Zaterdag 27/11/2021

'Booming business' in Bagdad

Overal drukt de Iraakse oorlogsdreiging op de aandelenmarkten. De beurs van Bagdad zelf noteert sinds eind vorig jaar evenwel 31 procent hoger.

Brussel

Bloomberg

Het behoort tot de bijna perverse beurslogica dat precies in het land waar de eventuele oorlogsschade het grootst zal zijn de aandelenkoersen de belangrijkste stijging vertonen. Dat is wat zich nu in Bagdad afspeelt. Wars van alle diplomatieke overleg elders in de hoofdstad komen hier in een sober betonnen gebouw van twee verdiepingen op zaterdag, maandag en woensdag een paar honderd investeerders samen. Niemand die er schijnbaar bij stilstaat dat amper 500 kilometer verder 225.000 Amerikaanse en Britse soldaten hun geweer een laatste schoonmaakbeurt geven.

Succesvolste aandelen op de Iraakse beurs zijn die van de grote hotels van Bagdad, zoals het Palestina, het Ishtar en het Sadir. Beleggers oordelen dat de oorlog snel achter de rug zal zijn en dat er na de afzetting van president Saddam Hoessein een heleboel diplomaten, industriëlen, toeristen en gewoon nieuwsgierige buitenlandse bezoekers het land zal aandoen. "Er is een zeer grote vraag naar aandelen. Grote investeerders willen evenwel niet verkopen en wachten op verdere stijgingen van de prijzen", stelt Luay Naffe vast. Naffe is een 27-jarige handelaar van Al Amin Investment, een van de 50 makelaars die op de beurs mogen handelen in naam van individuele beleggers.

De beurs van Bagdad werd opgericht in 1992, een jaar na de Golfoorlog, toen het land kreunde onder de internationale sancties. Om de kwakkelende economie op gang te krijgen, liet de overheid privé-banken en een beurshandel toe. Sindsdien zijn er 114 beursmaatschappijen geregistreerd, allemaal Iraakse, want buitenlandse maatschappijen en investeerders worden geweerd. De beurshandel verloopt nog niet via computerschermen. De beursvloer wordt in tweeën gesplitst door een afrastering. De honderden beleggers aan de ene kant van de afrastering geven met gebaren of in fluistercode hun orders door aan de makelaars aan de andere kant van de afsluiting. Die schrijven ze dan op een wit bord tegen een van de muren. Dat bord staat zo ver af dat sommige beleggers met verrekijkers de koersen opvolgen. Alle handel gebeurt nog manueel.

De beurs van Bagdad is een kleine beurs. In de week van 1 maart veranderden 358 miljoen aandelen van eigenaar, goed voor 1.442 transacties met een totale waarde van 585.000 euro. Ter vergelijking: op de Euronext in Brussel ligt de gemiddelde dagomzet de jongste weken iets boven 100 miljoen euro. En Brussel is ook een kleine beurs.

Het succes van de beurs dateert niet van gisteren. Over heel 2002 klom de beurs van Bagdad al met 24 procent. Dat is het hoogste groeicijfer binnen het bestand van het gespecialiseerde agentschap Bloomberg. De enige aandelenmarkt die het positieve cijfer enigszins benaderde, is de Merval Index van Argentina, die met 20 procent toenam.

De jongste maanden trokken Irakezen massaal naar de beurs op zoek naar een bescherming van de nationale munt. Sedert de Golfoorlog is de Iraakse dinar almaar verder weggezakt. Sedert december verloor de koers nog eens 20 procent. Vandaag is 1.000 dinar zowat 42 eurocent waard. Voor Irak in 1990 Koeweit binnentrok, was 1.000 dinar omgerekend 3,3 euro waard, een van de sterkste nationale munten in het Midden-Oosten.

"Mensen willen vandaag nu ook af geraken van een munt die de beeltenis van Saddam draagt", zegt Qusay Abdel Hamid schijnbaar onbevreesd voor mogelijke represailles. "Als zijn kop rolt, gaat ook de munt eraan. Aandelen bieden ons tenminste nog enig houvast. Het enige probleem is dat zo weinig mensen willen verkopen."

"Een klein gerucht is de jongste dagen genoeg om de prijzen te beïnvloeden", zegt Wadih Makhtoum, een 66-jarige uitgever uit Bagdad. Zijn beste handel dit jaar was de belegging in de zeven internationale hotelketens. "Er is een fundamenteel geloof dat er Irak een betere toekomst wacht. Misschien komen dan ook de internationale bedrijven ooit terug." Niet iedereen is zo optimistisch. "Beleggers zijn gulzig. Als er winst te rapen valt, stoppen zij niet met kopen. Zodra de oorlog begint, kan dit allemaal in elkaar klappen", zegt Mohamed, een 45-jarige landbouwer. Hijzelf zegt enkel bankaandelen gekocht te hebben. Maar landbouw en bankwezen zijn net de twee sectoren die het in februari het slechtst deden. De aandelen in de dienstensector (incluis hotels) klommen vorige week met 12 procent. Banken met amper 1,8 procent en landbouw 4,6 procent.

"De dreiging van de VS beroert deze beurs geenszins", zegt Ali Abdel Saad, het hoofd van de beursvloer. "Alleen hier valt nog te verdienen. De beurs biedt een return die geen enkele bank kan garanderen."

Vooral de aandelen in de grote hotels doen het goed. Beleggers oordelen dat er op een korte oorlog een grote toeloop van buitenlanders volgt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234