Donderdag 05/08/2021

Bono's schijnheiligheid vinden we erger dan beroepsontduikers

Mark Coenen is adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, en columnist van De Morgen.

Een winkelcentrum godbetert. Had hij nu echt niet voor iets anders kunnen kiezen? Een extra Picasso, 250 Porsches Tarantula Hybride (voor 120 procent aftrekbaar), een geklasseerde goudmijn in Botswana?

Sinds Clement Peeters weten we dat een winkelcentrum een filiaal van de hel is.

Zo'n voorgeborchte van het inferno staat in Litouwen en sinds gisteren weten we dat ten minste een deel van de financiering van die zaak uit de zak van Bono komt. Van #MeToo naar #U2.

Moedige reporters gingen een kijkje nemen en troffen in Utenia, het Wijnegem van Litouwen, een gebouw aan dat niet groter lijkt te zijn dan het magazijn waarin mevrouw Bono haar schoenen bewaart.

Volgens de woordvoerder van de groep is Bono een passieve minderheidsinvesteerder, via wat raar benoemde firma's, waar dit soort nieuwe rijken in grossiert alsof het Panini-stickers van hun favoriete voetbalploeg zijn.

Dat moet trouwens - na de polonaise na het zoveelste boerenjaar - zowat het leukste zijn aan de aandeelhoudersvergaderingen van de rijksten van de wereld: een domme naam verzinnen voor weer een paraplubedrijf waar weer wat zilverlingen geparkeerd kunnen worden zonder dat de taxmaner te veel weet van heeft.

Nude Estates, heet deze filière. Gelachen! Firma in Malta, dan nog. Terwijl iedereen weet dat sinds Van Overtveldt België het nieuwe belastingparadijs is, omdat niemand nog weet hoeveel geld er binnenkomt noch buitengaat.

En zeggen dat Walter Grootaers in 1978 al, toen U2 het voorprogramma speelde van de Kreuners in de AB, de groep bezwoer alleen te investeren in vastgoed in Nijlen en Ranst, want Walter kende een mannetje bij het kadaster daar en kon een prijs laten maken.

U2place

In Litouwen zijn ze kwaad: het winkelcentrum maakt verlies en betaalt al jaren geen belastingen; daardoor loopt de Litouwse belastingdienst al minstens 71.000 dollar mis.

71.000 dollar: dat is het bedrag dat mevrouw Bono uitgeeft als ze op zaterdag naar Torfs gaat voor nieuwe schoenen.

In de lijst van de meest opbrengende tournees aller tijden prijkt U2 op één. De 360°-tour die hen van 2009 tot 2011 zowat overal behalve in Litouwen bracht, had een omzet van bijna 800 miljoen dollar. Gemiddelde omzet per concert: 7,7 miljoen dollar. Dat is 100 keer het verlies van Bono's U2place.

Ongeveer 1 procent van wat heel Litouwen qua bnp binnenhaalt in een heel jaar. En dan moeten ze de inkomsten van het songfestival nog meerekenen. Anders komen ze er niet.

Naar het schijnt was Bono razend toen het nieuws gisteren lekte. Niet omdat hij voorkwam in de onthullingen - "we pay loads of taxes"is zijn mantra - maar omdat het om kleingeld ging. Een hoop oude stenen met wat shops van de Zara in.

Nee dan Lewis Hamilton, die 3,7 miljoen dollar won in één deal met zijn privéjet. Of Apple, die al eeuwen miljarden dollars belastingen vermijden, op Jersey.

Bono, die steeds meer begint te lijken op een wat ouwelijke Elvis Presley maar dan met oorbellen, krijgt de volle laag omdat hij ook weleens fulmineert tegen ongelijkheid en zich inzet voor de wereldvrede. Die schijnbare schijnheiligheid vinden we erger dan de trucs van de beroepsontduikers. Terwijl hij gewoon over een overijverige boekhouder beschikt die het Litouws machtig is.

Op 1 december komt toevallig hun nieuwe plaat uit. Allemaal reclame, denkt de boekhouder die het Litouws machtig is. "We're one, but I'm not to blame", staat erop. Eindejaarsbonustrack.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234