met Rohingya van wie er een familie had aan boord van het schip dat nu mogelijk is gezonken. Volgens die informatie is het in november uit Bangladesh vertrokken. Sinds kort is het spoorloos.
De scheepjes verschijnen en verdwijnen voortdurend. Een dag nadat de VN zaterdag de verdwijning van het ene schip meldde, dook zondag op het strand van het Indonesische Atjeh een ander scheepje met 57 opvarenden op. De BBC zegt niet zeker te weten of deze mannen deel uitmaken van een groep van 150 die een week eerder nog op zee dobberde. BBC-correspondent Jonathan Head meldt op zijn twitteraccount dat op zee ten noorden van Atjeh nog een boot dobbert met ruim 150 mensen aan boord. ‘Een andere boot’, aldus Head.
De VN heeft de Rohingya ooit bestempeld als de ‘meest vervolgde minderheid van de wereld’. Rohingya zijn moslims uit de provincie Rakhine in het overwegend boeddhistische Myanmar. De Myanmarese overheid erkent ze niet als staatsburgers, en onderdrukt ze. In 2012 veranderde de intimidatie in regelrechte vervolging, die in 2017 werd gevolgd door een bloedig militair offensief. Meer dan 1 miljoen Rohingya zijn inmiddels gevlucht en leven nu in vluchtelingenkampen in Bangladesh.