Woensdag 23/10/2019

Bond Beter Leefmilieu: 'Uitvoering overstromingsbeleid laat al jaar op zich wachten'

Binnenkort moeten bedrijven de regen die op bedrijfsterreinen valt hergebruiken of geleidelijk aan afvoeren

Brussel

Eigen berichtgeving

Stien Coessens

Vertrouwde beelden na het eerste zomeronweer dit weekend: straten die blank staan en ondergelopen kelders. Er zijn nochtans gewestelijke maatregelen in de maak om wateroverlast te voorkomen. Bond Beter Leefmilieu (BBL) herinnert minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen eraan dat zijn maatregelen meer dan een jaar op zich laten wachten. Een advies van de Raad van State is op komst.

Dit weekend was het weer zover. In de nacht van vrijdag op zaterdag kregen vooral de regio's Vilvoorde-Grimbergen en West-Vlaanderen te kampen met wateroverlast. De gevolgen zijn inmiddels bekend: overuren voor de brandweer en tientallen gezinnen die de schade opruimen.

Een groot deel van de waterellende is te vermijden volgens de BBL. Vooral grote verharde oppervlakten, zoals parkings, bedrijfsterreinen en wegen zorgen voor overlast. Net voor die zones is er al sinds januari vorig jaar een gewestelijke wetgeving in de maak. De verordening is nog niet van kracht omdat het dossier nog bij de Raad van State ligt. Nu de zomerse neerslag voor problemen zorgt, wil de BBL dat de verordening zo snel mogelijk in het staatsblad verschijnt.

Na de overstromingen van de jaarovergang 2002-2003 kondigt Dirk Van Mechelen, een Vlaamse regering later nog steeds verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, maatregelen aan. In mei 2004 keurt de toenmalige regering de definitieve tekst goed. Bedrijven moeten voortaan het regenwater dat op hun bedrijfsterreinen valt, hergebruiken of geleidelijk aan afvoeren. Negentien maanden na de aankondiging van Van Mechelen, is de verordening nog niet in het staatsblad verschenen.

De provincie Vlaams-Brabant slaagde er wel in om een provinciaal overstromingsbeleid door te voeren. "Die lokale verordeningen zijn bijna identiek aan het ontwerp van de Vlaamse regering", zegt Wim Van Gils van de BBL. "Van Mechelen heeft ze zelf in januari 2004 goedgekeurd. Niet meteen een voorbeeld van behoorlijk bestuur", vindt Van Gils. "De provinciale regels zullen aangepast moeten worden als de gewestelijke verordening er komt. Bij nieuwe bouwers zorgt dat voor een hoop rompslomp en verwarring."

Woordvoerder Philippe Heyvaert van minister Van Mechelen: "Voor de provinciale verordeningen is er nu eenmaal een gemakkelijkere procedure. Voor de gewestelijke tekst moet er meer advies ingewonnen worden. Wanneer de Raad van State de verordening zal behandelen, ligt compleet buiten onze macht."

In mei dit jaar vroeg de BBL zich een eerste keer af waar het rapport van de Raad van State bleef. "Er is nood aan een overstromingsbeleid op lange termijn", zegt Wim Van Gils . "We hopen dat de Vlaamse regering snel op de proppen komt met de verordeningen. Graag nog voor de volgende overstroming."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234