Donderdag 24/06/2021

'Boong apeitie'

Het is een frequente vraag van Belgen die naar New York komen. Een Vlaamse journalist met wie ik gisteren langs de Hudson-rivier wandelde, stelde ze me gisteren nog: "Kun je enkele goede restaurants aanraden?" Ik woon hier al zo lang dat men het vanzelfsprekend lijkt te vinden dat ik een kenner terzake zou zijn maar de waarheid is dat ik niet vaak uit eten ga. Ik weet het, het is iets zeer on-New Yorks om met 18.000 restaurants in de stad toch bijna elke dag zelf te koken en dat helemaal niet erg te vinden. Ik vind mijn eigen kostje nu eenmaal vaak lekkerder en lichter verteerbaar dan wat ik in restaurants krijg voorgeschoteld. Ik moet er niet voor in de rij staan. Ik moet me niet onderwerpen aan de grillen van arrogante New Yorkse kelners die je bord weggrissen van zodra je even je bestek neerlegt. Ik moet niet luisteren naar luide tafel- of telefoonconversaties van vreemden of veel te harde muziek.

Zo kan ik nog verscheidene andere redenen bedenken waarom ik weinig op restaurant ga. Vind me maar een brave huissloof. Zelf krijg ik er een kick van om 's avonds rond een uur of zes in de door mijn partner opgeruimde keuken te verschijnen en hocus-pocus een maaltijd op tafel te toveren. Het is een van de mooie kanten van het freelancersleven. En bovendien goedkoop. Ik heb echter een zeer ongezellige trek als ik in de keuken bezig ben: ik kan niemand rond me verdragen. Tom, familie, vrienden groot en klein: ze moeten allemaal van onder mijn ogen tot ik ze aan tafel roep. Zelfs de hond en kat stuur ik buiten. Al babbelend op het gemakje kokkerellen, omringd door aperitievende vrienden, dat kan ik niet. Pas als ik aan tafel ga zitten, word ik weer een schatje.

Maar goed.

Wat zeg ik aan al die Belgen die van mij de alfa en de omega over New Yorks restaurants verwachten? Om te beginnen dat ik weinig of niets over de - ik haat dat woord - 'trendy' plaatsen weet. Ik ken wel enkele van de nieuwste namen omdat ik een trouwe lezer ben van de 'Dining In'-bijlage van The New York Times maar verder gaat mijn kennis niet. Het nieuwste en heetste probeer ik niet uit want dat betekent toch maar telefoneren, wachten en duwen en trekken om een tafel te bemachtigen. Nee, als je mijn advies volgt, beland je in plaatsen als de Indische Curry Mahal of de Afghaanse Kyber Pass. Twee goedkope, naar New Yorkse normen rustige plekjes waar het eten vers en lekker is en het personeel vriendelijk. Ik ken ze beide al van toen ik hier kwam wonen. Ik moet nog altijd de eerste Belg tegenkomen die klaagt dat het er hem niet heeft gesmaakt. Lhasa, een Tibetaans restaurant met Chinese en Indische invloed, valt in dezelfde categorie.

Bij de Griek Gus's Place, de Koreaan Hangawi en de Japanner Honmura An betaal je al wat meer maar ook daar is het lekker en goed om bij te praten. Bij de Vietnamees La Soirée d'Asie kost het nog wat meer maar voor je geld krijg je niet alleen zeer goed eten maar bovendien wordt het geserveerd door hele mooie, sereen ogende meisjes in lange zijden jurken. Kan het echt niet op en betaalt de baas of je sugardaddy, dan zou ik zeggen: op naar de Italiaan San Domenico waar de ravioli met ricotta en spinazie en truffelboter en de simpele spaghetti alla chitarra (niet veel meer dan een saus van tomaten met basilicum) of penne met wodkasaus onvergetelijk lekker zijn. Zelf ben ik er nog maar twee keer geweest. Ik zeg niet met wie. Andere eettenten in die categorie zijn Cello, een Frans visrestaurant of Oceana, ook een visrestaurant maar met een internationale tint. Boong apeitie, zoals de Amerikanen zeggen.

25 dollar en minder, per persoon: Curry Mahal, 78 Second Avenue in de East Village Kyber Pass, 34 St Marks Place in de East Village Lhasa, 96 Second Avenue, aan Fifth Street in de East Village

25 tot 40 dollar: Gus's Place, 149 Waverly Place, aan Christopher Street in Greenwich Village

Hangawi, 12 East 32nd Street

Honmura An, 170 Mercer Street

40 tot 55 dollar: La Soirée d'Asie, 156 East 64th Street

55 dollar en meer: San Domenico, 240 Central Park South

Cello, 53 East 77th Street

Oceana, 55 East 54th Street.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234