Zondag 03/07/2022

Tour de France

Bolletjestrui Majka soleert naar tweede ritzege, VdB gokt en verliest

Winnen in de Alpen én in de Pyreneeën, Rafal Majka presteert het op amper 24-jarige leeftijd. Beeld AP
Winnen in de Alpen én in de Pyreneeën, Rafal Majka presteert het op amper 24-jarige leeftijd.Beeld AP

Tinkoff-Saxo blijft het hele gebeuren in de Pyreneeën domineren, en dat zonder kopman Alberto Contador. Na winst voor Michael Rogers gisteren in Bagnères-de-Luchon was het nu opnieuw de beurt aan Rafal Majka (24), zijn tweede ritzege al in deze Tour. De Pool, al top in de Giro, greep de macht bovenop Pla d'Adet en gaf zo zijn bolletjestrui extra cachet. Giovanni Visconti (Movistar) kon het langst weerstaan en reed naar een tweede plek. Gele trui Vincenzo Nibali (Astana) was op een habbekrats derde, met in zijn zog Jean-Christophe Péraud (AG2R). Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) sloop mee in de aanval, maar moest in de koninginnenrit te snel zijn metgezellen laten gaan. De Nederlander Mollema koos eveneens voor de aanval en werd beloond met een sprong van tien naar zeven.

Van de langste etappe naar de kortste etappe, voor de renners een bruuske overgang. Al was er toch ook een belangrijke constante: we zitten nog altijd in de loodzware Pyreneeën. In 124,5 kilometer kregen we vandaag drie beklimmingen van eerste categorie en een aankomst boven op Pla d'Adet, een knoert buiten categorie. Simon Gerrans (Orica) en Reto Hollenstein (IAM) zouden de tocht naar de col van Lucien Van Impe niet meer meemaken. De kampioen van Australië wil zijn najaar niet hypothekeren, Hollenstein hield een klaplong over aan zijn vroege tuimelperte van gisteren.

Van den Broeck in offensief
We hadden startplaats Saint-Gaudens nog niet verlaten of 8 renners sloegen al de handen in elkaar: Jens Voigt (Trek), Yukiya Arashiro (Europcar), Martin Elmiger (IAM), Blel Kadri (AG2R) en Cyril Gautier (Europcar), Tom-Jelte Slagter (Garmin), Sergio Paulinho (Tinkoff) en Nicolas Edet (Cofidis). Katusha zag de vlucht niet helemaal zitten en aan de tussenspurt na 31 kilometer moesten de acht nog altijd vechten voor een minuutje. Iets verderop gaf de Sloveen Simon Spilak er de brui aan met maagproblemen. Op de Col du Portillon werd er in de achtergrond al amok gemaakt, onder andere Rodriguez, Majka, Serpa, Van den Broeck, Fuglsang, Mollema en Schleck roerden zich. Na een warrige en chaotische wedstrijdfase waarin de structuur totaal zoek was, kregen we op de top Rodriguez, Roche, De Marchi, Mollema, Durasek en Lopez op kop. Een omvangrijke groep achtervolgers met Van den Broeck hing op minder dan een halve minuut. 'El Purito' had uiteraard de punten meegepikt en kletste Majka virtueel uit de bollen. In de afzink kwam het tot een samensmelting en kregen we 22 leiders. Het peloton volgde op anderhalve minuut.

Daar is Kiryienka opnieuw
Aan de voet van de Col du Peyresourde sloop de sterke Wit-Rus Vasil Kiryienka (Team Sky), die ook gisteren al derde werd, weg uit de ruime kopgroep. Hij pakte al meteen 45 seconden en reed alsmaar verder weg. In de achtergrond zag Michal Kwiatkowski sterrertjes van zodra het bergop ging, de ene dag is de andere niet. Ondanks prikken van onze VdB, Mollema en Roche had de koploper annex Sky-hardrijder in geen tijd al 2'20" gesprokkeld. Roche en Herrada gingen dan maar met zijn tweetjes in de achtervolging terwijl het peloton al dik 5 minuten prijsgaf. Kiryienka kwam solo boven, het achtervolgende duo naderde. Rodriguez troefde intussen Majka af voor de bergpunten. VdB wipte dan weer virtueel de top-10 binnen, Mollema sprong van 10 naar 6. Op 30 kilometer van de streep werden de Ier Roche en zijn Spaanse kompaan Herrada opnieuw ingelopen door de achtervolgers. Mooi geprobeerd, volgende keer beter. Op de Col de Val Louron-Azet voelde Kiryienka stilaan de inspanningen en de Japanner Yukiya Arashiro (Team Europcar) maakte intussen stevig jacht in dienst van ploegmakker Pierre Rolland. Ook bij de favorieten was het nu koers, FDJ.fr draaide het gashendeltje open voor Thibaut Pinot.

