Woensdag 21/04/2021

Opinie

Bonny's uitspraken bestempelen als niet-katholiek is allesbehalve katholiek

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Mariet Grouwels, Lindsy Desmet, Tijs Vandemeulebroucke zijn studenten theologie.

Een paus die vernieuwende uitspraken doet, die liefde boven alles zet. Een paus die niet zo lang geleden nog zijn eigen curie een spiegel voorhield en een beeld deed verschijnen waarbij die curie naar adem hapte. Een nieuwe wind waait. Een wind die ook in België de bladeren doet dwarrelen onder de noemer 'bisschop Bonny'. Monseigneur Bonny pleit, om kort door de bocht te gaan, voor meer respect voor andere vormen van relaties en samenlevingsvormen. Ook binnen de faculteit Theologie en Religiewetenschappen werden zijn uitspraken onder de loep genomen, afgewogen en geëvalueerd. Een groot deel van de studenten was dan ook ontzet na de schreeuw om media-aandacht van het KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond).

Als theologiestudenten willen wij ons dan ook duidelijk distantiëren van recentelijke uitspraken die er kwamen in naam van het KVHV Antwerpen. De 'complexloze conservatieve' mening, zoals ze zich zelf graag outen, van het KVHV is de mening van een beperkt aantal studenten die zichzelf katholiek noemen en allerminst in naam van dé katholieke student. Het KVHV mist dan ook duidelijk de pointe van wat Bonny wil zeggen. Bonny wil allerminst iets afdoen van het sacrament van het huwelijk, maar speelt enkel in op de realiteiten die zich aanbieden in de wereld zoals het ongehuwd samenwonen en homofilie. Hierbij roept hij op dat ook de kerk hierover in een genuanceerde taal kan spreken zonder daarbij met categorieën als zondig en niet-zondig te zwaaien.

De uitspraken van monseigneur Bonny bestempelen als niet-katholiek, doet dan ook enkel de vraag rijzen naar wat het KVHV verstaat onder de stempel 'katholiek'. Iemand anders als niet-katholiek beschouwen zegt dan ook meer over het (K)VHV dan over Bonny. De poging van Bonny om de kerk als een gemeenschap in en als gesprekspartner met de wereld te profileren en niet als de boze stiefmoeder van de wereld, is iets waar deze studentenclub nog van kan leren. Want hoe dan ook, eigen standaarden vergoddelijken is en blijft eveneens niet-katholiek. Het doet eveneens de vraag rijzen of het KVHV de open brief van Bonny wel heeft gelezen, of zich baseert op enkele losse citaten.

Om het KVHV in hun verdere expertise al op de goede weg te zetten: het is een streven naar erkenning, niet het omgooien van sacramenten. Hoe dan ook zorgt de conservatieve redenering van deze studentenclub ervoor dat het debat aangewakkerd blijft, hopelijk in de goede richting. Een richting waarbij een open dialoog aangegaan kan worden en geen eenzijdig persberichten-verkeer.

Mariet Grouwels, Lindsy Desmet, Tijs Vandemeulebroucke. In naam van vele theologiestudenten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234