Dinsdag 07/12/2021

Katholieke kerk

Bonny wil kerkelijke erkenning holebi's

Antwerps bisschop Johan Bonny. Beeld PHOTO_NEWS
Antwerps bisschop Johan Bonny.Beeld PHOTO_NEWS

De Antwerpse bisschop Johan Bonny pleit voor een kerkelijke erkenning van holebirelaties. Het dogma dat de katholieke kerk alleen man-vrouwrelaties kan aanvaarden, stelt hij in een interview met deze krant in vraag. "Er moet een diversiteit aan erkenningsvormen komen."

Met zijn pleidooi is Bonny een van de eerste kerkelijke leiders die het absolute monopolie van het man-vrouwhuwelijk openbreekt. "We moeten binnen de kerk zoeken naar een formele erkenning van de relationaliteit die ook bij veel holebikoppels aanwezig is. Zoals er ook in de samenleving een diversiteit aan legale kaders bestaat voor partners, moet er in de kerk een diversiteit aan erkenningsvormen komen."

Bonny, de gedoodverfde opvolger van aartsbisschop André Léonard, die in 2015 met pensioen gaat, meent dat holebikoppels een kerkelijke zegen moeten kunnen krijgen. Bovendien stelt hij dat een holebirelatie evengoed aan de criteria van een kerkelijk huwelijk kan voldoen. "De inhoudelijke waarden zijn voor mij belangrijker dan de institutionele vraag. De christelijke ethiek gaat uit van duurzame relaties waarin exclusiviteit, trouw en zorg voor elkaar centraal staan."

Kinderen opvoeden

Met een subtiele formulering stelt Bonny ook het katholieke man-vrouwmonopolie om kinderen op te voeden in vraag. "Daarnaast is er nog de openheid voor nieuw leven, of op zijn minst de verantwoordelijkheid die partners opnemen om genereus te zijn in wat men doorgeeft aan kinderen."

In september schreef de Antwerpse bisschop al een brief aan het Vaticaan over deze materie. Onder andere het feit dat de kerk dringend aansluiting moet vinden bij de moderne maatschappij, verklaart waarom Bonny de zaken op scherp zet. "Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met relaties, vriendschap, familie en de opvoeding van kinderen. We moeten niet ontkennen dat hierover binnen de kerk kwetsuren en trauma's bestaan. Te veel mensen voelden zich lange tijd uitgesloten."

Kerkjurist en KU Leuven-rector Rik Torfs beschouwt Bonny's boodschap als een ommekeer: "Onderschat de betekenis hiervan niet. Bonny pleit voor een verandering van lang voor onwankelbaar gehouden principes, iets wat onder de dogmatische pontificaten van Johannes Paulus II en Benedictus XVI geen enkele bisschop zich kon veroorloven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234