Woensdag 20/10/2021

Bond heeft actieplan voor schoner wielrennen

De Belgische wielerbond komt met een actieplan voor een schonere wielersport. Wie in 2014 nog verzorger, mecanicien of ploegleider wil zijn met een Belgische licentie, zal in de acht jaar daarvoor geen voorgeschiedenis met doping mogen hebben.

De dopingproblematiek is zo oud als het wielrennen zelf. Maar het was blijkbaar wachten op de zaak-Armstrong tot de wil doordrong om er ook iets aan te doen. Met een actieplan dat in 2014 van kracht moet zijn, hoopt nu ook voorzitter Tom Van Damme van de Belgische wielerbond het Belgische wielrennen wat schoner te maken.

Verzorgers, mecaniciens en ploegleiders kunnen dan niet meer in een ploeg aan de slag als ze een dopingverleden hebben, want een licentie zal dan door de Belgische wielerbond worden geweigerd. De bond wil acht jaar teruggaan in de tijd. Dat is de termijn die het Wereldantidopingagentschap WADA voorhoudt voor verjaring.

Een snelle oefening leert dat het in de nieuwe filosofie van de BWB nu ook al erg goed zit met een proper Belgisch wielrennen. Renners worden door de UCI gesanctioneerd, daar bemoeit de wielerbond zich niet mee. Iljo Keisse (2008) en Björn Leukemans (2008) werden op doping betrapt, geschorst en kunnen inmiddels weer koersen. Maar zij zouden hun carrière dan tot 2016 moeten rekken voor ze de stap naar ploegleider kunnen zetten.

Omega Pharma heeft Brian Holm (ploegleider) en Rolf Aldag (technisch manager) in dienst. De Deen en de Duitser bekenden respectievelijk dopinggebruik in het begin van de jaren '90 en van 1999 tot 2002. Maar de verjaringstermijn van acht jaar is al ruim gehaald en bovendien zijn Holm en Aldag geen houders van een Belgische licentie. Zij tellen dus niet mee.

Blijven over: Jo Planckaert (zaak-Landuyt, 2003), Filip Meirhaeghe (Epo, 2004) en Mario De Clercq (Epo, 2004). Planckaert is vipchauffeur bij Omega Pharma, Meirhaeghe is bondscoach mountainbike bij de jeugd en De Clercq is ploegleider in veldritploeg Sunweb. Geen van hen zou onder het nieuwe actieplan van de wielerbond een baan hebben gekregen.

"Die denkoefening heb ik niet gemaakt", zegt Van Damme. "Het gaat mij ook niet om het verleden maar om de toekomst. Ik werk aan de preventie. Wie erover nadenkt om doping te gebruiken en toch op een toekomst in het wielrennen hoopt, kan maar beter twee keer nadenken."

Van Damme zet sterk in op de sensibilisering van de jeugd. Ook rekent hij op een nauwe samenwerking met de overheid.

Komt tenslotte ook om de hoek kijken: de MPCC. Voluit is dat de Mouvement Pour un Cyclisme Crédible die in 2007 in Frankrijk boven de doopvont is gehouden. Die MPCC beveelt een hoge zelfsanctionerende houding aan inzake doping. Ze verenigt een tiental wielerploegen en ook de Belgische wielerbond wil nu aansluiten. Van Damme roept alle Belgische ploegen op om hetzelfde te doen. "We kunnen niemand verplichten. We overwegen wel om de Belgische licentie van continentale ploegen te laten afhangen van het feit of ze al dan niet lid zijn van de MPCC."

Maar waarom nu? De MPCC bestaat al zes jaar. En niemand, behalve de Fransen die haar hebben opgericht, was geïnteresseerd. "Na de zaak-Armstrong krijgt de MPCC een belangrijke symboolfunctie", vindt Van Damme. "Organisatoren kunnen een bijdrage leveren door hun wildcards alleen aan die ploegen toe te kennen die lid zijn van het MPCC."

Geen toeval dan dat ook de Belgische Lottoploeg zich enkele weken geleden lid maakte van het MPCC. De WorldTour-licentie van Lotto staat in vraag. Pas op 1 december hakt de UCI de knoop. Grijpt Lotto ernaast, dan is een deelname aan de Tour plots een stuk minder zeker. Maar laat Tourorganisator Christian Prudhomme half oktober bij de voorstelling van de honderdste Tour in Parijs nu net uitgebreid de lof van de MPCC hebben gezongen. Dat is bij Lotto niet in dovemansoren gevallen. De woorden van Prudhomme waren nog niet koud, of Lotto liet weten dat ze lid was geworden van MPCC.

Van opportunisme moet de BWB op het eerste gezicht niet worden verdacht. Van Damme hoopt een sluitend actieplan te hebben opgesteld. Daar komt ook een meldpunt voor doping bij. Voor renners en al wie het aanbelangt moet het makkelijker worden om vermeende dopingverhalen aan te kaarten bij de procureur van de Belgische wielerbond. Van Damme: "Dat kan nu al, maar blijkbaar zijn mensen daar te weinig van op de hoogte."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234