Bardet daalt sterk
Niet ver voor de top kreeg Jurgen VdB het knap lastig, hij moest een gaatje laten en stevig op de tanden bijten. Gelukkig naderde de afdaling. Op een habbekrats van de top van de derde beklimming was het verhaal van karakterkop Kiryienka over en dat was een perfect scenario voor Rodriguez, hij kon de volle buit pakken. Nibali, Pinot, Valverde en co maakten snel terrein goed, de kloof was nog 2'42" groot. In de afdaling kon de 'Locomotief van Morkhoven' opnieuw aansluiten, de 31-jarige VdB is nu eenmaal een prima daler. En ook Romain Bardet profiteerde van de afzink, hij zette Pinot en co onder druk en sloeg een gaatje. We gingen in een rotvaart naar het pittige dessert: Pla d'Adet oftewel dik 10 kilometer aan 8,3 procent gemiddeld. Het gerommel in de achtergrond had wel effect, de kleppers naderden tot op twee minuten, het zou nog een leuke finale worden.

Majka houdt woord
Nog voor de hellende meters zich aandienden, schoot Rolland vooraan weg. VdB strekte nog eens de benen, maar had zijn beste kruit verschoten. Roche, Visconti en Moinard hadden wel nog energie in de tank en we kregen vier leiders. De jonge Bardet bleef intussen zijn al even jonge landgenoot Pinot nerveus maken, het verschil was intussen 40 seconden. Van de vier aan het front bleek Visconti de meest frisse en explosieve. Met een eerste cartouche reed hij de Fransen Moinard en Rolland uit de wielen, de tweede prik was fataal voor de taaie Roche. Achter hen zag Majka op 8 kilometer van de streep zijn kans schoon om de sprong te maken. In twee keer rekende hij af met zijn belager en bollenrivaal Rodriguez. Wat volgde was alweer een fraai nummertje van Poolse makelij. Risoul revisited zeg maar. De 24-jarige Majka raapte eerst de drie achtervolgers met ploegmakker Roche op, reed vervolgens naar de knokkende Visconti toe en op dik twee kilometer van de aankomst maakte hij de Italiaan van Movistar helemaal af. Tinkoff-Saxo-talent Majka dartelde naar zijn tweede ritzege en hield daarmee woord. Na zijn zege in Alpenoord Risoul beloofde hij dat hij nog een tweede ritzege zou najagen. Op de Polen kan je rekenen.

Alweer tik(je) voor 'El Imbatido'
Een kleine passage op Spaanse grond en de Pyreneeën als decor, het mocht niet baten voor Alejandro Valverde. Op de slotklim moest hij opnieuw incasseren. Péraud was dan weer verbluffend sterk, hij sleurde de rest naar zijn ploegmaat Bardet toe en even later kon als hij enige de versnellingen van Nibali beantwoorden. Zelfs Pinot, gisteren nog zo sterk, moest naar adem happen. Gele Nibali en oude Péraud raapten nog wat volk, onder wie Van den Broeck en Rodriguez, op. Ze zouden drie en vier worden op 46 seconden van Majka, Visconti weerstond en eindigde tweede op een halve minuut. Valverde verloor 49 seconden op Nibali en Péraud, al bij al nog beperkt. Pinot, Bardet en van Garderen bolden vijf seconden later over de meet op 1'40" van de winnaar. Onze Van den Broeck eindigde op bijna drie minuten 19de na een dag in de aanval. Geprobeerd en zich getoond, maar zonder succes.

In de stand verstevigt Nibali zijn leidersplaats, hij heeft nu al 5'26"voorsprong op Valverde. Pinot, Péraud en Bardet blijven respectievelijk op 3, 4 en 5. De Nederlander Bauke Mollema wordt beloond voor zijn aanvalslust, hij maakt een mooie sprong van 10 naar 7. De Tsjech Leopold König had een slechte dag en zakt van 7 naar 9, de Pool Michal Kwiatkowski tuimelt opnieuw uit de top-10. VdB boekt een plaatsje winst en is nu twaalfde op 16'08".

Morgen staat de achttiende etappe op het programma, de laatste in de Pyreneeën. Het peloton trekt dan over 145,5 kilometer van Pau naar Hautacam.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Uitslag 17de rit

