Woensdag 21/08/2019

Boodschap aan Mussolini onder Romeinse obelisk

Onder een obelisk in Rome ligt een perkament van de Italiaanse fascisten verborgen met een toekomstboodschap erop. Onderzoekers van de KU Leuven en Rijksuniversiteit Groningen spoorden de Latijnse tekst op, maakten een vertaling en schreven er een boek over.

Het perkament, met een boodschap voor de mens in de verre toekomst, lag onder een marmeren obelisk van driehonderd ton op het Foro Mussolini, een sportcomplex in het noorden van Rome. De Italiaanse dictator Benito Mussolini onthulde het bouwwerk in 1932.

Het document, de Codex Fori Mussolini, is een Latijnse tekst die Mussolini's lof zingt en beschrijft hoe de dictator Italië redde van de ondergang, het fascisme stichtte en het land opnieuw succesvol maakte. "Het perkament bevindt zich waarschijnlijk in een metalen kist samen met enkele gouden muntstukken die Mussolini afbeelden als een moderne Hercules", zegt Han Lamers (KU Leuven/Humboldt-Universität zu Berlin).

De codex geeft volgens de onderzoekers een goed beeld van de manier waarop de fascisten herinnerd willen worden. De originele tekst van onder de obelisk halen was niet mogelijk, waardoor de wetenschappers zich hebben moeten baseren op materiaal uit bibliotheken en archieven. "Voor deze uitgave van de codex zijn we uitgegaan van de laatste versie die de auteur gepubliceerd heeft", klinkt het. "Die hebben we naar het Engels vertaald en voorzien van kritische noten en achtergrondinformatie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden