NieuwsForensische psychiatrische centra
‘Bonnenman’, die ooit voor 1 miljoen euro aan tuinmeubelen met kortingbonnen betaalde, is niet meer
Norbert Verswijver (73), beter bekend als ‘bonnenman’, is zondag overleden in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) van Gent. Vijftien jaar geleden raakte hij bekend toen hij als zelfverklaarde Robin Hood kilo’s diepvriesproducten of tuinmeubelen uitdeelde.
In juni 2014 trok Norbert Verswijver naar het filiaal van Blokker in het Wijnegem Shopping Center. Hij had honderden bonnen bij voor tien procent korting op tuinmeubilair. “Maar op die bonnen staat niet dat ze niet-cumuleerbaar zijn”, verkondigde hij aan enkele journalisten ter plaatse. “En dus zijn ze per definitie wel cumuleerbaar. Ik vraag dus tien procent korting, om dan vervolgens op het nieuwe bedrag met een nieuwe bon opnieuw tien procent korting te vragen, enzovoort.”
Blokker gaf uiteindelijk 99 tuinsets aan een goed doel, en 1 aan Verswijver, voor zijn inzet.
Verswijver blijkt in de nacht van zondag op maandag te zijn overleden in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Gent, waar geïnterneerden met een hoogrisicoprofiel behandeld worden. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen aan De Morgen. Veel meer wil het parket niet kwijt over zijn dood. Maar zoals dat gebruikelijk is bij een overlijden in een penitentiaire inrichting, wordt zijn dood onderzocht.
Zo’n vijftien jaar geleden haalde Norbert Verswijver als ‘bonnenman’ geregeld het nieuws. Zijn eerste stunt was in 2007, toen hij in de Match in Merksem voor 6.000 euro diepvriesproducten afhaalde. Totale rekening? 0,5 euro, dankzij een karrenvracht aan kortingbonnen. In reclameboekjes zocht hij naar kortingen, die hij vervolgens uitknipte om zo grote reducties te bekomen. Daarbij ging hij vooral op zoek naar de gaten in het systeem. Vandaag staan zijn grootste stunts nog steeds gebundeld op zijn eigen Wikipediapagina.
▶ Bekijk: ‘Robin Hood van de bonnetjes’ overleden
Robin Hood
Verswijver noemde zichzelf de ‘Robin Hood van de Food en de Non-Food’ en droeg tijdens zijn acties zelfs een Robin Hood-hoedje. “Later zal ik de producten uitdelen aan de mensen uit mijn straat en aan diegenen die het nodig hebben”, zei hij tijdens één van zijn acties. In 2016 werd Verswijver beschuldigd van diefstal in een vestiging van de doe-het-zelfzaak Brico in Kapellen. Hij ontkende de feiten en hield naar eigen zeggen een actie om aandacht te vragen voor de visumzaak van zijn Filipijnse vrouw.
De man belandde in 2019 in de gevangenis van Merksplas na een incident met zijn zoon. Daar begon hij volgens vrienden aan een hongerstaking. “Hij deed dat omdat hij problemen had met het gevangenisregime”, zegt een goede vriend, die liever anoniem blijft. “Hij liet me onlangs nog weten dat zijn lot in de gevangenis erger was dan dat van dieren.”
Volgens de vriend was Verswijver een rebel. “Hij had een aantal ideeën waar hij niet van afweek. Hij wou per se de duiven in de gevangenis van Merksplas voederen, maar dat was verboden. Hij zou zich niet laten doen en zou de duiven toch voederen.” Iets wat regelmatig tuchtsancties opleverde in de gevangenis van Merksplas. “Norbert was bijzonder: zeer eigenzinnig en koppig, en een tikje excentriek.”
Onlangs werd de man overgeplaatst naar het FPC in Gent, waar hij zijn hongerstaking voortzette en verder verzwakte. Zijn vrienden geloven dat hij stierf aan de gevolgen daarvan. Ze spreken van een “onnodig overlijden ten gevolge van een onterechte internering met onwaardige behandeling”. Of dat klopt, is onduidelijk. Het FPC Gent laat weten dat het niet communiceert over individuele zaken en verwijst naar het beroepsgeheim.
Verswijver zou zich ook in het FPC verzet hebben tegen de manier waarop personeel met hem omging. “Koppig verzette hij zich tegen onrecht”, zegt zijn vriend. “Het grootste onrecht was zonder twijfel de internering zelf, een maatregel zonder enig perspectief voor mensen met zware psychische problemen die een strafbaar feit plegen en een veiligheidsrisico voor de samenleving zouden vormen.”
‘Falend land’
Magistraat op rust en voorvechter van de verbetering van het lot van geïnterneerden Henri Heimans, is niet op de hoogte van de omstandigheden waarin de ‘bonnenman’ stierf. Wel benadrukt hij dat de algemene zorg voor daders met een psychiatrische aandoening in ons land nog steeds niet op punt staat. “Vorige week nog werd België wegens de mensonwaardige toestand voor de zoveelste keer op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Een interneringsmaatregel moet in een veilige context zorg én behandeling op maat aanbieden aan de geïnterneerde personen, met het oog op hun re-integratie in de samenleving. Ons land blijft falen, net zoals in de organisatie van de geestelijke gezondheidszorg in het algemeen.”
Het FPC Gent werd net zoals het FPC Antwerpen opgericht voor de opvang en behandeling van geïnterneerden met een hoogrisicoprofiel. Geïnterneerden worden er verzorgd zoals in een gesloten psychiatrisch ziekenhuis. Het centrum kwam enkele jaren geleden in opspraak na meerdere incidenten. In het recentste rapport van het FPC Gent staat dat de organisatie op heel wat vlakken is gegroeid. “Op termijn is er evenwel nood aan een specifieker referentiekader voor forensisch-psychiatrische zorg.”
De vrienden van Norbert Verswijver hebben de man nauwelijks nog gehoord sinds zijn verblijf in Gent. Ze zijn onder de indruk van zijn overlijden. “Hij stuurde wel eens tekeningen op. Hij tekende zoals Panamarenko. Hij wou graag dat zijn verhaal in de media kwam want hij hoorde niet thuis in de gevangenis. Helaas kende zijn verzet daartegen een uiterst tragisch einde. Eenzaam en vergeten.”