Zaterdag 16/01/2021

Voetbal

Bondsvoorzitter Bayat haalt uit naar clubs die nog willen voetballen: ‘Ondenkbaar om iedereen elke dag te testen’

Volgens Bayat zijn dagelijks honderd Covid-19-tests nodig per profclub. 'Daar hebben we op dit moment de capaciteit niet voor.'Beeld Photo News

Egoïstisch en dom. Zo noemt bondsvoorzitter en directeur van Charleroi Mehdi Bayat de ploegen die de competitie alsnog willen hervatten. ‘Het is ondenkbaar om iedereen elke dag te testen.’ In Duitsland willen ze het er wel op wagen.

Als het van bondsvoorzitter Mehdi Bayat (41) afhangt, dan wordt er dit seizoen niet meer gevoetbald in België. Clubs die dat wel willen (Anderlecht, Genk en Antwerp) noemt hij egoïstisch en dom. "Als we de gezondheid van iedereen willen garanderen, moeten er per dag honderd tests per club uitgevoerd worden", stelt Bayat, die met Charleroi zeker is van Europees voetbal als de competitie wordt stopgezet. "Daar hebben we op dit moment de capaciteit niet voor."

De testcapaciteit is één kant van het verhaal, het hoge kostenplaatje een andere. "Als we geen risico willen nemen, zullen de profclubs hoe dan ook testen moeten financieren. Dat is onze verantwoordelijkheid", gaat hij verder. "Maar op dit moment is het simpelweg onmogelijk om die testen uit te voeren, want België heeft er de capaciteit nog niet voor. We moeten rekenen op het testen van een honderdtal personen per club per dag: spelers, staf, personeel... Die tests zijn nodig. Je zou niet willen dat een hele ploeg weer in quarantaine moet als er één persoon besmet is."

Met 23 profclubs komen we in totaal aan 2.300 tests per dag. Honderd tests zou neerkomen op 2.000 euro per club per dag.

Voetbal geen prioriteit

Er zijn in ons land nu 10.000 tests per dag beschikbaar. Een getal dat men wel zo snel mogelijk wil opdrijven tot 25.000 per dag, maar dan nog zullen die hoogstwaarschijnlijk niet naar het voetbal gaan. "De zorgsector krijgt voorrang, dat is logisch", stelt Bayat. "En als we de testen kunnen uitvoeren, zouden we de resultaten snel moeten krijgen. De laboratoria kunnen momenteel echter niet onmiddellijk een uitslag geven."

Viroloog Steven Van Gucht sluit zich daarbij aan: "Wij voorzien binnenkort 25.000 testen per dag voor de Belgische bevolking. Dat betekent dat bijna 10 procent van die testen zou gereserveerd worden voor voetballers. Dat lijkt me niet heel realistisch en dat zou niet eerlijk zijn tegenover de rest van de bevolking", zegt hij. "Die testen zouden de enige manier zijn om geen enkel risico te tolereren. Dus het hangt ervan af hoeveel risico men wil aanvaarden. Als we niet iedereen gaan testen, dan kun je het risico op besmetting niet uitsluiten", meent Van Gucht.

Een snelle heropstart van de competitie is volgens Bayat dus uitgesloten. "Iedereen is het erover eens dat we op dit moment niet kunnen hervatten. Toch zijn er nu enkele clubs die, om hun eigen egoïstische redenen, willen hervatten. Dat is technisch onmogelijk. Dom zelfs. Kijk, achter gesloten deuren spelen is niet het probleem. Wél de veiligheid voor de mensen die in het stadion zijn als er zonder publiek gespeeld wordt."

Nederland en Frankrijk trokken al een definitieve streep door de rest van het seizoen. Het was de Franse premier Edouard Philippe die gisteren bekendmaakte dat er al zeker tot eind juli niet kan gevoetbald worden in de Ligue 1 en in Ligue 2, ook niet zonder publiek. "Sportmanifestaties die meer dan 5.000 aanwezigen lokken, kunnen niet doorgaan vóór september." De vooropgestelde start van het nieuwe seizoen, op 23 augustus, komt zo zelfs in het gedrang.

Financieel bloedbad

De Franse voetbalbond buigt zich de komende weken over de afhandeling van het complexe dossier. Wordt PSG, dat twaalf punten voorsprong telde op Olympique Marseille, kampioen? Wie speelt Europees? Wie promoveert? En wie degradeert? Er waren nog tien speeldagen te gaan in Frankrijk.

De stopzetting van de Ligue 1 zal naar verluidt 100 miljoen euro kosten aan gemiste tv-rechten, sponsoring en ticketverkoop. Canal+ weigert voorlopig de laatste schijf van het televisiecontract te betalen.

PSG-voorzitter Nasser al Khelaifi beweert dat de financiële impact op zijn club ook groot zal zijn. "We riskeren kolossale verliezen, onze loonmassa is hoog." De sportkrant L'Equipe maakt gewag van een verlies van 215 miljoen euro.

In Parijs maken ze zich ook zorgen over het vervolg van de Champions League. Thomas Meunier en co. kwalificeerden zich in maart voor de kwartfinale ten nadele van Borussia Dortmund. De Champions League wordt tot nader order wél afgewerkt, wellicht in augustus. Alleen: in Frankrijk worden er dus geen wedstrijden toegelaten. Eenzelfde probleem voor Jason Denayer en Olympique Lyon, al moeten zij eerst nog een uitmatch spelen voor de achtste finales in Juventus.

In de Bundesliga hopen ze dat bondskanselier Angela Merkel morgen het licht op groen zet om de competitie te hervatten. Volgens de plannen die in Duitsland op tafel liggen, zouden de spelers en de leden van de technische en medische staf niet dagelijks maar om de drie dagen worden getest op het coronavirus.

Er wordt ook aan een piste gedacht waarbij de spelers van alle ploegen tijdens de resterende negen speeldagen op hotel blijven. Mogelijk worden de wedstrijden dan in een versneld tempo, met midweekvoetbal, afgewerkt. Die quarantaine is een manier om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden. Dat de kosten hoog zullen oplopen, nemen ze er in Duitsland bij. Dat weegt niet op tegen het financiële bloedbad - 750 miljoen euro, volgens ramingen - dat een vroegtijdige stopzetting van de Bundesliga met zich zou meebrengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234