Zondag 05/12/2021

Bom onder selectieprocedure BOIC

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Belgische olympische delegatie telt sinds gisteren 96 atleten. Tennissers Steve Darcis en Olivier Rochus mogen dankzij een arbitraire beslissing dan toch naar de Spelen. Ze voldeden niet aan de BOIC-normen, maar wel aan die van de internationale tennisfederatie.

Bovendien kregen ze een schadevergoeding van 7.500 euro om de procedurekosten te betalen. Beroep is niet meer mogelijk, maar deze zaak krijgt ongetwijfeld nog een flinke staart. De selectieprocedure van het BOIC zal nooit meer zijn zoals ze was.

Kajakker Wouter D'Haene was eerder deze maand de eerste die gerechtelijke stappen ondernam om alsnog een ticket voor Peking te bemachtigen. Het BOIC kon zich op het nippertje verdedigen met een brief van de internationale kajakfederatie (ICF), waarin stond dat het organisatorisch onmogelijk was om D'Haene nog in te schrijven voor competitie op de Spelen. Genoeg voor de rechter in kort geding om er zijn handen van af te houden: het was 'te laat'. De advocaat van D'Haene zou de zaak later ten gronde pleiten. Dat duurt even, dus had het BOIC wat ademruimte. Tot een week later een nieuwe bedreiging volgde: de zaak-Darcis-Rochus.

Beide tennissers hadden voldaan aan de norm van de Internationale Tennisfederatie (ITF), maar niet aan die van het BOIC. Bovendien had het BOIC kwaad bloed gezet met zijn argumentatie. Darcis reageerde "gedegouteerd". "Ik vind het vooral grof dat ze me een gebrek aan motivatie verwijten en aanhalen dat ik maar twee van mijn zeven kansen greep om op een grand slam te dubbelen met Olivier. Blijkbaar kent het BOIC de reglementen dus niet. In 2007 stond ik nog zo laag gerangschikt dat ik bij drie van die zeven grand slams niet eens mocht deelnemen, zelfs niet met Federer als partner."

Samen met het BOIC werd overeengekomen dat een arbritragecommissie zou beslissen over de zaak. Drie arbiters werden aangesteld. Minister van staat Melchior Wathelet kreeg de leiding en er werd aanvaard dat de beslissing definitief zou zijn. Voor het BOIC was het duidelijk. Secretaris-generaal Guido De Bondt liet vorige week donderdag verstaan dat het niet meer mogelijk was om de tennissers nog te sturen. De definitieve lijst was al overgemaakt aan het organisatiecomité, en die was onherroepelijk: dezelfde argumentatie als in de zaak-D'Haene, alleen was er geen brief van de internationale federatie. De ITF is de ICF niet.

Drieledige motivatie
Nadat dinsdag werd gepleit, volgde gisteren dan het verdict: Darcis en Rochus naar de Spelen en voor beiden een schadevergoeding van 7.500 euro (voor de procedurekosten). De motivatie van het ad hoc-tribunaal was drieledig. Ten eerste vinden ze de BOIC-criteria "buiten proportie" in vergelijking met die van de ITF. Daarin volgden ze de advocaten van de tennissers. "Je moet top 24 zijn om naar de Spelen te mogen van het BOIC", aldus raadsheer Bernard de Cocqueau. "Maar een olympisch toernooi wordt gespeeld door 68 spelers. Met andere woorden, mocht elk land selecteren zoals het BOIC, dan was er geen tennistoernooi op de Spelen."

Ten tweede oordeelde de arbitragecommissie dat het BOIC ten minste de moeite had moeten doen om een deliberatie te overwegen. Verschillende andere atleten verschenen voor een deliberatiecommissie, Darcis en Rochus niet. Ten derde dan, bemerkten de arbiters dat de betrokken atleten op geen enkel moment zijn geconsulteerd door het BOIC. "Ze hebben nooit hun uitleg kunnen doen", aldus advocaat De Cocqueau. Vooral de tweede motivatie heeft betrekking op de selectieprocedure van het BOIC, en zo wordt er door dit verdict een bom gelegd onder de hele methode.

Guido de Bondt, secretaris-generaal van het BOIC, bleef daar heel kort over. "Of dit onze selectieprocedure ondermijnt? Daar willen we nu geen uitspraken over doen, we concentreren ons op de Belgische delegatie in Peking, die nu uit 96 atleten bestaat." Vraag is nu vooral hoe andere sporters in hetzelfde schuitje zullen reageren. Voor velen komt een eventuele afreis naar de Spelen allicht te laat - zeker als ze eerst nog moeten procederen -, maar niets houdt hen tegen om een schadevergoeding te eisen. Advocaat Dedecker voorspelt: "Ik zie niet in waarom sporters die met hetzelfde probleem zitten, nu geen juridische stappen zouden ondernemen. Tenzij het hen echt niet interesseert."

IOC versus ITF
Duizenden kilometers naar het oosten werd de Belgische uitspraak meteen geanalyseerd door het Internationaal Olympisch Comité. In het Beijing Hotel werd gisterenavond (Pekingtijd) al druk overleg gepleegd.

Al bij al is deze uitspraak ook een moeilijke uitkomst voor het IOC dat de laatste weken zwaar onder vuur was komen liggen vanwege de Internationale Tennisfederatie. Die had een gevecht geleverd om middels ATP- en WTA-punten het olympisch tennistoernooi aantrekkelijker te maken en vervolgens beslisten de nationale olympische comités arbitrair wie de tabel zou bevolken. Het BOIC blokkeerde de plaatsen van Rochus en Darcis zelfs tot 9 juli en gaf ze dan terug. Een IOC-bron: "Dit raakt aan de essentie van ons functioneren: wie mag selecteren, de nationale olympische comités of de internationale bonden? Wij leggen in het olympisch charter de macht bij de NOC's maar ik begrijp de bonden ook."

Wordt ongetwijfeld op het hoogste niveau vervolgd, maar dat zal twee Waalse tennissers even worst wezen. Zij willen nu naar de Spelen, en het BOIC is ook verplicht om er alles aan te doen om ze daar te krijgen. Ze mogen beiden deelnemen aan het enkeltoernooi en samen aan het dubbel. Gisteren was chef de mission Philippe Rogge al meteen in de weer om alles in orde te brengen. "Ik hou me niet bezig met de uitspraak, maar met de gevolgen ervan", klonk het. "Er is geen logement voorzien voor hen en bovendien is de inschrijvingsdatum verstreken. Dat proberen we nu zo snel mogelijk in orde te brengen. Ook hun visum en vlucht probeer ik zo snel mogelijk te regelen. Ik doe al het mogelijke. Ze hebben daar recht op." (Kristof Windels)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234