1. Rafal Majka (Pol/TCS) de 124.5km in 3u35:23 (gem. 34.68235km/u)

2. Giovanni Visconti (Ita/MOV) op 0:29

3. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 0:46

4. Jean Christophe Péraud (Fra/ALM) 0:46

5. Alessandro De Marchi (Ita/CAN) 0:49

6. Pierre Rolland (Fra/EUC) 0:52

7. Fränk Schleck (Lux/TFR) 01:12

8. Bauke Mollema (Ned/BEL) 01:12

9. Nicolas Roche (Ier/TCS) 01:25

10. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 01:35

Stand na 17de rit

1. Vincenzo Nibali (Ita/AST) de 3114.5km in 76u41:28 (gem. 40.610962km/u)

2. Alejandro Valverde (Spa/MOV) op 05:26

3. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 06:00

4. Jean Christophe Péraud (Fra/ALM) 06:08

5. Romain Bardet (Fra/ALM) 07:34

6. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 10:19

7. Bauke Mollema (Ned/BEL) 11:59

8. Laurens ten Dam (Ned/BEL) 12:16

9. Pierre Rolland (Fra/EUC) 13:15

10. Fränk Schleck (Lux/TFR) 18:03

Nevenklassementen

Punten (algemeen):

1. Peter Sagan (Slk/CAN) 408 ptn

2. Bryan Coquard (Fra/EUC) 233

3. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 217

4. Marcel Kittel (Dui/GIA) 177

5. Mark Renshaw (Aus/OPQ) 153

6. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 149

7. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 147

8. André Greipel (Dui/LTB) 143

9. Tony Gallopin (Fra/LTB) 105

10. Samuel Dumoulin (Fra/ALM) 99

Berg (etappe):

Col du Portillon (1c.):

1. Joaquim Rodriguez (Rus/KAT) 10 ptn

2. Nicolas Roche (Den/TIN) 8

3. Kristijan Durasek (Ita/LAM) 6

4. Alessandro De Marchi (Can/CAN) 4

5. Bauke Mollema (Ned/BKN) 2

Col de Peyresourde (1c.):

1. Vasili Kiryienka (GBr/SKY) 10 ptn

2. Nicolas Roche (Den/TIN) 8

3. Jesus Herrada Lopez (Spa/MOV) 6

4. Joaquim Rodriguez (Rus/KAT) 4

5. Rafal Majka (Den/TIN) 2

Col de Val-Louron Azet (1c.):

1. Joaquim Rodriguez (Rus/KAT) 10 ptn

2. Rafal Majka (Den/TIN) 8

3. Jon Izagirre (Spa/MOV) 6

4. Bauke Mollema (Ned/BKN) 4

5. Peter Velits (VSt/BMC) 2

Pla d'Adet (bc.):

1. Rafal Majka (Den/TIN) 50 ptn

2. Giovanni Visconti (Spa/MOV) 40

3. Vincenzo Nibali (Kaz/AST) 32

4. Jean-Christophe Péraud (Fra/ALM) 28

5. Alessandro De Marchi (Can/CAN) 24

Berg (algemeen):

1. Rafal Majka (Pol/TIN) 149 ptn

2. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 118

3. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 112

4. Alessandro De Marchi (Ita/CAN) 66

5. Thomas Voeckler (Fra/EUC) 61

6. Jean-Christophe Péraud (Fra/ALM) 57

7. Giovanni Visconti (Ita/MOV) 54

8. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 49

9. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 44

10. José Serpa Perez (Col/LAM) 36

Teams (etappe):

1. Movistar 10u50:03

2. AG2R La Mondiale op 2:26

3. Belkin 4:48

4. BMC 6:13

5. Tinkoff 11:48

Teams (algemeen):

1. AG2R La Mondiale 230u20:30

2. Belkin opp 28:43

3. Movistar 52:30

4. Sky 56:55

5. BMC 59:33

6. Europcar 1u14:38

7. Astana 1u21:08

8. Trek 1u48:55

9. Lampre 1u51:12

10. FDJ.fr 2u18:08

11. Omega Pharma 2u30:41

12. Tinkoff 2u35:57

13. Lotto 2u44:10

14. IAM 2u45:45

15. NetApp 2u52:34

16. Cofidis 3u11:59

17. Katusha 3u23:05

18. Bretagne-Séché 4u08:16

19. Garmin 4u55:03

20. Orica 5u35:20

21. Cannondale 6u10:01

22. Giant 6u12:02

Jongeren (etappe):

1. Rafal Majka (Pol/TIN) 3u35:23

2. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) op 1:40

3. Romain Bardet (Fra/ALM) 1:40

4. Jon Izagirre (Spa/MOV) 1:50

5. Jesus Herrada Lopez (Spa/MOV) 3:39

Jongeren (algemeen):

1. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 76u47:28

2. Romain Bardet (Fra/ALM) op 1:34

3. Michal Kwiatkowski (Pol/OPQ) 30:41

4. Tom Dumoulin (Ned/GIA) 1u10:28

5. Jon Izagirre (Spa/MOV) 1u23:55

6. Rafal Majka (Pol/TIN) 2u00:38

7. Benjamin King (VSt/GRM) 2u10:02

8. Tom Slagter (Ned/GRM) 2u13:44

9. Peter Sagan (Slk/CAN) 2u16:14

10. Rudy Molard (Fra/COF) 2u16:27

Strijdlust (etappe):

Romain Bardet (Fra/ALM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234