Dinsdag 15/10/2019

Syriëstrijders

Bonte ziet vooral terugkeerders uit Syrië, maar expert spreekt dat tegen

Hans Bonte. Beeld Eric de Mildt

De aanhouding van Saïd M'Nari is geen toeval. Volgens Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, keren er steeds vaker Syrië-strijders terug. Jihad-expert Pieter Van Ostaeyen zegt dat er nog steeds vijf vertrekkers per maand zijn.

Bonte deed zijn uitspraken gisteren in het VTMnieuws, nadat eerder bekendraakte dat met Saïd M'Nari een ex-Syrië-strijder is aangehouden. "We merken nu dat we met een hogere frequentie dan voordien signalen opvangen van mensen die om allerlei redenen wensen terug te keren naar ons land", verklaarde Bonte. De belangrijkste reden is volgens hem de toestand in Syrië, waar er zwaar gebombardeerd wordt op de stellingen van IS. "De Belgische vertrekkers komen daar in een precaire situatie terecht."

Jihad-expert Pieter Van Ostaeyen kan de trend die Bonte meent te signaleren niet bevestigen. "Ik weet niet op welke bronnen Bonte zich baseert." Op Twitter schreef Van Ostaeyen gisterenavond dat er iedere maand nog vijf vertrekkers zijn die naar Syrië of Irak reizen. "Ik heb die informatie gekregen van een Amerikaanse journaliste die daarover goede contacten heeft en onder andere met het OCAD gesproken heeft", legt Van Ostaeyen uit.

Niet evident

Wie terugkeert van het Syrische front, moet zich sowieso verantwoorden voor de rechter. Maar dat is volgens Bonte voor de meeste terugkeerders geen probleem. "Zij willen verantwoording afleggen voor wat ze gedaan hebben en waarom ze vertrokken zijn." Bonte roept wel op tot waakzaamheid omdat verschillende teruggekeerde Syrië-strijders gevaarlijk zijn.

"Zodra wij indicaties hebben, informeren we alle inlichtengendiensten van het land", voegt Bonte daar in 'De Ochtend' op Radio 1 aan toe, "maar we vragen ook verhoogde waakzaamheid bij de mensen, bij de allochtone gemeenschap, bij de naasten van de betrokkenen: iedereen moet maximaal de oren en ogen openhouden." Een probleem is dat niemand weet waar de Syriëstrijders naartoe gaan. "Dat is een heikel punt: gebrek aan samenwerking. Iemand kan perfect terugkeren via Frankrijk of Duitsland, ook al is men internationaal geseind. De creativiteit is zeer groot om op de vlucht te gaan, via allerlei kanalen."

Terugkeren uit Syrië is ook niet altijd evident omdat IS harde maatregelen neemt tegen strijders die dat van plan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234