Maandag 25/10/2021

Boon

Boonbiograaf Kris Humbeeck belicht de relatie van Louis Paul Boon met Aalst. De fabrieksrook, de zware metalen, de zuurte in de lucht hebben Boon gemaakt tot wat hij geworden is. Bijzonder aangrijpend zijn de bladzijden gewijd aan Boons bittere levenseinde, bladzijden die worden gevoed door de integrale weergave van het dagboek dat 'Meneerke Boin' tot kort voor zijn vroegtijdige dood bijhield.

Kris Humbeeck

Onder de giftige rook van Chipka

Ludion/Querido, Gent/Amsterdam (1999), 311 p., van 34,45 naar 14,99 euro bij De Slegte.

Jung

Zij publiceerde eerder al de bejubelde levensbeschrijving van Simone de Beauvoir, en met deze baksteendikke Jung bevestigt Deirdre Bair haar reputatie van zeer grondige biografe.

Deirdre Bair

Jung. Een biografie

De Bezige Bij, Amsterdam (2004), 943 p., van 54,90 naar 19,99 euro bij De Slegte.

Franciscus

Ik hoorde onlangs Staf Nimmegeers in het radioprogramma Titaantjes zeggen dat onze tijd een Sint-Franciscus ontbeert. Het zette mij aan het denken, wie dan misschien toch een beetje die rol zou kunnen invullen. Ik dacht spontaan aan cultuurfilosoof Ton Lemaire, Eddy Planckaert, de kunstenaars Thierry de Cordier en Patrick van Caeckenbergh. Allemaal mannelijke non-conformisten, die op de een of andere manier de wereld de rug hebben toegekeerd en in zich soberheid en uitstraling verenigen. Wellicht zal ik na lezing van Le Goffs wat heterogene bundel academische teksten over Franciscus mijn beeld moeten bijspijkeren.

Jacques Le Goff

Franciscus van Assisi

Wereldbibliotheek, Amsterdam (2000), 208 p., van 20,50 naar 8,95 euro bij Paard van Troje, Ladeuzeplein, Leuven.

Ferre

Schrijver Bart Plouvier put uit zijn eigen herinneringen en uit die van andere 'actoren' van de Antwerpse scene uit de jaren zestig en zeventig om een beeld te reconstrueren van de Antwerpse bluesbard. Een van de aangrijpendste getuigenissen over Grignards hopeloze strijd tegen het koningspaar Alcohol en Fiscus is van Wannes van de Velde: 'Zijn stem was een teken, / Ne schreeuw in de nacht, / Een heidens gekleurd de profundis; / Ne roep om wat liefde, / De zalige macht, / Die ons toch zo zelden vergund is.' Het boek bevat ook een cd met 'Lost Tracks', alternatieve opnames van Grignardsongs waarvan de herkomst helaas niet wordt meegedeeld.

Bart Plouvier

Captain Disaster. Leven en lijden van Ferre Grignard

Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam/Antwerpen (2002), 151 p. + cd, van 19,95 naar 9 euro bij Boekenmarkt de Markies, Hoogstraat, Antwerpen.

Pascal Cornet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234