Zaterdag 31/07/2021

Update

Bonden over Bogaert: "Straffe Hendrik? Het is maar licht bier"

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V). Beeld PHOTO_NEWS
Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V).Beeld PHOTO_NEWS

De overheidsvakbonden betogen vandaag tegen de hervormingsplannen van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert. In een interview op Radio 1 waren ze in elk geval messcherp voor Bogaert. Alluderend op zijn verkiezingsslogan 'Straffe Hendrik' klonk het: "Het is eigenlijk maar licht bier hoor.

Marc Saenen van het ACV en Guido Rasschaert van het ACOD hebben het, zo zeggen ze tijdens het Radio 1-programma 'De Ochtend', gehad met de manier van werken van Hendrik Bogaert. "Bogaert wil vanalles veranderen. Hij gaat dan eerst naar de media. En dan komt hij bij ons aan tafel en zegt hij: "Er is geen ruimte meer om te onderhandelen, want ik heb al gezegd wat ik ga doen". Dat komt niet zo goed over. Dat is niet onze cultuur van onderhandelen", zegt Rasschaert.

"Er is een trendbreuk met vroeger", vertelt Saenen. "Vroeger bekeken we: wat is de opdracht de opdracht van een bepaalde dienst? Hoeveel mensen zijn daarvoor nodig? En we onderhandelen daarover. Nu zegt hij op Twitter: "Ik ben fier, ik kan 4000 mensen niet vervangen over twee jaar." Blind..."

Licht bier
Over het feit dat Bogaert zegt dat hij de bonden elke week ziet, wordt eens schamper gedaan. Saenen: "Gisteren moest het over loopbanen gaan, maar we hebben vooral een ideologische discussie gevoerd over de rol van de ambtenaren en over zijn bezoeken in de gevangenissen. Dat ging nogal bitsig. En na twee uur was het gedaan."

Waarop Rasschaert aanvult: "Het is een straffe Hendrik hoor. Hij zegt: ik begin 's morgens graag heel vroeg. En dan beginnen we om half 8 en na 5 minuten is hij weg. Zo begin ik ook graag vroeg hoor. Het is eigenlijk maar licht bier."

Statuut van een bank
Inhoudelijk is er vooral onzekerheid over de loopbaanevolutie van de ambtenaren: "Vroeger kon je vooruitgaan via testen na opleiding. Dat is nu afgeschaft maar er is nog niks voor in de plaats. Tegen 2014 zou er iets nieuws moeten zijn. Het moet veel te rap gaan." En over eventuele nieuwe besparingsrondes bij de overheid klinkt het cynisch bij Rasschaert: "Misschien moeten we het statuut van een bank aanvragen, dan zullen ze misschien wel investeren?" Saenen: "We zaten al op de bodem. Nu zijn we er aan het doorzakken."

Los van de staking bij de gevangenissen wordt er door de overheidsbonden enkel betoogd vandaag. "Het is vooral de bedoeling koppen te tellen", zeggen de bonden. Ze verwachten geen opstootjes. "Het wordt een korte betoging van Kruidtuin tot aan kabinet in Koningsstraat."

Staking cipiers succes
De staking bij de cipiers wordt in elk geval goed opgevolgd, melden de bonden. "Zo goed als niemand is komen opdagen", zei Gino Hoppe van de ACOD. De stakingsoproep wordt "massaal" gevolgd.

Eenzelfde geluid was te horen bij Luc Neirynck van ACV Openbare Diensten. "Het is inderdaad zo dat de staking vrij algemeen is", klonk het nadat de eerste berichten binnensijpelden. "Aan de grote instellingen staan her en der stakingsposten. Maar dat was niet echt nodig, de opvolging is groot."

Geen incidenten
Volgens Neirynck zijn er geen incidenten te melden. De civiele bescherming staat in voor de maaltijdbedeling in de gevangenissen en de politie voor de veiligheid, aldus de vakbondsman.

Gisterenavond raakte bekend dat de Raad van State de vraag van enkele politieagenten verwierp om de oproeping van agenten te schorsen bij een cipiersstaking. De politiebonden nemen het niet langer dat ze steeds de cipiers moeten vervangen bij stakingen.

Helft had genoeg mensen
Volgens het gevangeniswezen was er afgelopen nacht in de helft van de gevangenissen voldoende personeel aanwezig om de veiligheid te garanderen. Daar moest de politie dus niet opgetrommeld worden. In zeven gevangenissen daagde zo goed als niemand op, klonk het donderdagochtend.

In een aantal gevangenissen daagden er voor de nachtshift wel werkwillige cipiers op, maar waren ze niet met genoeg zodat er bijkomende agenten opgetrommeld werden, aldus Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. "Er waren zeven gevangenissen waar er echt geen personeel was en waar we de volledige bijstand van de politie hebben moeten vragen." Het ging onder meer om de instellingen van Merksplas, Dinant en Turnhout.

In Jamioulx, nabij Charleroi, "hebben we echt moeten aandringen" bij de politie, aldus Sempot. Er was geen politie, waarna een oproep werd gedaan voor politiebijstand. De politievakbonden zijn het al langer beu dat de agenten telkens moet inspringen bij stakingen van de cipiers. "Maar in ieder geval is de vrees dat er geen politie zou zijn, ongegrond gebleken", dixit Sempot.

Uitspraken
De stakende cipiers worden vandaag alvast in Brussel verwacht, samen met hun collega's bij andere federale overheidsdiensten. De cipiersstaking is eigenlijk vooral een reactie op uitspraken van de staatssecretaris, die bij de bonden in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Bogaert had vorige maand verklaard dat het gevangenispersoneel 36,5 uur werkt, terwijl 38 uur de regel is. De bonden wijzen erop dat de 36 uur destijds ingevoerd werd naar aanleiding van de overbevolking in de gevangenissen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234