Vrijdag 09/12/2022

Aanslagen Brussel

Bomaanslagen brengen ook gemengde gevoelens in de klas

Aangeslagen reizigers worden opgevangen in de sporthal van Zaventem. Beeld
Aangeslagen reizigers worden opgevangen in de sporthal van Zaventem.

Ook in de klas was het geen dag zoals alle anderen. Wiskunde of chemie moesten geregeld plaats ruimen voor de bomaanslagen in de hoofdstad. Ook in die scholen waar leerlingen openlijk Salah Abdeslam steunen. "De terreur komt nu wel erg dichtbij."

Sara Vandekerckhove

Voor de leerlingen was hun schooldag nog maar net begonnen, toen twee bommen ontploften in de luchthaven van Zaventem. Een uur later ook in de Brusselse metro. En nog even later besliste minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dat alle leerlingen, waar ook, binnen moesten blijven.

"Veel les is er daarna niet meer gegeven", zegt An Janssens, directeur van het Koninklijk Atheneum Schaarbeek-Evere. "Er was wel wat paniek. Onze school ligt niet zo ver van Zaventem. Heel veel leerlingen hebben een broer, zus, mama of papa die daar werkt. We hebben het nieuws goed gevolgd en de poorten dicht gehouden."

In het Koninklijk Atheneum van Etterbeek werden de schoolreizen in de hoofdstad geschrapt. De leerlingen die dit jaar een buitenlandreis mochten maken, zaten toen gelukkig al veilig ver weg. In het Antwerpse Stedelijk Lyceum Cadix ging iedereen aan de slag met hotdogs en croque-monsieurs om iedereen van een lunch te voorzien.

Voor leerkrachten brak een dag aan van nieuws volgen, duiden en in debat gaan. Zeker in die scholen waar de radicalisering de voorbije jaren ingang heeft gevonden. "Ik heb een heleboel leerlingen die het logisch vinden dat Salah Abdeslam krediet krijgt bij moslims", zegt Karen Deraeck, leerkracht in Brussel. "Heel wat van hen wonen in dezelfde straat in Molenbeek en wisten blijkbaar dat hij daar nog ergens rondliep. Als leerkracht is dat heel erg confronterend. Ik probeer zo veel mogelijk tegengas te geven, maar het is niet evident."

De aanslagen in Parijs, de arrestatie van Salah Abdeslam: het gaf telkens voer voor verhitte debatten in haar het klaslokaal. Deraeck: "Sommige leerlingen vinden dat de islam hier enorm wordt geviseerd. Of ze vragen zich af waarom wij zoveel ophef maken over aanslagen in Parijs, maar niets zeggen over de dagelijkse terreur in Irak of Palestina."

Archiefbeeld: bezorgde ouder haalt zijn kind van school na de antiterreuracties in Vorst. Beeld Wouter Van Vooren
Archiefbeeld: bezorgde ouder haalt zijn kind van school na de antiterreuracties in Vorst.Beeld Wouter Van Vooren

Iets wat ook ander leerkrachten of schooldirecteurs bevestigen. "Na de aanslagen in Parijs had ik leerlingen die zich afvroegen waarom iedereen opeens 'JeSuisCharlie' was, maar niemand omkeek als er een bom in Turkije ontplofte", zegt Sinaïda Dedecker, leerkracht Frans en geschiedenis aan de VIP-school Gent. "De ongelijke persaandacht zorgt voor heel veel wrevel."

Ook Karin Heremans van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen ziet hoe polarisering op school en in de samenleving toeneemt. Toevallig was ze gisteren zelf in Brussel om op het departement onderwijs een draaiboek te helpen uitwerken bij een terreurcrisis. "We moesten het meteen in sneltempo uitvoerbaar maken", laat ze per sms weten.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Heremans pleit voor nieuwe tools in het onderwijs, zeker nu IS en extreemrechts volgens haar bondgenoot zijn in het ontwrichten van de samenleving. Want ja, er zijn scholen waar leerlingen anders reageren op nieuws over aanslagen en terreur. "Tuurlijk zorgt dat voor polarisering", beaamt ook directeur Janssens (KA Schaarbeek-Evere). "In onze school volgt 80 procent van de leerlingen islam. We hebben allerlei strekkingen bij elkaar. Dan is het logisch dat dat voor discussies zorgt."

Op Twitter circuleerden gisteren enkele - Nederlandse - berichten over moslimleerlingen die het geweld in Brussel toejuichen, al werd de waarachtigheid van die tweets meteen in twijfel getrokken. "Ik kan me niet voorstellen dat mijn leerlingen dit goedkeuren", zegt de Brusselse leerkracht Deraeck. "Ze vinden het net vreselijk dat ze altijd geassocieerd worden met moslimterrorisme."

Voor het eerst komt de terreur ook dreigend dichtbij, ook voor die leerlingen die misschien vinden dat Salah Abdeslam krediet verdient. "Ze zijn echt wel in shock", zegt Deraeck. "Je mag niet vergeten: sommige van die kinderen hebben de meest vreselijke dingen meegemaakt. Ze zijn uit hun land moeten vluchten door oorlog en geweld. Brussel was voor hen toch een veilige haven. Nu komt het voor hen opnieuw heel erg dichtbij."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234