Maandag 21/06/2021

Bono voorspelt einde van extreme armoede

Geen verhalen over aids of hongerdoden, deze keer. U2-zanger Bono waagde zich op een internationale conferentie zowaar aan een goednieuwsshow. 'Tegen 2030 zal er geen extreme armoede meer zijn', klonk het. Mogelijk, erkennen experts, als de politieke wil er is.

Simplisme is uiteraard nooit ver weg als Bono het weer eens heeft over schuldkwijtscheldingen, de strijd tegen aids of in dit geval armoede. Al heeft de man in dit geval een punt. Extreme armoede neemt af, dat bewijzen zowat alle internationale studies. Meer zelfs, het is een van de weinige Millenniumdoelstellingen die nog voor de deadline is gehaald.

In 2000 verbond de internationale gemeenschap zich ertoe tegen 2015 de extreme armoede te halveren, een belofte die ongeveer in 2010 werkelijkheid is geworden. "In 1990 leefde 43 procent van de wereldbevolking in extreme armoede", oreerde Bono tijdens een internationale conferentie in Long Beach, Californië. "In 2000 was dat een derde van de wereldbevolking, in 2010 nog slechts 21 procent. Als dit traject wordt voortgezet, komt het aantal mensen dat het moet stellen met minder dan een dollar per dag op nul."

Om de hoek

En dat biedt volgens de gebrilde messias alleen maar voordelen. "Om er maar één te noemen: dan moet je niet meer luisteren naar een onuitstaanbare, overdreven Jezus als ik." Waarna hij benadrukte dat 2030 niet eens meer zo veraf is. "Het is net om de hoek. Nog drie afscheidsconcerten van de Rolling Stones en we zijn er."

Armoede-experts moeten Bono gelijk geven. "Al is het verhaal natuurlijk iets complexer dan dat", zegt Xavier Declercq, directeur campagne en politiek beleid van Oxfam. "Extreme armoede is gedaald, maar de ongelijkheid is toegenomen. Landen als China en India wegen zwaar door in die cijfers. Landen die het economisch goed doen, maar waar de ongelijkheid is toegenomen. Haal die landen eruit en de cijfers zijn een pak minder rooskleurig."

Een grootmacht als China heeft inderdaad een grote invloed op de statistieken, zo erkent ook de Wereldbank. Het aantal armen in China daalde met 600 miljoen, van 85 naar 15,9 procent. Zonder China zou de extreme armoede de voorbije jaren slechts met 10 procent zijn afgenomen. "Bovendien mag je niet vergeten dat Bono het heeft over extreme armoede", zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11. "Dat gaat over alle mensen die moeten rondkomen met minder dan 1,25 dollar per dag. Wie dus 1,26 dollar per dag verdient, staat niet in die statistieken. Nochtans is dat allerminst een bedrag waarmee je een kwaliteitsvol leven kunt opbouwen."

Opgewonden

Toch zijn de experts het met de U2-frontzanger over één iets helemaal eens: extreme armoede uitbannen tegen 2030 is mogelijk. "'Als we er niet in geloven, zullen we het ook nooit waarmaken', zegt hij en dat klopt helemaal", zegt Declercq. "Als het over armoede gaat is de teneur vaak: och, daar kunnen we niets aan doen. Terwijl het net belangrijk is om mensen duidelijk te maken dat armoede geen probleem hóéft te zijn. De honderd rijkste mensen verdienden in 2012 genoeg om de wereldwijde armoede vier keer uit te bannen. Dat zegt genoeg."

Bono is alvast van plan die boodschap wereldkundig te maken. 'Factivisme' noemt hij het zelf, strijden met cijfers en feiten. "Vergeet rockopera, vergeet bombast. Het enige waarover ik vandaag zal zingen zijn de cijfers. Ik heb echt mijn innerlijke nerd gevonden. Eigenlijk kun je zeggen dat ik seksueel opgewonden raak door het verzamelen van data." Geil, maar ook strijdvaardig, want armoede uitbannen kan alleen maar als beleidsmakers de juiste beslissingen nemen. "Met inertie verknallen we dit", waarschuwt de zanger. "De impuls moet er zijn om de historische boog naar nul te buigen." Geen evidentie, zeker niet in tijden van financieel-economische crisis.

"In vergelijking met tien jaar geleden is er nu een terugval", zegt Declercq. "De crisis slaat hard toe. Niet alleen hier, met sluitingen als die van ArcelorMittal en Ford, maar overal ter wereld. Politici als Merkel en Cameron verdedigen vooral hun nationale belangen. Het idee van een internationaal bestuur verliest terrein, terwijl dat noodzakelijk is om de armoede aan te pakken."

Of iemand zoals Bono die trend kan keren? "In het verleden heeft hij toch een aantal complexe thema's op de agenda kunnen zetten", meent Vanden Berghe. "Het blijft een campagneman natuurlijk, met goede oneliners en straffe uitspraken. Maar hoe meer discussie hierover, hoe beter."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234